Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КПІЗ

.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Завдання 1 (теоретичне). На основі опрацьованої законодавчої бази та наукової літератури розкрити наступну проблематику:

  1. Сучасні теорії виникнення держави і права.

  2. Становлення та розвиток сучасної правової системи України.

  3. Значення політичних партій та громадських організацій у формуванні громадянського суспільства в Україні.

  4. Сучасні міжнародно-правові стандарти в галузі прав людини.

  5. Виборча система та виборчий процес в Україні.

  6. Учасники цивільних правовідносин: їх правовий статус.

  7. Майнові та особисті (немайнові) права громадян: концептуальні засади правового регулювання.

  8. Поняття і види правочинів. Поняття і класифікація цивільних договорів.

  9. Форми та види власності за законодавством України, їх правовий режим.

  10. Контракт - як особлива модель регулювання трудових відносин

  11. Становлення та розвиток права соціального забезпечення України

  12. Пенсійний фонд України, порядок його формування та використання.

  13. Законодавство України про загальнообов'язкове соціальне страхування та його завдання.

  14. Екологічна політика України: проблеми правового регулювання. Поняття та види екологічних прав громадян.

  15. Місце фінансового права в системі права України.

  16. Податкова система України і напрямки її вдосконалення.

  17. Податок на доходи фізичних осіб, його особливості.

  18. Банківська система України, та її роль у ринковій економіці.

  19. Принципи у сфері сім'ї та шлюбу за законодавством України

  20. Опіка та піклування як правові форми виховання та піклування. Патронат.

  21. Місце та роль адміністративного права в системі національного права України.

  22. Правові основи організації державної служби в Україні.

  23. Юридичні засади адміністративної відповідальності.

  24. Поняття та завдання кримінального права та кримінального законодавства

  25. Правовий статус Конституційного Суду України

  26. Поняття та способи захисту прав та законних інтересів суб'єктів господарювання.

  27. Порядок розгляду справ, що виникають з адміністративно-правових відносин.

  28. Поняття, значення і класифікація принципів кримінального процесу.

  29. Напрямки діяльності України в міжнародних організаціях.

  30. Завдання, основні принципи та напрямки діяльності СБУ.

  31. Місце адвокатури в механізмі захисту прав людини.

  32. Правовий статус Конституційного Суду України.

  33. Міліція України: поняття, структура, завдання і повноваження.

  34. Прокуратура України: конституційні повноваження.

  35. Поняття та значення зобов’язань, що виникають внаслідок заподіяння шкоди.

  36. Способи забезпечення виконання зобов’язань, їх зміст.

Завдання 2 (практичне). При розв’язанні задачі студент повинен повно та всебічно проаналізувати обставини викладені в задачі та дати відповіді на всі поставлені запитання.

1. Громадянин Дичка, який проживав на 6-му поверсі, підійшов до вікна, щоб подивитися, чи не повертається його син із школи. У цей момент двоє юнаків відкочували його мотоцикл від під'їзду. Розцінивши це як крадіжку, він спочатку гукнув до них, але оскільки реакції не було, то спересердя кинув у них пустим металевим відром. Від удару в одного з юнаків сталася черепно-мозкова травма, яка була розцінена як тяжке тілесне ушкодження. Пізніше з'ясувалося, що юнаки хотіли занести до під'їзду широкий диван, але для того їм треба було відсунути мотоцикл, який стояв занадто близько біля вхідних дверей. Дайте кваліфікацію дій Дички.

2. Від померлої бабусі повнолітні двоюрідні брати Петро та Павло одержали у спадок двокімнатну квартиру. Спадок вони прийняли належним чином і обидва стали співвласниками житла. Через рік Петро, який мав власне житло, вирішив продати свою частку у двокімнатній квартирі громадянину К. Але нотаріус відмовився оформити договір купівлі-продажу без згоди Павла. Петро не розуміє чому він не вправі самостійно розпорядитися своєю власністю. Прокоментуйте ситуацію.

