Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС_Тема _7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать

5. Спрощення процедур планування у міжбюджетних відносинах, підвищення прозорості та відповідальності шляхом інституційних та організаційно-правових перетворень

Діючий на сьогодні порядок розподілу міжбюджетних трансфертів, заснований на єдиних підходах у формуванні дохідної та видаткової частини місцевих бюджетів, дозволяє кожному органу місцевої влади забезпечити однаковий рівень надання державних послуг суспільству за однаковою вартістю для місцевих платників податків.

Проте такий порядок не сприяє утворенню необхідних стимулів у регіональної та місцевої влади по забезпеченню ефективного управління бюджетами і до нарощення їх доходної бази.

Як наслідок, потребує удосконалення діючий механізм стимулювання місцевих органів влади до нарощування доходної бази. Удосконалення такого механізму вбачаємо у врахуванні додаткового фінансового ресурсу, який залишається у розпорядженні місцевих бюджетів з метою їх стимулювання до нарощування доходної бази, стану виконання доходів І кошику за останні три звітні періоди.

Фінансові нормативи бюджетної забезпеченості не відображають перелік задекларованих державою соціальних зобов’язань. Як наслідок, місцеві бюджети не забезпечуються в повному обсязі фінансовим ресурсом на виконання делегованих державою повноважень.

Оскільки Формула розподілу міжбюджетних трансфертів не може врахувати специфіку всіх місцевих бюджетів є необхідність у передбаченні для обласних бюджетів додаткового фінансового ресурсу для врегулювання питань незабезпеченості місцевих бюджетів зокрема передбачення додаткової дотації на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів.

Заслуговує на увагу також практика ряду країн щодо створення системи надання фінансової допомоги найбіднішим регіонам, розподіл якої залежить лише від чинників, які впливають на видаткові потреби та доходний потенціал бюджету, і процедура розрахунку фінансової допомоги не позбавляє її одержувачів зацікавленості у зростанні власних бюджетних доходів.

Значення міжбюджетних трансфертів як фактора суспільного розвитку повинно зростати разом із перерозподілом функцій центральних органів влади на користь місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, тобто з деконцентрацією і децентралізацією, що сприятиме збільшенню ролі місцевих органів при наданні окремих суспільних благ.

Список використаних джерел

  1. Розпорядження голови районної державної адміністрації м. Бучач №644 від 04 листопада 2010 р. Про виконання бюджету району

  2. Сайт Бучацької районної державної адміністрації www.oda.te.gov.ua/buchatska/ua/.../1013.html

  3. Звіт про виконання місцевих бюджетів Бучацького району станом на 1.01.2011 року

  4. Бюджетная система России/Под ред. Г.Б. Поляка - М: ЮНИТИ-ДАНА, 2007

  5. Навчальний посібник / Артус М.М., Хижа Н.М. - К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2005.- 220 c.

  6. Бюджетна система. Вишкіл студії: Навчальний посібник / За ред. С. І. Юрія, О. П. Кириленко. – Тернопіль: Економічна думка, 2010. – 424 с. – С. 84.

  7. Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р., № 2456-VI.

  8. Нова архітектура бюджетної системи України: ризики та можливості для економічного зростання / за ред. засл. екон. України Я.А. Жаліла. – К. : Вид-во НІСД, 2010. – 35 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]