Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
case 201212.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
95.29 Кб
Скачать

5

Економіка підприємств турбізнесу (4 курс)

highly structured mini case

«Розробка базової стратегії для туристичного підприємства тов «та «Паспорт Плюс» на 2013-2018 рр» Завдання

Головне завдання: запропонуйте та обґрунтуйте базову стратегію для туристичного підприємства ТОВ «ТА «Паспорт Плюс», в рамках якої розробіть конкретні управлінські заходи на 2013 рік.

Проміжні завдання: 1. Розрахуйте фінансові показники з метою оцінки фінансового стану досліджуваного туристичного підприємства. 2. Проаналізуйте внутрішнє і зовнішнє середовища туристичного підприємства ТОВ «ТА «Паспорт Плюс».

Інформаційний блок

Загальна характеристика підприємства

Підприємство «Паспорт Плюс» працює на туристичному ринку м. Донецька з 1997 р. Має ліцензію туроператора АВ №081646 від 5.05.2006 року, акредитована в Болгарському, Чеському й Польському консульствах. Місцезнаходження ТОВ «ТА «Паспорт Плюс»: м. Донецьк-00, пр. Маяковського, 18. Підприємство має власний сайт www.pasportplus.com/

«Паспорт Плюс» – лауреат рейтингу «Кращі підприємства України» у номінації «Туристичні послуги» (2004р.) У лютому 2009 компанія відкрила філію в місті Слов'янську. Девіз компанії «Ми працюємо, щоб Ви відпочивали».

Підприємство працює більше як турагент, аніж як туроператор. Основні напрямки діяльності компанії:

- організація сімейного й дитячого відпочинку – Єгипет,Туреччина, Європа ,Україна;

- лікувальні тури в санаторіях Карлових Вар, Криму, Трускавця, Моршина, Слов'янська;

- весільні тури та молодіжний туризм;

- програма навчання школярів і студентів за кордоном;

- міжнародний туризм.

Рис. 1 Динаміка туристичного потоку ТОВ «ТА «Паспорт Плюс» за 2005-2011 рр

З метою заохочення клієнтів компанією проводився розіграш призів. Туристи, що купили путівки з 01.01.2010 по 31.11.2010 змогли отримати такі подарунки: дві путівки на 7 днів з 05.01.2011 по 30.11.2011 з відкритою датою; абонемент в боулінг-клуб «Хамелеон»; заохочувальні призи до Нового року.

Персонал

На 1.09.2012 трудові ресурси досліджуваної компанії складають 4 співробітника. Це менеджери з туризму, бухгалтер. В 2006 році внаслідок незгоди з діючими методами управління з боку керівника компанії, штат підприємства у повному составі звільнився та перейшов до підприємства-конкурента «Гамалія». З того часу на підприємстві спостерігається плинність кадрів. В 2009 р. штатний розклад становив 8 осіб. На роботу приймаються переважно випускники та студенти ДІТБ, які не мають досвіду роботи і відповідно – власних клієнтів.

Фінансовий стан (розрахункова частина)

Оцінка фінансового стану здійснюється на основі даних фінансової звітності: Балансу (форма №1) та Звіту про фінансові результати (форма №2) (додаток А). На рис. 2 наведено динаміку доходу та витрат компанії за 2003-2011 рр.

Рис 2. Динаміка показників доходу і витрат підприємства ТОВ «ТА «Паспорт Плюс»

Таблиця 1. Результати розрахунків показників фінансово-господарської діяльності ТОВ «ТА «Паспорт Плюс»

Назва показника

Порядок розрахунку

Значення

Індекс пр. (+), зниж.. (-) у %

Оптим. значен.