3. 65-річний пенсіонер Петро К. звернувся до суду з проханням змусити його 32-річного сина Сергія надавати йому матеріальну допомогу для лікування. До своєї заяви він додав довідку про розмір пенсії - 900 грн., медичну довідку, що він є інвалідом II групи і хворіє на астму. У суді його син заявив, що батько покинув сім'ю напризволяще, коли Сергію було 12 років. До цього часу він зловживав спиртними напоями, завдавав тілесних ушкоджень дружині - матері Сергія, три роки був позбавлений батьківських прав. Після розлучення він не допомагав сім'ї, аліменти з нього стягувались у судовому порядку за позовом матері Сергія. Сергій К. має неповнолітнього сина та дружину, яка є студенткою 5 курсу економічного факультету вищого навчального закладу. Він щойно започаткував фермерське господарство і всі гроші вкладає у цю справу, утримує сина і дружину та оплачує навчання дружини. Проаналізуйте ситуацію.

4. Микола К. був членом збірної команди республіки по волейболу. В лютому йому виповнилося 18 років, і він повинен був вперше в житті взяти участь у виборах. Але за два тижні до виборів він дізнався, що в день виборів їхня команда буде перебувати на борту судна, яке доставлятиме їх до місця змагань. „Шкода, що не доведеться взяти участь у перших в житті виборах”, - подумав Микола. Однак на зборах під час тренувань тренер команди нагадав всім гравцям про необхідність зайти на свої виборчі дільниці і отримати відкріпні посвідчення.

Що мав на увазі тренер команди? Які форми участі в голосуванні передбачені для виборців, що змінили на момент виборів місце перебування? Для чого це робиться?

5. Ст. 24 Конституції України закріплює неприпустимість привілеїв чи обмежень за мовними ознаками. А Закон України „Про громадянство в Україні”, зокрема ст. 16, однією з умов, необхідних для вступу до громадянства України іноземних громадян та осіб без громадянства, визначає „володіння українською мовою в обсязі, достатньому для спілкування”. Оксана вважає, що вказана норма закону суперечить Конституції України. А яка ваша думка?

6. За народною ініціативою із дотриманням вимог ст. 72 Конституції України стосовно збору трьох млн. підписів громадян України, які мають право голосу не менш як у двох третинах областей і не менш як по 100 тис. підписів у кожній області, проголошено Всеукраїнський референдум. До бюлетеня для голосування внесено два питання:

1) чи погоджуєтеся ви з тим, щоб надати російській мові статус другої державної мови в Україні?

2) чи погоджуєтеся ви з тим, щоб на фінансування освіти витрачалося не менше 10 % Державного бюджету України? Прокоментуйте внесені до бюлетеня питання.

7. Батько восьмирічного Миколи уклав від його імені правочин, за яким він став власником житлового будинку, який раніше належав громадянинові П. Через деякий час було підписано угоду про дарування громадянину Н. автомобіля, що раніше отримав Микола у спадщину від своєї бабусі. Чи відповідають угоди вимогам законодавства?

8.У подружжя Роберта й Корнелії, які постійно проживають у Дніпропетровську, але є апатридами, народився син. Громадянином якої держави він є?

9. 27-річний вчитель Ярослав Ч. звернувся до органу опіки та піклування з проханням дозволити йому взяти на виховання на умовах договору про патронат учня його класу 11-річного Миколу Р., батьки якого нещодавно загинули в автомобільній катастрофі. Працівники органу відмовили Ярославу, посилаючись на те, що дитина передається в сім'ю, а Ярослав живе сам і не є сім'єю. Ярослав же стверджував, що з моменту, коли вони з Миколою почнуть жити разом, це й буде сім'я. Хто правий у цій ситуації?

10. 10 лютого 2011 р. державним органом реєстрації актів цивільного стану було розірвано шлюб між Павлом та Яною. Того ж дня Яна померла від серцевого нападу. Заповіту вона не залишила. Павло вважає, що він як спадкоємець першої черги має право на частину спадщини, яку залишила після смерті Яни, оскільки шлюб припинився внаслідок смерті одного з подружжя. Чи згодні ви з таким твердженням? Свою відповідь обґрунтуйте.

