Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Короткий конспект лекцій для студентів заочної...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

10

Короткий конспект лекцій для студентів заочної форми навчання з дисципліни „Фінансовий аналіз”

1. Фінансовий аналіз і його місце в системі економічного аналізу.

Перехід до ринкової економіки, юридичне визначення діяльності підприємства в умовах різних форм власності викликає необхідність високої компетенції в бізнесі.

Для того, щоб зберегти ринкові позиції в умовах жорсткої конкуренції будь-якому виробникові можливо лише за умови прийняття адекватних ситуації ефективних управлінських рішень, а для обґрунтованості цих рішень виробник має володіти об’єктивною інформацією про фінансовий стан підприємства, мати оцінку фінансових результатів його діяльності.

Отже, досягнення стабільного фінансового стану і конкурентоспроможності підприємства в сучасних економічних умовах вимагає серед інших факторів, систематичного проведення фінансового аналізу як комплексного аналізу всієї господарської діяльності.

Аналіз (від грецького) означає розгляд, вивчення, наукове дослідження будь-чого шляхом розчленування, розкладання цілого на його складові частини, що дає змогу з’ясувати внутрішню суть і природу процесів і явищ, їх залежність від різноманітних факторів, оскільки без такого розподілу глибоке вивчення більшості предметів і явищ, що відбуваються у природі і суспільстві, неможливе.

Аналіз фінансово-господарської діяльності

Фінансовий управлінський

Порівняльна характеристика видів аналізу (табл.1.1.)

Область порівняння

Фінансовий аналіз

Управлінський аналіз

1. Користувачі інформації

Внутрішні, сторонні, зацікавлені

Керівникі підприємства і його підрозділів

2. Об’єкти інформації

Підприємство як єдине ціле

Підприємство як єдине ціле та його різні підрозділи

3. Джерела інформації

Форми бухгалтерської звітності

Комплекс економічної інформації

4. Одиниці вимірювання для розрахунку показників

Грошова форма

Натуральні і грошові одиниці

5. Періодичність аналізу

Відповідно до дат складання звітності (квартал, рік)

В межах необхідності і для внутрішніх регламентацій

6. Доступність інформації

Доступна для всіх

Суворо конфіденційна (тільки для менеджерів підприємства)

Отже, фінансовий аналіз – це система способів накопичення, опрацювання, трансформації та використання інформації фінансового характеру з метою забезпечення життєдіяльності господарюючого суб’єкта в умовах дії ринку та панування конкуренції.

Мета фінансового аналізу – інформаційно забезпечувати прийняття рішень, на які істотно впливають фактичні або прогнозні дані про фінансовий стан підприємства. Йдеться про отримання відносно невеликої кількості ключових, найінформативніших параметрів, що об’єктивно, всебічно характеризують фінансовий стан підприємства (платоспроможність, фінансову стійкість, ймовірність банкрутства, рентабельність тощо).

Залежно від того, яка інформація використовується у фінансовому аналізі, якими є мета та об’єкти дослідження, суб’єкти користування результатами аналізу розрізняють 2 його види: