Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР ТН Основи теорії надійності.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
842.24 Кб
Скачать

Л. А. Витвицька Н. Б. Долішня

Основи теорії надійності

в інформаційних та технічних системах

КУРСОВЕ ПРОЕКТУВАННЯ

Міністерство освіти і науки,

молоді та спорту України

Івано-Франківський національний технічний

університет нафти і газу

Кафедра інформаційно–вимірювальної техніки

Л. А. Витвицька, Н. Б. Долішня

Основи теорії надійності

в інформаційних та технічних системах

КУРСОВЕ ПРОЕКТУВАННЯ

Івано-Франківськ

2012

УДК

ББК

В

Рецензент:

Піндус Н.М. канд. техн. наук, доцент кафедри "Інформаційно-фимірювальна техніка" ІФНТУНГ

Рекомендовано методичною радою університету

(протокол № __ від __.__. 2012 р.)

Витвицька Л. А., Долішня Н.Б.

В Основи теорії надійності в інформаційних та технічних системах: курсове проектування / Л. А. Витвицька, Н.Б. Долішня — Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2012.– 41 с.

МВ 02070855 - 3735 -2012

Методичні вказівки до курсового проектування з дисципліни «Основи теорії надійності в інформаційних та технічних системах» містять короткі теоретичні відомості та завдання до курсової роботи із прикладами виконання. Методичні вказівки можуть бути використані студентами денної та заочної форм навчання. Призначено для підготовки бакалаврів за напрямками 6.051001 – «Метрологія та інформаційно-вимірювальні технології».

УДК

ББК

МВ 02070855 - 3735 -2012

© Вітвицька Л.А.

© Долішня Н. Б.

© ІФНТУНГ, 2012

ЗМІСТ

ВСТУП

1. КОРОТКІ ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

2. ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

3. ЗАВДАННЯ НА КУРСОВУ РОБОТУ

4. ПРИКЛАД РОЗРАХУНКУ ТИПОВОГО ВАРІАНТУ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Короткі теоретичні відомості

Відповідно до ГОСТ 27.002-89 надійність – властивість об'єкта зберігати в часі у встановлених межах значення всіх параметрів, що характеризують здатність виконувати необхідні функції в заданих режимах і умовах застосування, технічного обслуговування, ремонтів, зберігання і транспортування. Надійність об'єкта оцінюється не тільки під час безпосередньої експлуатації, але і під час зберігання, транспортування і ремонтів. Тому надійність є складним властивістю і складається з поєднання наступних складових: безвідмовності, довговічності, ремонтопридатності і зберігання. Основною кількісною характеристикою надійності елементів є інтенсивність відмов λ(t). Статистично інтенсивність відмов визначається за формулою, год-1:

Nср – середнє число елементів, робото здатних в інтервалі часу t;

n(t) – кількість елементів, що відмввили на протязі часу t;

t – інтервал часу заданий в годинах.

Теоретичні відомості до першого завдання:

В період нормальної експлуатації ЗВТ (за виключенням періоду припрацювання і старіння) інтенсивність відмов є сталою величиною. У цьому випадку безвідмовність роботи P(t) визначається за формулою:

Імовірність відмови Q(t) – величина, протилежна імовірності безвідмовної роботи, тому:

Середній час безвідмовної роботи (середнє напрацювання на відмову), год:

Густина імовірності відмови fc(t), год:

Коли відбувається відмова, і об'єкт втрачає свою працездатність, можливі дві ситуації. Перша: об'єкт не ремонтують і більше не використовують за призначенням. Такий об'єкт називається невідновлюваним. Він працює тільки до першої відмови. Дана стратегія використання об'єкта застосовується, якщо відновлення його технічно неможливо або економічно невигідно. Друга ситуація: виконується ремонт ЗВТ, який знову використовується за призначенням. Такий об'єкт називається відновлюваним. Більшість систем залізничної автоматики, телемеханіки та зв'язку є відновлюваними, що обслуговуються системами [4].Для відновлюваних систем найважливішими показниками надійності є середній час відновлення Тв, а також коефіцієнт готовності Кг (ймовірність того, що об'єкт повернеться в працездатний стан в довільний момент часу), який визначається за формулою:

Поняття надійності тісно пов'язано з поняттям відмови. За характером виникнення виділяють відмови раптові, поступові та переміжні. Раптові відмови виникають в результаті стрибкоподібного зміни значень параметрів об'єкта. Їх важко передбачити і можна чекати лише з певної довірчою ймовірністю. Поступові відмови виникають в результаті поступової зміни значень параметрів об'єкта внаслідок його старіння або зносу. Поступові відмови можна прогнозувати. Третім видом відмови є переміжні відмови – відмови об'єкта одного і того ж характеру, що багаторазово виникають та самоусуваються. Збої пов'язані з короткочасною дією температурних змін, зовнішніх електромагнітних впливів, коливань напруг живлення і т.д. Причини збоїв найважче виявити через короткочасність їх дії.