11.Фірма „Варіант” спеціалізувалася на наданні посередницьких послуг у сфері нерухомості. Офіс фірми був розташований в орендованому приміщенні. Власністю фірми були тільки оргтехніка, автомобіль та грошові внески на банківських рахунках. Студент-юрист Петро стверджував, що фірма „Варіант” не є юридичною особою, оскільки вона, по-перше, не має відокремленого майна, а по-друге, оскільки її офіс розташований в орендованому приміщенні, то неможливо визначити місцезнаходження юридичної особи, бо кімнати, які займає фірма „Варіант”, є місцезнаходженням тієї юридичної особи, якій вони належать на праві власності, а дві юридичні особи не можуть мати одне місцезнаходження. Заперечуючи йому, студент-юрист Константин твердив, що у ст. 80 ЦК, де дано поняття юридичної особи, взагалі не йдеться про те, що юридична особа повинна мати відокремлене майно і чітко визначене місцезнаходження. Тому фірму „Варіант” можна вважати юридичною особою. З ким із студентів ви згодні? Свою відповідь обґрунтуйте.

12. Громадянину Ізраїлю відмовлено у відкритті приватного підприємства в м. Дніпропетровську, бо він не є громадянином України і постійно не проживає в цьому місті. Чи відповідає це законодавству?

13. 16-річний Петро під час відпустки своїх батьків придбав за 6000 гривень у магазині “Світ комп’ютерів” комп’ютер. Через два тижні він вийшов з ладу не з вини Петра. Коли Петро звернувся до магазину, щоб відповідно до гарантії відремонтували комп’ютер або повернули гроші, то там відповіли, що він неповнолітній і не має права на гарантію. Прокоментуйте ситуацію.

14.17-річна заміжня Марина продала одержану від бабусі у спадок квартиру. Батьки, коли дізналися про це, стали вимагати розірвання договору купівлі-продажу. Прокоментуйте ситуацію.

15. Громадянин Івченко, перебуваючи в нетверезому стані, розбив вітрину магазину. Адвокат наполягає, що правопорушення скоєно з необережності, бо підсудний був у такому стані, що не контролював своєї поведінки. Ваша точка зору на цю проблему?

16. Приватний підприємець О. Куриленко, рухаючись на автомобілі, не звернув увагу на сигнал світлофора і, перетинаючи перехрестя, зіткнувся з трактором. 3а скоєне правопорушення О. Микитенка притягнуто до відповідальності, а саме:

1) відшкодування власнику пошкодженого трактора вартості ремонту;

2) позбавлення прав водія терміном на 1 рік.

О. Микитенко вважає що санкції стосовно нього порушують норму ст. 61 Конституції України, яка забороняє двічі притягати до відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. А як вважаєте ви?

17. Громадянин Петров вигулював свого собаку і раптом став свідком скоєння злочину: невідомий пограбував дівчину, погрожуючи пістолетом, а потім почав тікати. Петров дав собаці команду на затримання невідомого, в ході якого собака дуже покусав правопорушника. Адвокат грабіжника вимагає покарати за це Петрова, адже особисто йому грабіжник не заподіяв ніякої шкоди. Яка ваша думка?

18. Громадянин Бондар, прямуючи додому, зробив зауваження компанії п'яних молодиків, які нецензурно лаялися біля під'їзду. Молоді люди розізлися, взяли палиці і стали вимагати від Бондаря відкрити двері квартири, щоб поговорити. Бондар відмовився. Вони вибили двері та увірвалися до квартири, один з молодиків при цьому вдарив господаря палицею. Бондар у відповідь на це вистрілив з мисливської рушниці і смертельно поранив цього нападника. Рішенням суду Бондаря визнано винним у вбивстві, бо його дії кваліфіковано як перевищення меж необхідної оборони. Дайте оцінку рішенню суду.

19. Ганна і Юхим розірвали шлюб, коли їхньому синові Денису було 10 років. Протягом 3-х років Юхим систематично сплачував аліменти, а потім цілий рік ухилявся від їх сплати. Незабаром Юхим помер. Ганна пред'явила претензії спадкоємцям Юхима щодо сплати заборгованих аліментів, але спадкоємці заявили, що відповідно до ст. 1219 Цивільного кодексу не входять до складу спадщини права та обов'язки, нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, і тому заборгованості вони виплачувати не будуть. Як вирішити спір? Свою відповідь обґрунтуйте.

