Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пивторак.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
403.46 Кб
Скачать

Висновки

Україна займає лідируючі позиції по експорту сировини в аграрній сфері на світових ринках. Ці тенденції зумовлені не лише екстенсивним розвитком сільського господарства України, а й відсутністю переробної промисловості та тваринництва. Існують великі можливості вирощування біомаси, використання біоенергетичних видів палива, що дасть змогу бути енергонезалежною країною та забезпечити споживачів і виробників необхідною кількістю рідкого палива. Україна має добрі передумови та достатній потенціал для динамічного розвитку сектора біоенергетики. Основними рушійними силами цього процесу є постійний ріст цін на традиційні енергоносії та наявність великого потенціалу біомаси, доступної для енергетичного використання. Діючий закон про біопалива та закон щодо «зеленого» тарифу сприяють впровадженню біоенергетичних технологій для виробництва теплової та електричної енергії. Ефективність процесу розвитку біоенергетики в Україні суттєво залежить від координованості робіт у цьому секторі та правильного вибору пріоритетів. Вважаємо, що на урядовому рівні має бути визначений єдиний державний орган, який би займався всіма питаннями в біоенергетичному секторі і координував роботу інших причетних організацій та установ. Пріоритетні напрямки розвитку мають бути визначені у державній програмі розвитку біоенергетики в Україні при забезпеченні її фінансування. Подальші вдосконалення необхідні також у чинних законах щодо стимулювання виробництва та споживання біопалив та щодо «зеленого» тарифу. Додатково в законодавчому порядку пропонуємо звільнити біопалива від ПДВ та ввести державну субсидію покупцям біоенергетичного обладнання у розмірі 20% від його вартості.

Одним з суттєвих бар’єрів на шляху розвитку сектора біоенергетики в Україні є перекіс цін на природний газ для різних категорій споживачів. Штучно занижена ціна на газ для населення та житлово-комунального господарства робить практично неможливим впровадження біоенергетичних технологій у побутовому та житлово- комунальному секторах.

Національні цілі із внеску біомаси до загального споживання первинних енергоносіїв мають бути зафіксовані в офіційному документі, наприклад такому як План дій по біомасі. Вважаємо за реально досяжні такі показники: 2010 р. - 1% (що еквівалентно споживанню близько 2 млн. т у.п.), 2020 р. - 5%, 2030 р. - до 10%.

Список використаних джерел

  1. План дій по біомасі для України [Електронний режим]. – Режим доступу: http://www.biomass.kiev.ua/pdf/BAP_UKR

  2. Кабат М. Відновлювальні джерела енергії в енергетичному господарстві сільських районів / М. Кабат, Р. Собанські // Ринок інсталяцій. – 2000. – №6. – С. 12-13.

  3. COM (2005) 628 final. Communication from the Commission. Biomass action plan. {SEC (2005) 1573}. Brussels, 7.12.2005. – P. 47.

  4. Калетнік Г.М. Розвиток ринку енергетичних культур для виробництва біоетанолу / Г.М. Калетнік // Агроінком. – 2008. – №5-6. – С. 10-15.

  5. Калетнік Г.М. Розвиток ринку біопалив в Україні: Монографія / Калетнік Г.М. – К.: Аграрна наука, 2008. – 464 с.

  6. Аграрна реформа і організаційно-економічні трансформації у сільському господарстві: доповідь на Двадцятих річних зборах Всеукраїнського конгресу вчених економістів-аграрників 25-26 лютого 2010 року / В.Я. Месель-Веселяк. – К.: національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», 2010. – 57 с.

  7. Мельник Ю. Про стан розвитку сировинної бази виробництва, споживання біопалива та перспективи його розвитку / Ю. Мельник, О. Шевченко, В. Черепанов, М. Даценко, П. Гринько // Техніка АПК. – 2008. – №5 (травень). – С. 6-9.

  8. А.А.Долінський. Енергозбереження та екологічні проблеми енергетики//Вісник НАН України. -2006. -№2. -С.24-32.

9. В.А. Маляренко, О.І.Яковлєв, І.Г.Жиганов. Розвиток біоенергетики - важливий шлях підвищення енергозалежності сільгоспвиробника// Энергосбережение, энергетика, энергоаудит. -2006. - №12. - С.8-20.