Характеристика показника

2010

2011

Показники ліквідності

Коефіцієнт поточної ліквідності

>2

Показує гіпотетичну можливість підприємства здійснити розрахунок по своїм поточним зобов’язанням, реалізувавши поточні активи

Коефіцієнт швидкої ліквідності

>1

Показує потенційну можливість підприємства погасити свої короткострокові зобов'язання за умови одержання від реальних дебіторів всієї суми заборгованості

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

>0,2

Показує ступінь можливості миттєвого задоволення вимог кредиторів по поточним зобов’язанням за рахунок високоліквідних коштів

Показники фінансової стійкості

Коефіцієнт фінансової незалежності

>0,5

Показує рівень залежності підприємства від зовнішніх позик та кредиторів

Коефіцієнт маневрування власним капіталом (мобільності)

>0

Показує яка частина власного капіталу використовується для фінансування поточної діяльності, тобто вкладена в оборотні кошти, а яка - капіталізована

Коефіцієнт прогнозу банкрутства

Зменш.

У динаміці показує можливість банкрутства

Показники ділової активності

Коефіцієнт оборотності активів (Коа)

Збільш.

Показує скільки разів за рік здійснюється повний цикл виробництва та обігу, що приносить відповідний ефект у вигляді доходу

Коефіцієнт оборотності оборотних активів (Кооа)

Збільш.

Характеризує ефективність використання наявних у підприємства оборотних активів

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості (Кокз)

Збільш.

Показує, скільки разів за аналізований період виникає й оплачується підприємством кредиторська заборгованість (масштаб неплатежів)

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (Кодз)

Збільш.

Показує розширення або звуження комерційного кредиту, наданого організацією, тобто скільки разів на рік виникає й погашається дебіторська заборгованість

Тривалість обороту активів (дні)

Зменш.

Показує кількість днів, протягом яких авансований капітал робить один оборот, проходячи всі фази

Тривалість обороту оборотних активів

Зменш.

Показує кількість днів, протягом яких оборотний капітал робить один оборот, проходячи всі фази

Строк погашення кредиторської заборгованості (дні)

Зменш.

Характеризує середній період (кругообіг) погашення кредиторської заборгованості

Строк погашення дебіторської заборгованості (дні)

Зменш.

Характеризує середню тривалість (кругообіг) повернення коштів підприємству боржниками

Показники рентабельності

Рентабельність діяльності, %

>0, збільш.

Показує скільки прибутку припадає на 100 грн чистого доходу

Рентабельність активів, %

>0, збільш.

Показує скільки прибутку припадає на 100 грн авансованого капіталу

Рентабельність власного капіталу, %

>0, збільш.

Свідчить про ефективність використання підприємством власного капіталу

Примітка. ГК – грошові кошти, ПФІ – поточні фінансові інвестиції, ОА – оборотні активи, ВМП – витрати майбутніх періодів, ДМП – доходи майбутніх періодів, ПЗ – поточні зобов’язання.

Опис мікросередовища

Конкуренти. Оскільки «ТА «Паспорт Плюс» не спеціалізується на окремому туристичному напрямку, то для цього підприємства становлять загрозу географічні конкуренти, серед яких маємо відмітити такі: «Іліташ-тур», «Бон Вояж», «Агенство горящих путевок», «Квазар ЧП».

Постачальники. Постачальниками досліджуваної компанії є:

Travel Professional Group – туроператор по Греції, лідер по своєму напрямку в Донецькій області.

TUI – німецький туристичний оператор, інтереси якого в Україні представляє компанія «Вояж Київ» (працює під брендом «Галопом по Європах»).

Проланд – туроператор по ОАЕ, країнам Південно-Східної Азії. Має невеликі квоти місць по таким напрямкам як Туреччина та Єгипет.

Turtess travel – єдиний туроператор, який самостійно здійснює чартерні перевезення з Донецька до Туреччини та Єгипту.

Аккорд-тур – туроператор (м. Львів), який пропонує одні з найкращих автобусних турів до Європи/

Tez tour – є одним з лідерів серед туроператорів, які спеціалізуються на Єгипті та Туреччині.

Coral travel – туроператор по Туреччині, Єгипту та ОАЕ.

