Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб.роботи 45,46,47.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Лабораторна робота №47. Визначення питомого заряду електрона

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

МЕТА РОБОТИ: ознайомитись з основними законами руху заряджених частинок в магнітному полі і на основі цих законів експериментально визначити питомий заряд електрона.

ПРИЛАДИ: лабораторний стенд №47.

Відношення заряду е електрона до його маси m отримало назву питомого заряду електрона. Питомий заряд електрона можна підрахувати, визначивши окремо його заряд е = 1,6021910-11 Кл, масу = 9,109510‑31 кг, е/m = 1,75881011 Кл/кг.

Поняття питомого заряду властиве не тільки електрону, але й іншим елементарним частинкам. Експериментально визначивши питомий заряд елементарної частинки, можна визначити природу самої частинки. Тому питання визначення питомого заряду елементарних частинок в сучасній фізиці має надзвичайно велике значення. В більшості випадків не визначають окремо заряд та масу частинки, а зразу знаходять питомий заряд частинки, який входить в закони, що описують її рух в магнітному полі. Тому буде доцільним розглянути короткий виклад теорії руху заряджених частинок в магнітному полі.

1. Магнітне поле. Дія магнітного поля на рухомий заряд. Сила лоренца

Взаємодія нерухомих частинок електричних зарядів описується законом Кулона і ця взаємодія здійснюється електричним полем. Якщо ж заряди рухаються, то крім кулонівської взаємодії появляється додаткова взаємодія, яка залежить від швидкості і напряму руху зарядів. Ця додаткова взаємодія називається магнітною, а поле, що здійснює таку взаємодію - магнітне поле. Силовою характеристикою магнітного поля є його індукція (вектор ). Одиницю індукції (1 Тл) можна встановити із закону (47.1) який визначає силу Ампера, що діє на провідник з струмом в магнітному полі.

F = IBLsin  (47.1)

де В - модуль індукції магнітного поля, І - сила струму в провіднику, L - його довжина,  - кут між вектором індукції поля та провідником.

Тоді з (47.1) будемо мати:

1 Тл індукція такого однорідного магнітного поля, в якому на прямолінійний провідник довжиною 1м з струмом 1А діє сила 1Н при перпендикулярній орієнтації провідника до вектора індукції даного поля (1Тл = 1 Н/Ам)

Нагадаємо, що електричний струм - це впорядкований рух електричних зарядів. Отже, дія магнітного поля на провідник із струмом є результат дії магнітного поля на рухомі заряди в провіднику. Тому від закону (47.1) можна перейти до виразу (47.2), який визначає модуль сили, що діє на окремий заряд q, який рухається з швидкістю v під кутом  до вектора В індукції магнітного поля.

F = qBsin  (47.2)

(47.3)

Сила, яка діє на рухомий заряд в магнітному полі, отримала назву сили Лоренца1. Для додатного заряду напрям сили Лоренца можна визначити за правилом лівої руки2 або векторним добутком (47.3), тобто сила Лоренца перпендикулярна до швидкості зарядженої частинки.

Користуючись формулою (47.2), сили Лоренца можна дати інше означення одиниці індукції магнітного поля 1 Тл нарівні з попереднім означенням, яке випливало з закону Ампера (47.1):

1 Тл індукція такого магнітного поля, в якому на заряд 1 Кл, що рухається з швидкістю 1 м/с перпендикулярно до вектора індукції даного магнітного поля діє сила 1 Н.

Для графічного зображення магнітного поля використовують метод силових ліній, дотичні до яких в кожній точці співпадають з вектором індукції В поля. Силові лінії магнітного поля замкнуті. Наприклад, силові лінії магнітного поля прямолінійного провідника з струмом являють собою концентричні кола. Внаслідок замкнутості своїх силових ліній магнітне поле називають вихровим полем.