Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТ ДЛЯ МАКСА Microsoft Office Word (6).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
54.2 Кб
Скачать

3. Основні характеристики натовпу

а) Імпульсивність. Натовп не в змозі стримувати свої потягу. Вони настільки сильні, що їх не може придушити навіть інстинктсамозбереження. Але потягу натовпу і збудники, що діють на неї, доситьрізнорідні, тому натовпі властиво непостійність, мінливість. Раптововона може переходити від кровожерливості до великодушності і навпаки. Лебон зазначає, що ці (і багато інших) властивості натовпу спостерігаються у "істот, що належать до нижчих форм еволюції, як-то: у жінок, дикуніві дітей ". Юрба схожа на листя, піднімаються ураганом і розноситься врізні боки, а потім падають на землю ". Керувати натовпом через їїлегковажність важко, ще важче, якщо частина влади знаходиться біля самої натовпу. Однак існує все ж таки і природний регулятор бажань маси: повсякденніпотреби, кілька стабілізуючі цей киплячий котел. Оскільки натовп неможе стримувати свої інстинкти і чисельність індивідів народжують в нихвідчуття могутності, для юрби відсутні уявлення про перепони, про що -то неможливе. Ізольований індивід (за винятком злочинця) сам непіде грабувати магазин, навіть якщо відчує прагнення це зробити. Унатовпі ж досить вселити цю думку, щоб вона реалізувалася швидко інестримно. Об'єктивні перешкоди приводять юрбу в лють.

Ступінь імпульсивності натовпу, залежить від раси. "Англосаксонська"натовп набагато помірніше ніж "латинська"; в останній риси жіночогохарактеру виражаються з повною силою.

б) Сугестивність. Натовп найчастіше знаходиться в стані вичікувальної уваги, що робить її схильною до навіювання. За допомогоюпсихічного зараження навіювання конструкції передаються всім індивідам. Оскільки натовп позбавлена критичного мислення, вона надзвичайно легковірних, "неймовірне для неї не існує". Саме звичайне явище приймає длянатовпу гіпертрофований розмір, оскільки вона "мислить" образами, а непоняттями. [6] Не розрізняє натовп об'єктивне і суб'єктивне, часто приймаючивласні образи за реальність. Тому і виникають колективнігалюцинації, причому на їх поява не впливає ступінь освіченостііндивіда, якщо він належить до натовпу і піддався її впливу.

Навівши ряд прикладів, Лебон робить практичний висновок для судочинства та історичної науки: "Колективні спостереження - саміпомилкові з усіх і найчастіше представляють не що інше, як ілюзію одногоіндивіда, розповсюдилася шляхом зарази і викликала навіювання ". Томуабсолютно неправильно чинять ті, хто вважає, що масове присутністьсвідків повністю засвідчує певний факт. "Самі сумнівніподії - це саме ті, які спостерігалися найбільшим числом людей ". Настільки ж недостовірні показання дітей. Вони, можливо, не брешуть свідомо,але в силу своєї вразливості часто дають абсолютно недостовірнуінформацію. На наш погляд краще вирішувати долею долю підсудного, ніж напідставі показань дитини.

в) Максималізм. Натовп не знає відтінків, бачить усе переважно в чорно-білому зображенні. Підозра відразу ж набуває якість очевидності, антипатія - ненависті. На жаль, перебільшення найчастіше виявляється в негативних почуттях натовпу, це можна пов'язати затавізмами первісної людини, які придушуються у ізольованогоіндивіда страхом покарання. Звідси агресивність натовпу, що виливаються внасильство. Максималізм юрби вимагає і ораторських сильних виразів, іперебільшених почуттів у мистецтві (під час Лебона наймасовішим бувтеатр). Французький психолог в даному випадку відзначає суттєву рольраси: п'єса, захоплено прийнята в одній країні, не викличе успіху вдругий (звичайно, не з-за мовного бар'єру). г) Авторитарність і консерватизм. Оскільки натовп постійно впадає вкрайності, вона може або прийняти ідею цілком і ставитися до неї як доабсолютної істини, або повністю її відкинути, тобто натовп не аналізує,але вірує, її не властиві сумніви. Тому натовп авторитарна інетерпимим, вона не переносить будь-якого більший. Найменша незгодаоратора викликає лють і тягне його вигнання, а якщо оратор буде опиратися і не вжив заходів обережності, то і загрозу його життю. Отже, авторитарність і нетерпимість легко сприймаються натовпом збоку вождя. "Маси поважають тільки силу і доброта їх мало торкає, тому щовони дивляться на неї як на одну з форм слабості ". Але шануючи покійноготирана, натовп ще більш охоче топче поваленого, саме тому, щоостанній сприймається нею як слабкий. Натовп повстає тільки проти слабкоювлади. Якщо ж сила влади змінюється, як це часто відбувається, то натовппереходить від рабства до анархії і навпаки.