Pan Ukraine – туроператор, який працює з багатьма туристичними напрямками.

Pegas Touristik – туроператор по Єгипту та Туреччині.

Фінансово-кредитні заклади. Банк з яким співробітничає – «Аваль», а електронні термінали «Пріватбанка» дозволяють обслуговувати клієнтів з пластиковими картами, і тим самим допомагає уникнути деяких незручностей для клієнтів.

Контакті аудиторії. ТОВ «ТА «Паспорт Плюс» є постійним учасником добродійної програми «Підприємці міста Донецька хворим дітям», а також проводить постійні відрахування до Донецького міського добродійного фонду «Доброта».

Клієнти. Згідно Звіту про туристичну діяльність клієнти цього підприємства це: мешканці Донецька та сусідніх міст з рівнем доходу від 1500 грн, переважно віком від 28 років, орієнтовані на відпустку за кордоном, і не мають особливих вимог до вибору туристичної агенції.

Опис макросередовища

Економічне середовище. Рівень зареєстрованого безробіття на 1 серпня 2011 року склав у Донецькій області 1,2% населення проти 1,1% на 1 серпня 2010 року. За червень середня зарплата склала 2925 грн. (на 22,6% більше аналогічного періоду 2010 р.). За січень-липень 2011 року в порівнянні із січнем-липнем 2010 року рівень інфляції склав 10,3%. Прогнозний рівень інфляції на кінець 2011 – у розмірі 9,3%. Інфляція в 2012 році очікується на рівні 9,1%. Показник реальних зарплат в 2011 році зріс на 11,1%. У 2012 році планується зростання реальної зарплати на 9%..

Демографічне середовище. Протягом І півріччя 2011 року чисельність наявного населення області зменшилася на 17,5 тис. осіб і на 1 липня склала 4415,5 тис. осіб. Кількість жінок станом на 1 січня 2011 року дорівнювала 54,2% населення міста, відповідно чисельність чоловіків – 45,8%.

Рис. 3. Віковий состав населення Донецької області на 1 січня 2010 р.

Політико-правове середовище. Наразі в Донецькій області туризм не є пріоритетним видом діяльності. Проте проведення ЄВРО-2012 обумовлює створення в м. Донецьку інфраструктури, подальше використання якої потребує зміни ставлення до ділового та інших видів туризму.

Природне середовище. У структурі промислового потенціалу Донецького регіону 78% припадає на екологічно небезпечні галузі виробництва. В 2010 році за кількістю шкідливих викидів Донецька область утримувала перше місце в Україні. Проте бальнеологічне значення мають Слов'янські солоні озера і джерела мінеральних вод. Унікальні природні лікувальні властивості має соляна шахта в м. Соледарі, де створений спелеологічний санаторій. Азовське узбережжя за оздоровчим ефектом є рекреаційною зоною. Природоохоронний фонд складають Національний природний парк «Святі Гори», регіональні ландшафтні парки та заповідники.

Культурне середовище. За підсумками соцопитування (2006 р.) описуючи образ вихідця з Донбасу, мешканці Донецької області відзначили такі характерні риси, як працьовитість і працездатність (38%), терпимість, доброта й сердечність (10%), гостинність і доброзичливість (10%), оптимізм, чинність духу й витривалість (7%), а також широта душі й щедрість (7%). Взагалі заняття, яким жителі Донецької області присвячують свій вільний час, умовно можна віднести до двох груп: 1) пасивний відпочинок: респонденти дивляться телепередачі (72%), читають книги або періодичну пресу (39%), слухають музику (29%), пасивно відпочивають (13%); 2) активний відпочинок: респонденти зустрічаються із друзями й знайомими (32%), займаються домашнім господарством (29%), грають із дітьми (24%), ходять на полювання й риболовлю (10%), займаються спортом (7%), відвідують бари, кафе, ресторани (5%), відвідують дискотеки, нічні клуби, казино (4%), займаються туризмом або заміськими прогулянками (4%).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]