Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторный практикум по крим укр.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
364.03 Кб
Скачать

Лабораторний практикум

з криміналістики

Студента (ки) Калачової І.С

Навчальна група Б-ПР-09-1 курс 4

Навчальний рік 2012

Дніпропетровськ

2012

КОРОТКІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Практикум розроблений відповідно до програми курсу «Криміналістика», містить лабораторні роботи з основних розділів досліджуваної дисципліни: криміналістична техніка, криміналістична тактика, методика розслідування окремих видів злочинів.

Ціль виконання пропонованих лабораторних робіт – закріпити отримані студентами теоретичні знання, прищепити їм практичні навички використання техніко-криміналістичних засобів, необхідних при виконанні дій по виявленню, фіксації й вилученню слідів, їхньому попередньому дослідженню, а також навчити тактиці проведення окремих слідчих дій, навчити грамотно оформляти процесуальні документи, висувати слідчі версії, складати плани розслідування й ін.

Лабораторні роботи виконуються студентами самостійно, як правило, на практичних заняттях у криміналістичній лабораторії. Місцем проведення окремих робіт (наприклад, огляд умовного місця події) може бути будь-яке приміщення або місцевість, підготовлена для виконання поставленого завдання.

В процесі проведення занять по лабораторному практикуму викладач демонструє студентам прийоми роботи зі слідами, правила й порядок оформлення результатів проведення слідчих дій, видає необхідні для виконання лабораторних робіт техніко-криміналістичні засоби.

Студент зобов'язаний на кожному занятті звітувати про виконання попереднього завдання, пред'являючи викладачеві лабораторний практикум.

Пропущене по тій або іншій причині практичне заняття студент зобов'язаний відпрацювати, тобто виконати відповідне завдання в інший час під контролем викладача.

Зараховані лабораторні роботи є допуском до здачі заліку (іспиту) за курсом «Криміналістика».

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1

Тема 1. Техніко-криміналістичні засоби

1.Скласти схему: «Класифікація техніко-криміналістичних засобів».

2. Назвати цільове призначення комплектів техніко-криміналістичних засобів, якими оснащена валіза криміналіста ВК-1

У слідчому комплекті ВК-1 поміщена техніка, забезпечує виявлення, фіксацію і найпростіші попередні дослідження слідів на місці події. Знаходяться в комплекті технічні засоби умовно діляться по видах діяльності: 1) фотографічні, 2) вимірювання, складання планів, схем, 3) роботи із слідами, 4) пошукові та 5) допоміжні.

3. Назвати техніко-криміналістичні засоби, що входять у комплект, призначений для виявлення, фіксації й вилучення слідів рук людини.

а) техніка для виявлення слідів рук - магнітні та волосяні кисті, кольорові магнітні порошки, немагнітні порошки, засоби хімічного виявлення слідів (нингидрин, аллоксан), б) засоби дактилоскопування - лупа з підсвічуванням, дактіловалік, друкарська фарба, пластинка для розкачування фарби, іноді спеціальний прилад дактілограф; в) засоби і матеріали копіювання і моделювання слідів: дактилопленку (світла і темна), липкі стрічки-замінники дактилопленки-скотч, лейкопластир.

4. Вказати криміналістичні й процесуальні правила фіксації матеріальних об'єктів.

Процес доказування в інформаційному плані передбачає виникнення, пошук, фіксацію, зберігання, обробку та передавання інформації адресату. У кримінальному процесі прийнято розрізняти такі етапи доказування: збирання, дослідження, оцінювання та використання доказів. Збирання доказів як діяльність складається з таких процедур:  • пошуку джерела інформації, тобто об'єктів, які "були присутні" на місці події та причинно пов'язані зі злочином. Джерелами ідеальних відображень є люди, а матеріальних — тверді, сипкі, рідино- та газоподібні тіла; • фіксації джерел інформації, тобто застосування технічних засобів і тактичних прийомів для отримання відбитка джерела інформації у формі, доступній для його сприйняття об'єктами доказування; • вилучення джерела інформації з матеріального середовища та його процесуальна фіксація у протоколі слідчої дії; • зберігання джерела інформації, тобто вжиття заходів із застосуванням необхідних технічних засобів для створення штучних умов, за яких усуваються природні фактори, здатні руйнувати структуру матеріального джерела.


ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2

Тема 2. Трасологія

  1. Скласти схему: «Класифікація слідів у трасології».

Класифікація слідів

Об’ємні Поверхневі(площинні)

( вдавлені) (можуть бути видимими або невидимими)

Сліди нашарування Сліди відшарування

Статистичні Диманічні

Локальні Периферичні

  1. На запропонованому викладачем предметі залишіть потожировий слід великого пальця правої руки. Використовуючи техніко-криміналістичні засоби, зафіксуйте його й вилучіть із дотриманням криміналістичних і процесуальних правил. Визначите вид папілярного візерунка даного відбитка пальця, його загальні й часткові ознаки.

