Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методрекомендаціїї для написання дипломів (спец...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
363.01 Кб
Скачать

4. Вивчення літературних джерел за темою дипломної роботи

Складання бібліографії та вивчення джерел ведеться під час підготовки і написання курсових робіт, наукових доповідей, виконання науково-дослідних робіт, проходження практики, написання дипломної роботи. Літературу студент підбирає самостійно. Під час складання бібліографії необхідно фіксувати бібліотечні шифри кожного джерела, щоб не витрачати часу на повторний пошук. Роботу з літературою слід починати зі складання правильного та повного списку підручників, навчальних посібників, книг, монографій з посиланнями на джерело. Підібрані для використання літературні джерела рекомендується поділити на дві групи: такі, з якими достатньо ознайомитись з метою вивчення лише окремих питань, що стосуються теми роботи; і такі, що безпосередньо стосуються даної теми, і їх необхідно повністю опрацювати. Методика вивчення літератури як основи наукових досліджень залежить від характеру та індивідуальних особливостей кожного студента (загальноосвітнього рівня, спеціальної підготовки, ерудиції, пам'яті, навичок, нахилів тощо). Однак слід дотримуватися загальних правил роботи з літературою.

Літературу потрібно вивчати від простої, популярної (підручники, книги) до складної (монографії, наукові статті, теоретичні розробки, збірники наукових праць тощо). Спочатку опрацьовують загальну літературу, потім спеціальну, вітчизняну та зарубіжну. Перш за все знайомляться з основною літературою (підручники, навчальні посібники, книги), а потім прикладною (закони й законодавчі акти, інструкції і нормативні акти, статті тощо). Книги передують статтям, література попередніх років видання вивчається після літератури останніх трьох років видання.

Працюючи над літературою, необхідно:

- виділити основне у прочитаному;

- з’ясувати значення термінів та незнайомих слів;

- записати питання, що виникають під час роботи;

- після вивчення літератури поставити перед собою контрольні запитання (наприклад: яка основна ідея автора, які аргументи висуває автор, з чим можна погодитись, з чим можна не погодитись тощо).

Вивчення літератури — це активний процес творчого засвоєння матеріалу для вирішення завдань, поставлених у роботі. Результати опрацювання літературного джерела необхідно зафіксувати у вигляді короткого викладення його змісту (виписки цитат, формул із посиланнями на сторінки, на яких вони наведені у літературі). Ці виписки рекомендується робити на окремих картках чи у спеціальному зошиті, обов'язково зазначаючи в кожній публікації прізвище, ім'я, по батькові автора, назву, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок (якщо використана журнальна стаття, то вказати назву журналу, рік видання та номер, сторінки, на яких опублікована стаття в даному номері). Виписки із літературних джерел мають бути короткими і чітко сформульованими.

Якщо в літературних джерелах є кілька думок з певного питання, то бажано навести всі і водночас висловити та пояснити власну точку зору.

Найбільша кількість публікацій з питань організації бухгалтерського обліку і контрольно-аналітичної роботи міститься в журналах „Бухгалтерський облік і аудит”, „Бухгалтер”, „Фінанси”, ”Вісник податкової служби України”, „Економіка України”, „Фінансовий контроль”, а також в газетах „Податки та бухгалтерський облік”, „Баланс”, „Баланс-бюджет”, „Все про бухгалтерський облік”, „Бухгалтерія, податки, бізнес”, „Галицькі контракти”, „Діло”, „Бізнес”, „Фінансова Україна” та ін.