Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekz 11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Показники пожежевибухонебезпечності речовин та матеріалів

Відповідно до ГОСТ 12.1.044-89 оцінку пожежевибухонебезпечності усіх речовин та матеріалів проводять залежно від агрегатного стану: газ, рідина, тверда речовина (пил виділено в окрему групу). Тому і показники їхньої пожежевибухонебезпечності будуть дещо різні (табл. 3.3).

Таблиця 3.3 Деякі основні показники вибухопожежонебезпечності речовин та матеріалів

№ зп.

Показники

Застосовність показників пожежовибухонебезпечності

газів

рідин

твердих речовин

пилу

1

Група горючості

+

+

+

+

2

Температура спалаху

-

+

+

-

3

Температура спалахування

-

+

+

+

4

Температура самоспалахування

+

+

+

+

5

Концентраційні межі поширення полум'я (спалахування)

+

+

-

+

6

Температурні межі поширення полум'я (спалахування)

+

+

-

-

7

Концентраційні межі поширення полум’я

+

+

-

+

8

Температурні межі поширення полум’я

-

+

-

-

9

Мінімальна енергія запалювання

+

+

-

+

10

Коефіцієнт димоутворення

-

-

+

-

Примітка: знак «+» означає застосовність, а знак «-» – незастосовність показника.

За горючістю речовини та матеріали поділяються на три групи: негорючі, важкогорючі та горючі (будівельні матеріали відповідно до ДСТУ Б В.2.7-19-95 поділяються на горючі та негорючі).

Негорючі(неспалимі) – речовини та матеріали не здатні до горіння в повітрі нормального складу. Не спалахують, не тліють, не обвуглюються. Це переважно неорганічні матеріали, металеві, гіпсові, цегляні конструкції та ін.

Важкогорючі(важкоспалимі) – це речовини та матеріали, які здатні до займання в повітрі від джерела запалювання, однак після його вилучення не здатні до самостійного горіння чи тління. До них належать матеріали, які містять горючі та негорючі складові частини. Наприклад, асфальтобетон, фіброліт, пресовані дерев'яно-волокнисті плити тощо.

Горючі – речовини та матеріали, які здатні до самозаймання, а також займання від джерела запалювання і самостійного горіння після його вилучення. Вони горять, тліють і обвуглюються після видалення джерела запалення. До них належать більшість органічних матеріалів. В свою чергу горючі матеріали та речовини поділяються на легкозаймисті, тобто такі, які займаються від джерела запалювання незначної енергії (сірник, іскра тощо) без попереднього нагрівання (папір, целюлоза та інші) та важкозаймисті, які займаються від порівняно потужного джерела запалювання (пресований картон, руберойд та інші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]