20. Двоє молодих чоловіків - громадяни України Олег і Дмитро поїхали на роботу до Москви. Олег улаштувався водієм вантажівки в комерційну фірму, а Дмитро уклав контракт на проходження військової служби. Через три роки обидва повернулися в Україну й виявилося, що вони тепер мають різний статус щодо українського громадянства. Поясніть ситуацію.

21. 20-річний студент Станіслав перебував на утриманні батьків і навчався на контрактній основі. Незадовго до закінчення першого семестру батько дав Станіславу 2000 грн. для оплати за навчання у другому семестрі. Однак Станіслав за ці гроші купив у свого товариша телевізор. Батько Станіслава, посилаючись на ст. 199 Сімейного кодексу, згідно з якою повнолітні син або дочка, які навчаються, мають перебувати на утриманні батьків до досягнення ними (студентами) 23 років, твердив, що укладений сином правочин має бути визнаний недійсним як такий, що суперечить законодавству. Проаналізуйте ситуацію.

22. 17-річний Віктор, у якого обоє батьків були інвалідами другої групи, працював на заводі „Точприлад”. Велику частину своєї зарплати він витрачав на комп'ютерні ігри, програвав у карти, купував спиртні напої. Себе він не забезпечував ні одягом, ні взуттям, ні харчами. На зауваження батьків про неприпустимість такої поведінки відповідав, що він неповнолітній і батьки повинні його утримувати. На прохання батьків за наказом директора зарплату сина почали видавати їм. Віктор проти цього заперечував, посилаючись на норми трудового права, згідно з якими зарплата належить працівнику. Дайте юридичний аналіз ситуації.

23. Олег та Наталія, які мали 10-річну дочку Віолетту, вирішили розірвати шлюб. Майно вони поділили за домовленістю. Після поділу майна Олег одержав автомобіль “Volkswagen”, гараж і дачний будинок, а Наталія - будинок з усім майном, що в ньому було. Вартість майна, яке дісталося чоловікові, була на 18 тис. грн. меншою. Оскільки Віолетта проживала разом із матір'ю, то батьки уклали договір про припинення права на аліменти дитини у зв'язку з тим, що Олег відмовляється від грошової компенсації за недоодержане майно при розірванні шлюбу. Чи правомірним буде такий договір? Свою відповідь обґрунтуйте.

24. Під час розгляду в суді питання про поділ майна між подружжям при розлученні Ірина просила суд виділити їй більшу частину майна, ніж Андрію, мотивуючи це тим, що Андрій постійно грає у карти, зловживає спиртними напоями, тобто витрачає всі гроші, які він особисто заробляє, суто на свої потреби. Сім'я завжди існувала на гроші, які заробляла Ірина, на ці ж гроші було придбано майно, яке тепер підлягає поділу. Яке рішення може винести суд?

25. Олег придбав будинок у селі. Після знайомства з Оленою вони погодилися на спільне проживання, яке тривало 10 років. За цей час до сільського будинку добудували веранду та гараж. Але півроку тому Олег і Олена вирішили жити окремо. Однак щодо поділу майна вони не досягли згоди і звернулися до суду. Олена наполягає, щоб поділити сільський будинок у рівних частках. Розв’яжіть конфлікт.

26. Після смерті дружини Валентин почав проживати однією сім'єю з Галиною. Шлюбу вони так і не зареєстрували, а Галина проживала із Валентином у будинку, який він придбав за час перебування у шлюбі зі своєю першою дружиною. Після смерті Валентина його дочка поставила вимогу Галині про виселення з будинку, оскільки за законом вона не є спадкоємцем, а заповіту спадкодавець не залишив. Галина вважає, що є вдовою Валентина і тому має право на спадщину як спадкоємець першої черги. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

27. Марта й Едуард вступили в шлюб у січні 2003 р. У грудні цього ж року в них народився син. Через 3 місяці дитина померла. Вважаючи, що причиною смерті сина був поганий догляд за ним дружини, через 2 місяці після смерті дитини Едуард подав позов до суду про розірвання шлюбу. Однак суд не тільки не задовольнив позов, а навіть відмовив у прийнятті справи до розгляду. Едуард вважає відмову неправомірною. Висловіть свої міркування з цього приводу.

