Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekz 15.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
223.74 Кб
Скачать

Основні вимоги безпеки до промислового обладнання

  1. Небезпечні зони

При проектуванні і виготовленні машин і обладнання необхідно враховувати основні вимоги безпеки для обслуговуючого їх персоналу, а також надійність і безпеку експлуатації цих пристроїв.

При проведенні різних технологічних процесів на виробництві виникають небезпечні зони, в яких на працюючих впливають небезпечні та шкідливі виробничі фактори.

Небезпечною зоною називають простір, у якому можливо вплив на працюючого небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Небезпечні зони виникають в області дії робочих органів технологічного обладнання, у ремінних, зубчастих і ланцюгових передачах, при експлуатації підіймально-транспортних машин і т. д. Особлива небезпека створюється у випадках, коли можливе захоплення одягу або волосся працюючого рухомими частинами обладнання.

Прикладом небезпечних факторів можуть служити небезпека механічного травмування (отримання травм в результаті впливу рухомих частин машин і устаткування, виробів, що пересуваються, предметів що падають з висоти), небезпека ураження електричним струмом, вплив різних видів випромінювання (теплового, електромагнітного, іонізуючого), інфра - та ультразвуку, шуму, вібрації і т.д.

Розміри небезпечної зони в просторі можуть бути змінними, що пов'язано з рухом частин обладнання або транспортних засобів, а також з переміщенням персоналу, або постійними.

Засоби колективного захисту в залежності від призначення підрозділяють на наступні класи: нормалізація повітряного середовища виробничих приміщень і робочих місць;

  • нормалізація освітлення виробничих приміщень і робочих місць;

  • засоби захисту від іонізуючих, інфрачервоних, ультрафіолетових, електромагнітних випромінювань;

  • засоби захисту від шуму, вібрації, ультразвуку, ураження електричним струмом, електростатичних зарядів, підвищених і знижених температур поверхонь обладнання, матеріалів, готової продукції, підвищених і знижених температур повітря робочої зони, впливу механічних, хімічних та біологічних факторів.

Все засоби колективного захисту, що застосовуються на підприємствах за принципом дії можна розділити на:

  • огороджувальні;

  • запобіжні;

  • блокуючі;

  • сигнальні;

  • системи дистанційного управління машинами;

  • спеціальні.

Загальними вимогами до засобів захисту є:

  • забезпечення оптимальних і безпечних умов праці робітників; висока ступінь захисту;

  • врахування індивідуальних особливостей устаткування і технологічних процесів;

  • зручність обслуговування машин і механізмів;

  • дотримання вимог технічної естетики.

Захисними засобами захисту, або огорожами, називають пристрої, що перешкоджають появі людини в небезпечній зоні. Огорожі можуть бути стаціонарними (незнімними), рухомими (знімними) і переносними. Практично огородження виконуються у вигляді різних сіток, решіток, екранів, кожухів і ін. Вони повинні мати такі розміри і бути встановлені таким чином, щоб у будь-якому випадку виключити доступ людини в небезпечну зону.

При влаштуванні огороджень повинні дотримуватися певні вимоги:

  • огородження повинні бути досить міцним, щоб витримувати удари часток (стружки), що виникають при обробці деталей, а також випадкове вплив обслуговуючого персоналу, і надійно закріпленими;

  • огородження виготовляються з металів (як суцільних, так і металевих сіток і грат), пластмаси, дерева, прозорих матеріалів (органічне скло, триплекс та ін.);

  • всі відкриті обертаються і рухомі частини машин повинні бути закриті огорожами;

  • внутрішня поверхня огороджень повинна бути пофарбовані в яскраві кольори (яскраво-червоний, помаранчевий), щоб було помітно, якщо огорожа знято;

  • забороняється робота зі знятим або несправним огорожею.

