Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ ЕКО...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
108.46 Кб
Скачать

Сучасний стан економіки україни

Сучасний стан економіки України супроводжується гострою загальноекономічною кризою. Становлення стабільного стану економіки вимагає розробки дійових механізмів і підходів, які б дали змогу підвищити ефективність виробництва, створити сприятливі інвестиційні умови, забезпечити конкурентоспроможність продукції на споживчому ринку.

На сьогодні залишаються невизначеними перспективи взаємовідносин України між МВФ і Росією. Фонд офіційно не оголошує про зупинку співробітництва – продовжує де-юре, не підтверджує його де-факто виділення наступних траншей. З вітчизняної економіки починають вилучати капітал, як нерезиденти шляхом виходу на межі України, так і резиденти шляхом переводу засобів у валюту і виведенням з обороту (під «подушку»). «Газові» та «кредитні» відносини, які склалися на території нашої держави, починають давити на курс національної валюти. Нацбанк, звичайно, приймає ряд дій, щоб не допустити девальвації національної грошової одиниці, але і валюти майже всіх сусідів України здали свої позиції та спостерігається нестабільність ситуації на світових фінансових та фондових ринках.

Проте, якщо у світі станеться обвал ринків, як у 2008 р., Україні навряд чи поможуть навіть самі надійні відносини з Росією і МВФ.

Крім зовнішніх факторів існують і внутрішні. Бюджетна заборгованість, порівняно з минулими роками, почала зменшуватися. Це досягнуто фактичним переведенням суб′єктів сільськогосподарської діяльності на сплату податків з обороту ставкою 20%, що приносить додатковий дохід бюджету, але в короткостроковій перспективі (в довгострокових приводить до викривлення конкурентного середовища, розоренню суб’єктів сільського господарства і проблемам на макрорівні). Заборона включення збитків минулих літ в склад розходів минулого року свідчить про розширення практики використання незаконних методів наповнення державного бюджету.

Підбиваючи річні підсумки роботи сільського господарства і завдяки доброму врожаю приводять до зменшення темпів інфляції. Також збільшення урожайності сприяло підвищенню ВВП. За 9 місяців ВВП виріс на 5,1 %, а його основна складова – індекс промислового виробництва на 8,8%. Але продовження блокування владою експорту зернових приведе до втрати цих здобутків. Фермерам не буде за що купляти техніку.

Також на збільшення ВВП впливало будівництво, не дивлячись на його гальмування в серпні, порівняно з серпнем 2011р., на 10,4 %. За 8 місяців ця галузь зросла на 13%. Завдяки будівництву, ми простежуємо і розвиток металургії (+18,7% в серпні та 12,3% з початку року). Але на розвиток металургії посприяло підвищення цін на метал на світових ринках. Продовжує і рости хімічна промисловість: + 29,8% в серпні, 24,4% з початку року. Ріст машинного будівництва залишається стабільним – на рівні 21%.

Скорочення кредитування бізнесу, в наслідок зменшення об’єму ресурсів повинно було сприяти до підвищення цін на виробництво. В той же час нестабільність світового ринку тільки сприяла на їх підвищення.

Розглядаючи торговий баланс, можна простежити, що об’єми імпорту більші за об’єм експорту. Ключову роль у торговому балансі відіграє споживання газу Україною, і, якщо ціни на газ підніматимуться для населення, то до кінця року сальдо торгового балансу може зменшитися до - $5-6 млрд. Якщо, сальдо торгового балансу не стане нульовим, то воно може обернутися серйозними проблемами для України.

Тому, можна зробити такі висновки щодо стану економіки нашої держави:

продовжиться співробітництво з МВФ;

ринкова кон’юнктура для основних видів продукції українського експорту погіршиться (буде приблизно відповідати динаміці цін на енергоносії для України);

уповільнення росту світової економіки продовжиться, але до нової хвилі глобальної економічної кризи в цьому році не буде;

дохідна частина бюджету 2011 р. буде недовиконана приблизно на 204 млрд. грн.;

ріст заборгованості по відшкодуванню ПДВ буде зупинений;

девальвації гривні не відбудеться та суттєво не підвищаться тарифи в ЖКХ;

будуть відмінені надмірні обмеження по експорту сільськогосподарської продукції.