28. Куратченко, батько двох малолітніх дітей, захопився грою у карти. Через нескінченні програші сім'я терпіла великі нестатки. Дітям часто нічого було дати їсти. Дружина Куратченка звернулася до керівника підприємства, де працював її чоловік, з проханням видавати його зарплатню їй. Директор прохання задовольнив. Чи правомірним є рішення? Свою відповідь обґрунтуйте.

29. Після розлучення громадянки Т. із своїм колишнім чоловіком Р. у них виник конфлікт. Р. вимагав, щоб колишня дружина змінила своє прізвище на дошлюбне, але Т. не погоджувалася. Конфлікт затягнувся і набув нової сили через два роки, коли Т. взяла новий шлюб і вирішила змінити прізвище сина, що жив з нею, на прізвище нового чоловіка, яке взяла собі і вона. Але Р. не дав згоди на це. Як вирішити цей конфлікт?

30. Одружуючись, Р. на вимогу майбутнього чоловіка О. дала йому розписку, згідно з якою вона зобов'язалася протягом сімейного життя не вступати на навчання чи роботу. Але після трьох років сімейного життя Р. виявила бажання вступити до вищого навчального закладу. О. заперечував, посилаючись на зобов'язання. Виник конфлікт. Хто правий у цій ситуації?

31. За час перебування в шлюбі Степан і Діана придбали кілька коштовних жіночих каблучок. Діана ніколи їх не носила, вони з чоловіком тримали ці речі для накопичення капіталу. При розірванні шлюбу постало питання про те, чиєю власністю мають бути ці речі. Діана наполягала, що це її особиста приватна власність, оскільки це жіночі прикраси, речі індивідуального користування. Степан вважав, що коштовності є об'єктом спільної власності, оскільки вони були придбані не для носіння, а для накопичення капіталу. Хто правий у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

32. Радіоінженер Григорій (який був одружений), одержавши заробітну плату, придбав паяльник. Через два місяці за свою зарплату він придбав телевізор. Ще через місяць, отримавши премію за перемогу у професійному конкурсі, Григорій купив холодильник. Які з цих речей є особистою приватною власністю, а які - спільною власністю? Свою відповідь обґрунтуйте.

33. Громадяни М. та П. прийняли рішення про розлучення та звернулися до суду. Неповнолітній син за спільним рішенням мав залишитися з матір'ю М., але виникла суперечка щодо розподілу майна. Чоловік П. зазначив, що він протягом усього періоду перебування у шлюбі працював на двох роботах, отримуючи досить великі гроші, саме за них було придбано сучасну апаратуру, збудовано дачу. В той же час дружина М. тривалий час не працювала, була домогосподаркою. У зв'язку з цим П. вимагав виділити дружині 1/3 майна, а інші 2/3 залишити за ним. Яким має бути рішення суду?

34. До 14-річного Владислава звернувся 15-річний Олег із проханням дати відеокамеру для проведення відеозапису однієї з шкільних урочистостей. Владислав погодився і дав власну відеокамеру у користування на 6 годин. Однак шкільне свято затягнулося, Олег повертався додому пізно ввечері й тому залишив річ у класному кабінеті. Вночі відеокамера була викрадена. Проаналізуйте ситуацію.

35. 16-річний Василь, який працював у фірмі „Гарант”, більшу частину своєї зарплати пропивав. Він ходив в убогому одязі, зношених черевиках, не мав грошей на ліки, а іноді й на харчі. Батько Василя давно помер, а самотня мати мала дуже малі доходи. У зв'язку з вищевикладеним вона звернулася із заявою до суду про обмеження її сина у дієздатності. Василь був упевнений в тому, що він не буде обмежений у дієздатності. По-перше, обмежити у дієздатності можна тільки осіб, які є повністю дієздатними. По-друге, у нього немає сім'ї, яку він ставив би у тяжке матеріальне становище. Дайте оцінку аргументам Василя.

36. Петро залишив дружині Наталії записку про те, що вирішив покінчити життя самогубством. Після цього його ніхто не бачив. Через шість місяців Наталія звернулася до суду із заявою про оголошення Петра померлим. Суд відмовив у задоволенні заяви. Чи правильне рішення прийняв суд? Свою відповідь обґрунтуйте.

5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]