Запобіжні пристрої - це такі пристрої, які автоматично відключають машини або агрегати при виході будь-якого параметра обладнання за межі допустимих значень. Це ланка руйнується або не спрацьовує при відхиленні режиму експлуатації обладнання від нормального. Загальновідомий приклад такого ланки - електричні запобіжники плавкі («пробки»), призначені для захисту електричної мережі від великих струмів, що викликаються короткими замиканнями і дуже великими перевантаженнями. Такі струми можуть пошкодити електроапаратуру та ізоляцію проводів, а також призвести до пожежі. Плавкий запобіжник діє наступним чином: струм проходить через тонкий дріт (плавкую вставку), перетин якої розрахована на певний максимальний струм. При перевантаженні дріт розплавляється, відключаючи несправний або перевантажений струмом ділянку мережі. Прикладами пристроїв цього типу можуть служити: запобіжні клапани і розривні мембрани, що встановлюються на посудини, що працюють під тиском, для запобігання аварії; різні гальмівні пристрої, що дозволяють швидко зупинити рухомі частини обладнання; кінцеві вимикачі і обмежувачі підйому, запобіжні механізми, що рухаються від виходу за встановлені межі, та ін.

Блокувальні пристрої виключають можливість проникнення людини в небезпечну зону або усувають небезпечний фактор на час перебування людини в небезпечній зоні. За принципом дії розрізняють механічні, електричні, фотоелектричні, радіаційні, гідравлічні, пневматичні і комбіновані блокувальні пристрої.

Широко відомо застосування фотоелектричних блокувальних пристроїв в конструкціях турнікетів, встановлених на входах станцій метрополітену. Прохід через турнікет контролюється світловими променями. При несанкціонованої спробі проходу через турнікет людини на станцію (не пред'явлена магнітна картка) він перетинає світловий потік, що падає на фотоелемент. Зміна світлового потоку дає сигнал на вимірювально-командне пристрій, який приводить в дію механізми, які перекривають прохід. При санкціонованому проході блокувальний пристрій відключається.

Різні сигналізують пристрої призначені для інформації про персоналу роботі машин і устаткування для попередження про відхилення технологічних параметрів від норми або про безпосередню загрозу.

По способу подання інформації розрізняють звукову сигналізацію, візуальну (світлову) і комбіновану (світлозвукову). В газовому господарстві використовують одораційну (по запаху) сигналізацію про витік газу, підмішуючи до газу речовини, що пахнуть.

В шумних умовах рекомендується використовувати візуальну сигналізацію, яка включає різні джерела світла, світлові табло, кольорове фарбування і т.д. Для звукової сигналізації використовують сирени або дзвінки.

Залежно від призначення всі системи сигналізації прийнято ділити на оперативну, попереджувальний і розпізнавальну. Оперативна сигналізація представляє інформацію про протікання різних технологічних процесів. Для цього використовуються різні вимірювальні прилади - амперметри, вольтметри, манометри, термометри та ін. Запобіжний сигналізація включається у разі виникнення небезпеки. У пристрої цієї сигналізації використовують всі перераховані вище способи подання інформації.

Розпізнавальна сигналізація служить для виділення найбільш небезпечних вузлів і механізмів промислового обладнання, а також зон. В червоний колір офарблюють сигнальні лампи, які попереджають про небезпеку, кнопку «стоп»», протипожежний інвентар, струмоведучі шини та ін. В жовтий - елементи будівельних конструкцій, які можуть бути причиною отримання травм персоналом, внутрішньозаводський транспорт, огородження, що встановлюються на кордонах небезпечних зон, і т.д. В зелений колір офарблюють сигнальні лампи, двері евакуаційних запасних виходів, конвеєри, рольганги та інше обладнання.

Крім відмінною фарбування, використовують і різні знаки безпеки. Ці знаки наносять на цистерни, контейнери, електроустановки та інше обладнання.

Системи дистанційного управління засновані на використанні телевізійних або телеметричних систем, а також візуального спостереження з віддалених на достатню відстань від небезпечних зон ділянок. Управління роботою устаткування з безпечного місця дозволяє прибрати персонал з важкодоступних зон і зон підвищеної небезпеки.

Найчастіше системи дистанційного керування використовують при роботі з радіоактивними, вибухонебезпечними, токсичними і легкозаймистими речовинами і матеріалами. У ряді випадків застосовують спеціальні засоби захисту, до яких відносяться двуручне включення машин1, різні системи вентиляції, шумопоглиначі, освітлювальні прилади, захисне заземлення і ряд інших.

1 Двуручне включення машин і устаткування здійснюється двома рукоятками за допомогою двох пускових органів, що виключає випадкове запуск цих пристроїв. У тих випадках, коли не передбачені колективні засоби захисту працюючих або вони не дають необхідного ефекту, вдаються до індивідуальних засобів захисту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]