Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
раздел 4.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

5. Охорона праці

Охорона праці – це система заходів, які забезпечують безпечні умови праці. Для забезпечення безпечних умов праці розробленні загальні та спеціальні отраслеві норми, правила інструкції та вказівки по техніки безпеки та промислової санітарії.

Задачами служби з техніки безпеки є удосконалення безпеки та засобів захисту, а також розробка організаційно-технічних заходів та контроль за їх виконанням.

Необхідно відмітити особливі умови праці в будівництві, значна відмінність яких заключається в тому, що в будівництві робочі міста безперервно переміщуються по периметру та по висоті об’єктів які будуються. Тому, забезпечувати безпечність робіт в будівництві значно трудніше, чим в других галузях виробництва.

Загальне керівництво з техніки безпеки, промислової санітарії та відповідальність за дотриманням діючого законодавства по охороні праці, виконанням правил, норм, інструкцій, вказівок та рішень організацій з техніки безпеки в у цілому покладають на начальника (директора) і головного інженера.

Організацію роботи з техніки безпеки, промислової санітарії та здійснення контролю за проведенням заходу, які забезпечують безпечні умови праці, покладають на інженера по охороні праці, котрий підкоряється безпосередньо головному інженеру. Головний інженер здійснює керівництво служби охорони праці.

З ціллю попередження нещасних випадків в будівельних організаціях і на підприємствах проводять інструктажі. Перед тим, як приступити до роботи повинен бути проведен інструктаж з техніки безпеки. Інструктажі з охорони праці бувають - вступний, цільовий, первинний, повторний. Вступний інструктаж – всі які поступили на роботу, робітники інших організацій і.т.д. Проводе цей інструктаж інженер з техніки безпеки. Після чого робітник повинен піти безпосередньо на робоче місце, де з ним проводять втупний інструктаж на робочому місці. Вступний інструктаж проводить майстер (виконроб) з дотриманням інструкцій, які були розробленні для визначених професій та видів робіт з врахуванням конкретних умов будівництва які були затвердженні головним інженером.

5.1 Виробнича санітарія.

Одним з найбільш важливих питань для забезпечення безпеки будівництва являється розробка комплексу заходів з виробничої санітарії відповідно до вимог КЗпПУ.

Потреба будівництва в адміністративних і санітарно-побутових будинках визначається з чисельного персоналу за графіком руху робочої сили. Відповідно до нормативних показників для визначення площ санітарно-побутових, адміністративних і виробничих приміщень. Зроблено їхній розрахунок в розділі “Технологія і організація будівництва”, у главі “Розрахунок тимчасових адміністративно-побутових будинків” які повинні відповідати даним, приведеним у таблиці:

Найменування приміщень

Призначення

Умивальні

Для всіх робітників

Душові

Для всіх робітників

Туалети

Для всіх робітників

Приміщення для сушіння спецодягу і взуття

Для всіх робітників

Приміщення для особистої гігієни жінок

При загальній кількості жінок 100 і більш