Однак, оскільки в натовпі панує несвідоме, вона за природоюконсервативна, адже несвідоме виражає "спадкові потребираси ". Зміни, вироблені натовпом, ефемерні, пов'язані, скоріше, зперейменувань, насправді ж натовп відчуває священний жах дозміні традицій. Тому, технічний розвиток в умовах повновладдянатовпу неможливо. Але анархія незабаром стомлює маси, і натовп починає інстинктивно прагне до рабства. д) Моральна спонтанність. Натовп безвідповідальна та легковажна, тому якщо з моральністю пов'язувати постійне слідування відповідним нормам,то натовп, швидше, треба назвати морально індиферентної - вона здатна і нависокий героїзм, і на низьку злодійство. Але якщо остання характеристиканатовпу відзначалася й до Лебона (наприклад, Г. Тардов), то його заслугою можнавважати підкреслення здібностей натовпу до моральних поривів. "Тількинатовп здатний до прояву видатного безкорисливості і найбільшоювідданості. Як багато разів натовп героїчно вмирав за яке-небудьвірування, слова або ідеї, які вона сама ледве розуміла ". Лебон приводитьнемало прикладів героїзму натовпу. Наприклад, натовп, що заволоділи палацом у Тюїльрі під час революції 1848 р. не взяла нічого з цінних речей, хочабагатьом повстанцям не було що їсти. А знайдені на убитих коштовностіприносилися в комітети, хоча легко було б приховати награбоване. Можливоякби не героїзм натовпу, то, можливо, цивілізація і не виникла б нанашій планеті.

е) Образність і алогічність "мислення". Ідеї стають доступними натовпі тільки в тому випадку, якщо вонипредставлені у формі яскравих образів, тобто натовп оперує не з ідеями, але зідеями-образами, тому щоб яка-небудь складна ідея досягла натовпу, їїнеобхідна суттєво видозмінити. Толпе не властива формальналогіка, тому в ній можуть уживатися самі суперечливі уявлення. Крім того, їй не очевидні будь-які докази, замість них застосовуються асоціації, причому часто асоціації поверхневі, асоціації різнорідного. Для натовпу характерна логічна помилка "поспішногоузагальнення ". Речі, вимовлені перед натовпом, зовсім нечитабельним, нелогічні, але саме такі речі та діють на неї.

Образи, викликані в "душі натовпу", за своєю значимістю рівні для неїреальних подій. Вже згадувалося в курсовій роботі, що неймовірного длянатовпу не існує, а саме неймовірне і вражає найбільше. Театральні видовища завжди мають величезний вплив на натовп і найчастіше вонапрестаєт розрізняти межу між тим, що відбувається на сцені і в реальності. Політики, знаючи легковір'я і схильність до уяви натовпу, частокористувалися цією властивістю масової психології для зміцнення власноївлади. ".

Образи, щоб вплинути на натовп, повинні бути винятковояскравими, тому безліч дрібних, хоча і численних злочинів недіє на натовп, ніж який-небудь одне, але велике. У 1894 році згідно зстатистикою, загинуло 850 вітрильних і 203 парових корабля, загибель «Титаніка» --трансатлантичного пароплава справила враження на натовп куди більшу. Отже, "не факти самі по собі вражають народну уяву, а те,яким чином вони розподіляються і подаються в натовпі ". ж) Релігійність. Натовп має потребу в релігії. Ось форми в які відлилисяпереконання натовпу. Його характеристики такі: обожнювання, острах, підпорядкуваннящодо верховного істоти, непохитна впевненість у його ідеях ібажання ці ідеї поширювати, ненависть і нетерпимість до його ворогів. Неважливо, чи це почуття до Бога і політичної ідеї - самі ціриси дозволяють характеризувати почуття натовпу як релігійні. [7] Наполеонупоклонялися з такою ревно, яка ніколи не виявлялася у відношенніязичницьких богів. Аналогічними почестями користувався і римський імператор,інакше не можна було б пояснити, як тридцять легіонів могли тримати впокорі стомільйонний народ. Навіть у самій маленькому селіімператору споруджувалися вівтарі. Зараз вівтарів НЕ споруджують, зате ставлятьстатуї, яким поклоняються з не меншим запалом. "Якщо б було можливозмусити натовп засвоїти атеїзм, то він сказав би в такій же палкоїнетерпимості, як і всяке релігійне почуття, і в своїх зовнішніх формахнезабаром перетворився б на справжній культ "- пророче писав французькийдослідник, як ілюстрація приводячи сцени з творів Достоєвського. Отже, "для юрби треба бути богом або нічим".