Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ГОТОВИЙ майже.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
711.23 Кб
Скачать

Генерування кч 84,08 кГц

Для генерування сигналу КЧ основна частота забезпечується кварцовим генератором з частотою 84,08 кГц. Кварцовий генератор генерує прямокутний сигнал. Перехоплення частоти генератора настроюється конденсатором С7 в межах заданих значень.

Прямокутний сигнал генератора ділиться дільником з співвідношенням ділення 1:10. Дільник частоти побудований на інтегральній мікросхемі ІС1. Частота 84,08 кГц, що з'являється на виході ІС1, ділиться дільником частоти ІС2 із співвідношенням ділення 1:10 до 84,08 кГц. Після ділення частоти сигнал на рівні ТТЛ поступає на базу транзистора Тr 3 обмежувального підсилювача. Напруга бази транзистора стабілізується напівпровідниковим стабілітроном D1. Прямокутний сигнал перетвориться в синусоїдальний сигнал коливальним контуром, що знаходиться в ланцюзі колектора транзистора. КЧ поступає на обмежувальний підсилювач. Побудова і робота обмежувального підсилювача аналогічні побудові і роботі обмежувального підсилювача ланцюга, що генерує допоміжну частоту. Вихідний рівень встановлюється резистором R10х.

Основні електричні дані:

Вхідна частота (2n-1)*8кГц

Вхідний рівень -15±1 дБ

Вихідні частоти 84,08кГц±1Гц

72кГц

Вихідні рівні -5±0,2 дБ

+4±0,2 дБ

Навантаження на виході 400 Ом і 1кОм

Чистота сигналу більше 60 дБ

Напруга живлення 21 В± 2%

5 В± 5%

Перевірка регулювання рівня

1. Перевірка граничних величин регулювання.

Підключити селекторний показник рівня з опором 150 Ом до роз’єднуючої точки випрямляча системи. Перевірити граничні величини окремо для кожного приймача КЧ, при цьому замість регулювання потрібно спостерігати за діодами, що світяться, що розміщені на блоках приймачах КЧ. В вимірювальній точці номінальне значення сигналу КЧ дорівнює -56 дБ, це значення встановлюється магазином затухань. Змінювати рівень прийомного сигналу КЧ по відношенні до номінального значення. Світлодіоди мають сигналізувати в відповідності до таблиці 1. Перевірити кожну лінійну КЧ.

Зміна рівня

1>n

1<n

±0,2 дБ

-

-

-

+0,6 дБ

+

-

-

-0,6 дБ

-

+

-

+2,5 дБ

+

-

-

+3,5 дБ

+

-

+

-4 дБ

-

+

-

-6 дБ

-

+

+

Таблиця 1

2. Перевірка крокових двигунів.

Встановити перемикач режиму роботи приймачем КЧ в положення “AUT”. Підвищити затухання між ОП на 6 дБ. Запуск крокових двигунів не допускається.

Зменшити затухання на 2 дБ. Кожен з чотирьох крокових двигунів має бути запущений в напрямку підвищення рівня. Почекати до завершення регулювання. Зменшити затухання на 4 дБ. Кожен з чотирьох двигунів має бути запущений в напрямок зменшення рівня. Зачекати до закінчення регулювання. Змінити перемикач режиму роботи приймачів КЧ в положення “MAN”. Кнопками, що керують підвищенням і пониженням рівня, що знаходяться на приймачах КЧ, встановити кожний двигун в крайнє положення максимуму і мінімуму. При крайніх положеннях двигуни мають зупинитись.

3. Перевірка приладу КЧ.

Встановити регулятори, щоб рівень лінійних КЧ був рівний -56 дБ в вимірювально-роз’єднуючій точці блоку вирівнювача системи.

З’єднати вимірювальну точку приймачів КЧ з вимірювальною точкою КЧ генератора і показника рівня. При натисканні кнопки “Pi I” стрілка вимірювального пристрою має показати на дільнику 0±0,4 дБ. Потрібно виміряти всі 4 лінійні КЧ.