Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
D-_СРС з БЖД_Тема 3 СРС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать

СПОСОБИ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

Основними способами захисту населення в умовах НС є:

  1. Оповіщення населення про загрозу або виникнення НС.

  2. Укриття населення в захисних спорудах.

  3. Використання засобів індивідуального захисту.

  4. Проведення евакуаційних заходів.

  5. Проведення заходів радіаційного та хімічного захисту.

  1. Оповіщення населення про загрозу або виникнення нс

Оповіщення населення про загрозу або виникнення НС є одним з найбільш важливих заходів, пов'язаних із захистом населення при НС. Тільки правдиве й своєчасне інформування людей про НС, характер її небезпеки, про найбільш ефективні захисні дії дозволить уникнути необґрунтованих жертв серед населення, зменшити матеріальні втрати.

Сучасна система оповіщення, що діє в Україні, уведена в дію в 1990 році. Базується ця система на єдиному сигналі ЦЗ – попереджувальний сигнал «Увага всім!». Сутність цього сигналу відображена в назві: попередити людей, звернути увагу всіх на те, що відбулося щось незвичайне (а саме, виробнича або транспортна аварія, стихійне лихо й т.п.). Способи подачі сигналу «Увага всім!» – використання різних звукових засобів.

Основним засобом подачі є централізована мережа спеціальних звукових апаратів – сирен. На території нашої держави цю мережу складають більше 30 тисяч апаратів; по даним МНС України всі ці апарати можуть бути включені практично одночасно з пульта оперативного чергового по МНС. Існує технічна можливість включення сирен окремо по кожному регіону, місту, району з пультів оперативних чергових по відповідних управліннях МНС.

Додатковими засобами подачі сигналу «Увага всім!» є гудки промислових підприємств, гудки залізничного транспорту, сигнали спеціальних автомобілів, а також будь-які інші звукові засоби.

Дії по сигналу «Увага всім!» дуже прості й зрозумілі. Почувши цей сигнал населення повинне негайно включити телевізори, радіоприймачі, а найкраще – мати в квартирі, в будинку, в офісі приймачі радіотрансляційної мережі (радіоточки). Варто врахувати, що автоматично до системи оповіщення підключаються, крім радіотрансляційної мережі, тільки телевізійний канал «Перший національний», радіоканали «Перша програма Національного радіо» та «Промінь». Відразу ж за сигналом «Увага всім!» по радіо й телебаченню відповідні служби цивільного захисту населення будуть передавати повідомлення про надзвичайну ситуацію, її характер і найбільш доцільні дії по захисту від уражаючих факторів даної конкретної НС. Мовна інформація повинна бути короткою, зрозумілою й досить змістовною, щоб зрозуміти, що трапилося, і що варто робити.

Приклад такого повідомлення: «Увага! Говорить Управління з надзвичайних ситуацій міста ... Громадяни! Сталася аварія на м'ясокомбінаті з виливом небезпечної хімічної речовини – аміаку. Хмара зараженого повітря рухається в напрямку ... району. У зв'язку з цим населенню, що проживає на вулицях ..., ..., і мікрорайоні ..., необхідно перебувати в приміщеннях. Провести додаткову герметизацію своїх квартир і будинків. Населенню, що проживає в мікрорайонах ... й ..., негайно покинути житлові будинки й вийти в район ... Про отриману інформацію повідомити сусідам. Надалі діяти відповідно до вказівок Управління з надзвичайних ситуацій міста».

Система оповіщення, з огляду на її розгалуженість, має потребу в періодичній перевірці. Останнім часом у Донецькій області така перевірка здійснюється, як правило, два рази на рік: в останню середу березня й останню середу вересня з 14.00 до 14.15. У цей час включаються сирени на мінімальну потужність й одночасно по радіотрансляційній мережі передається повідомлення: «Увага! Говорить Головне управління з надзвичайних ситуацій Донецької області. У цей час проводиться планова перевірка систем оповіщення. Просимо дотримуватися спокою й порядку».

Процес оповіщення населення обов'язково супроводжується організацією оповіщення органів управління й відповідальних посадових осіб, які ухвалюють рішення щодо проведення конкретних заходів захисту населення, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт у районах НС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]