Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УРОК образец.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

2

УРОК № 20

Тема. Поняття «суспільство», «суспільне», «соціальне», «соціум». Суспільство як само­організована система. Соціальна структура, її основні елементи

Мета: розпочати формування уявлень учнів про сутність суспільного життя і його місце у відносинах «людина-світ»; створити розуміння учнями основного змісту по­нять «суспільство», «суспільне», «соціальне», «соціум», «соціальна структура»-формувати теоретичну основу для аналізу і оцінки соціальних явищ та процесів: сприяти визначенню учнями стосовно особливостей власної соціальної позиції.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: підручник, схеми і таблиці «Суспільство», «Історичний розвиток уявлень про су­спільство», «Поняття «суспільне», «соціальне», «соціум» як виміри суспільства» «Соціальна структура», «Модель соціальної стратифікації американського соціо­лога В. Вотсона».

Основні поняття і терміни: суспільство, суспільне, соціальне, соціум, система, самоорганізація соціальна структура, соціальна група, соціальні відносини, компоненти соціуму класи кас­ти, соціальні верстви, страти, соціальна стратифікація, соціальна мобільність.

I. Мотивація навчальної діяльності

Учитель повідомляє про початок вивчення розділу VI «Суспільне жит­тя людини» та основні проблеми, які він охоплює. Людина, звертає увагу вчитель, діяльна істота, тисячами ниток пов'язана як з природою, так і з суспільством, у якому вона живе. Суспільне життя є тією характерис­тикою, без якої неможливо зрозуміти сутність самої людини. Зрозумівши суспільство як складну та здатну до саморозвитку систему, сукупність суспільних відносин, можна отримати відповіді на багато питань з проб­лем розвитку людини і людства.

II. Актуалізація опорних знань

Запитання.

  1. Яким чином суспільне середовище впливає на формування і розвиток людини?

  2. Наведіть приклади стихійного, випадкового та свідомого цілеспрямованого впливу на людину суспільного середовища.

  3. У чому полягає соціальна сутність людини?

  4. Які характеристики людини визначає поняття особистість?

  5. Що таке соціалізація? Якими є форми соціалізації?

III. Вивчення нового матеріалу

1. Поняття «суспільство», «суспільне», «соціальне», «соціум».

Розповідь учителя.

Людина є суспільною істотою і тому її можливості реалізуються лише в суспільстві, а всі дії людини, зв'язки і відносини, умови, в яких живуть люди, можна правильно зрозуміти лише тоді, коли усвідомлюється зміст понять «суспільство» і «соціум».

Розпочинаючи розгляд поняття «суспільство», учитель підкреслює, що в сучасній філософській думці існує чимало концепцій трактування сут­ності суспільства. Зміст наведеного у підручнику розуміння суспільства учитель пропонує учням визначити самостійно, опрацювавши відповід­ний фрагмент параграфа з наступною систематизацією у бесіді за схемою.

С у с п і л ь с т в о

це люди

перша ознака

це різні люди

друга ознака

це явище самодостатності людини

третя ознака

це спільність людей

четверта ознака

Це відносини між людьми

п’ята ознака

Суспільство — це природно-соціальна самодостатня спільність людей

Запитання.

  1. Яке розуміння людини закріплює перша ознака суспільства?

  2. Що означає друга ознака суспільства?

  3. Чому суспільство визначають як явище самодостатності людини?

  4. На підставі чого суспільство функціонує як спільнота людей?

Кращому розумінню сутності суспільства і змісту наведеного визначен­ня сприятиме знайомство учнів з історичним розвитком уявлень про сус­пільство (за бажанням учителя розгляд питання можна розпочати цим матеріалом).

Епоха

Уявлення про суспільство

Античність

Сукупність людей, які більш чи менш вдало живуть за законами справедливості

Середньовіччя

«Град земний», який прагне наблизитися до досконалості «граду небесного»

Нові часи

Люди, які живуть відповідно до встановленого ними самими суспільного договору (Дж. Локк, Ж. Ж. Руссо). Продукт взаємодії людей на основі їх спільної трудової діяльності (К. Маркс)

Учитель привертає увагу учнів до твердження у підручнику, що понят­тя «суспільне», «соціальне» і «соціум» розкривають виміри суспільства як природно-духовного буття людини, її існування в предметно-соціаль­ному середовищі. Людство, стверджують філософи, сьогодні, як і дві ти­сячі років тому, не може дати прийнятної і обґрунтованої відповіді на запитання, що таке соціальне? Зміст наведеного у підручнику розуміння учитель розкриває, спираючись на схему.

Поняття «суспільне», «соціальне», «соціум» як виміри суспільства

Суспільне — реальність відносин, створених людьми у суспільстві

Виникає природно, незалежно від волі та свідомості окремого індивида

Соціальне — реальність відносин, створених особистостями в суспільстві

Виникає штучно, завдяки соціалізації людей

Соціум — соціалізоване суспільство

Виникає у результаті обовязкової трансформації суспільства в певну форму свого соціального існування

Філософія, підкреслює учитель, як теоретична форма світогляду роз­глядає суспільство у взаємозв'язку з людиною і природою. Суспільство виступає як система зв'язків та відносин, в якій і за допомогою якої люди здійснюють життєдіяльність. Акцент переноситься на людину: поняття «суспільство» означає ті зв'язки та відносини, у яких люди перебувають між собою. Поняттям «соціальне» визначають суть суспіль­ного життя людей. Соціальне в цьому розумінні не чисто природне, а те, що характерне і значиме для людей і їх взаємодії. Найважливішими властивостями соціального є:

  • спосіб життя людей, заснований на свідомій діяльності (виробницт­ві засобів для життя людей);

  • свідомість і духовність, що найглибше виражаються людською саморефлексією;

  • усвідомлена людська взаємодія, яка відбувається через свободу ви­ бору і спілкування засобами культури;

  • створений людьми світ культури.

Отже, соціальне, а також соціум — це людське буття, обумовлене діяльніс­тю і спілкуванням, яке постійно створює і формує людину та її духовність.