Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_4-_v__OA_-23_Zhilinskoyi_A_V.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
286.94 Кб
Скачать

Висновки

Економічні завдання та цілі підприємства досягаються за умов ефективного використання обмежених виробничих ресурсів. Успішне функціонування підприємства залежить від вміння керівництва визначити шляхи покращення використання ресурсів, спланувати заходи, спрямовані на підвищення ефективності та оцінити їх результати.

Основні фонди та оборотні кошти є основними елементами виробничих ресурсів підприємства. Ефективне використання основних фондів та оборотних коштів є одним з основних завдань економіста.

Отже, до основних виробничих фондів відносять засоби праці, які беруть участь у процесі виробництва упродовж тривалого періоду, при цьому не змінюють своєї натурально-речової форми і переносять свою вартість на вартість виготовленої продукції частинами.

Планування відтворення основних фондів, амортизації, використання резервів підвищення фондовіддачі зумовлюють необхідність організації обліку й оцінювання основних фондів. Облік основних фондів здійснюється у натуральних та вартісних показниках.

Просте й розширене відтворення основних виробничих фондів відбувається в безперервному процесі здійснення різних його взаємозв'язаних форм – ремонту, модернізації та заміни окремих елементів засобів праці; технічного переозброєння, реконструкції та розширення діючих цехів, виробництв і підприємств у цілому, а також спорудження нових аналогічних виробничих об'єктів. Необхідною передумовою нормального перебігу відтворювальних процесів є постійний облік ступеня спрацювання (старіння) та амортизації основних фондів.

Нагромадження та оновлення основних фондів, нарощування виробничих потужностей підприємств різних галузей народного господарства здійснюється в процесі технічного переозброєння, реконструкції й розширення діючих або спорудження нових виробничих об'єктів (цехів, виробництв, підприємств у цілому).

Забезпечення певних темпів розвитку і підвищення ефективності виробництва можливе за умови інтенсифікації відтворення та ліпшого використання діючих основних фондів підприємств. Ці процеси, з одного боку, сприяють постійному підтримуванню належного технічного рівня кожного підприємства, а з іншого – дають змогу збільшувати обсяг виробництва продукції без додаткових інвестиційних ресурсів, знижувати собівартість виробів за рахунок скорочення питомої амортизації й витрат на обслуговування виробництва та його управління, підвищувати фондовіддачу і прибутковість.

В умовах ринкової економіки діюча система господарювання система господарювання в цілому повинна містити в собі достатні економічні стимули ефективного використання основних фондів, виробничих потужностей, усього наявного майна функціонуючих підприємств. Дійова система таких колективних та індивідуальних економічних стимулів на підприємствах різних галузей народного господарства України поки що знаходиться на стадії свого становлення і розвитку. Цьому сприятимуть: реалізація програми роздержавлення та приватизації власності; широке акціонування підприємств, система їх оподаткування; побудова механізму оплати праці залежно від кінцевих результатів виробництва; більш гнучка амортизаційна та інвестиційна політика; державна підтримка здійснюваних підприємствами великих інвестиційних проектів, підприємницької і зовнішньоекономічної діяльності тощо.

В курсовій роботі охарактеризовано теоретичні основи поняття виробничих фондів підприємства, та основні шляхи підвищення ефективності їх використання. Проаналізовано структуру формування собівартості продукції та фінансових результатів діяльності підприємства і на основі цих розрахунків здійсненоаналіз економічних показників, що стосуються рівня використання виробничих фондів. Виділено резерви підвищення ефективності використання основних фондів та оборотних коштів і економічно обґрунтовує практичні заходи та їх вплив на показники ефективності господарської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]