Папілярний візерунок – візерунок на нігтьових фалангах пальців рук, утворений папілярними лініями. П. в. поділяються на три основні типи: дугові, петельні і завиткові. Дугові П. в. найпростіші за своєю будовою; складаються з одногодвох потоків папілярних ліній, які беруть початок біля одного бічного краю пальця і йдуть до другого, утворюючи в середній частині візерунка дугоподібні фігури. Дугові П. в. поділяються на два види: прості дугові візерунки і дугові візерунки із зародковим внутрішнім малюнком. Дугові П. в. становлять близько 5 % загальної кількості пальцьових візерунків. Петельні П. в. складаються не менше ніж з трьох потоків ліній, мають одну дельту, а в їх внутрішньому малюнкові є хоч би одна папілярна лінія, що утворює вільну петлю. Петельні П. в. поділяються на: ульнарні (основи петель звернені до мізинця) і радіальні (основи петель звернені до великого пальця). Види петельних П. в.: прості, половинчасті, замкнуті, вигнуті, рівнобіжні, зустрічні. Петельні П. в. становлять близько 65 % від загальної кількості пальцьових візерунків. Завиткові П. в. найскладніші за будовою, їх внутрішній малюнок має принаймні одне коло, овал, повний оборот спіралі, або дві-три системи петель, голівки яких огинають одна одну, або хоча б одне півколо, опуклість якого звернена до основи візерунка. Завиткові П. в. мають дві дельти (іноді три або чотири). Види завиткових П. в.: кругові, спіралеподібні, неповні завиткові візерунки, завиткові візерунки зі складною будовою внутрішнього малюнка. Завиткові П. в. становлять близько 30 % від загальної кількості візерунків.

ВІДБИТОК ВЕЛИКОГО ПАЛЬЦЯ

3. Заповніть дактилоскопічну карту. Вкажіть вид папілярного візерунка кожного пальця.

Схема розміщення дактилоскопічної інформації

1. Великий

2. Вказівний

3. Середній

4. Безіменний

5. Мізинець

П

Р

А

В

А

Р

У

К

А

6. Великий

7. Вказівний

8. Середній

9. Безіменний

10. Мізинець

Л

І

В

А

Р

У

К

А

Більшість папілярних візерунків на нігтьових фалангах пальців рук складаються з 3 потоків ліній. Один знаходиться в центральній частині візерунка й утворить внутрішній малюнок (центральний потік). Два інших потоку - верхній (зовнішній) і нижній (базисний) огинають внутрішній малюнок зверху і знизу. Ділянка візерунка, де ці потоки зливаються утворюють дельту.

Дельта - злиття 3-х потоків паппілярних ліній. Та частина узору, де зближуються всі три потоки папілярних ліній (нижній, верхній і внутрішній), утворюючи форму трикутника, яка і називається дельтою.

Папілярні узори нігтьових фаланг пальців поділяються на три основних типи:

1) дугові

2) петльові

3) завиткові

1) Дугові візерунки. Дугові візерунки складаються з двох потоків папілярних ліній. Один з них розташований внизу, уздовж підстави фаланги, складається з прямих ліній.

Лінії іншого потоку починаються в одного краю подушечки пальця, в середині піднімають вгору і потім спускаються до іншого її краю. У центральній частині дугового візерунка можна виявити папілярні лінії, не відносяться до двох основних потоків. У дугових візерунках відсутній внутрішній малюнок і дельта. Дугові візерунки зустрічаються порівняно рідко (становлять 5%). Серед них виділяють 3 види:

А) Простий дугового візерунок. Паппілярние лінії йдуть єдиним загальним потоком від одного краю пальця до іншого

Б) Шатровий дугового візерунок. Паппілярние лінії утворюють в середині візерунка різкий підйом з утворенням кута у вершині і опускаються вертикально до основи візерунка, або, піднімаючись різко вгору, обриваються або зливаються з іншими паппілярнимі лініями.

В) Пірамідальний дугового візерунок. Паппілярние лінії спрямовані також, як у шатрового, але в центрі кута у шатрового утворюються самостійні фігури.

2) Петльові візерунки. Петльові узори, на відміну від дугових, мають три потоки, причому третім є одна або декілька папілярних ліній у формі петлі в центральній частині візерунка. Петля має головку, ніжку і відкриту частину. Залежно від форми та кількості петель, взаєморозташування початку і закінчення їх ніжок петльові узори поділяються на:

А) Прості

Б) Вигнуті

В) Замкнуті

Кінці петель можуть бути звернені або у бік великого пальця, або у бік мізинця.

Петльові узори зустрічаються найбільш часто (складають близько 65% від всіх візерунків). Самі петлі бувають прості, замкнуті, половинчасті і вигнуті, у зв'язку з чим вони і отримують відповідне найменування (вид).

3) Завиткові візерунки характеризуються тим, що їх внутрішній малюнок утворений папілярними лініями у вигляді кіл, овалів, спіралей .. Характерною особливістю завитковом візерунка є наявність не менше двох дельт, одна з яких розташована ліворуч, а інша - праворуч від внутрішньої частини візерунка. Завиткові візерунки становлять близько 30% від загального числа візерунків.

Серед них так само виділяють 3 види узорів:

А) Простий. Лінії внутрішнього малюнка утворюють коло, овал, увігнутий вал. Таких кіл і овалів може бути декілька.

Б) Спіраль. Внутрішній малюнок складається з однієї або декількох спіралей, що роблять не менше одного повного обороту навколо своєї осі

В) Петля-равлик. Внутрішній малюнок утворений двома потоками вигнутих ліній, які на протилежних краях візерунка і обгинають один одного в середині.

Ідентифікація слідів може бути проведена за умови збігу ознак дрібного будови, тобто приватних ознак. У папілярному візерунку ці ознаки легко відшукати. Для ідентифікації людини необхідно збіг сукупності, т.е.комплекса приватних ознак папілярного візерунка. Збіг окремих, узятих ізольовано приватних ознак не може служити підставою для позитивного висновку.

Контрольні відбитки


ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 3