Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Органи та установи виконання покарань.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
192 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Розкрийте сутність понять «орган виконання покарання», «установа виконання покарання».

  2. Які є органи виконання покарань?

  3. Які завдання, функції та структура Державного департаменту України з питань виконання покарань; його місце в системі органів державної виконавчої влади? Які акти видає Державний департамент України з питань виконання покарань?

  4. Які завдання і функції територіальних органів управління Державного департаменту України з питань виконання покарань?

  5. Які особливості організації і діяльності, завдання кримінально-виконавчої інспекції?

  6. Які є установи виконання покарань?

  7. Які покарання виконують арештні доми і щодо яких категорій засуджених? Які особливості організації арештних домів?

  8. Дайте визначення поняття «кримінально-виконавча установа» та назвіть види кримінально-виконавчих установ. З якою метою передбачене існування кримінально-виконавчих установ різних видів?

  9. Якими нормативо-правовими актами визначається організація та просторова структура кримінально-виконавчих установ?

  10. Які види покарань виконують виправні центри і щодо яких категорій засуджених?

  11. Які види покарань виконують виправні колонії?

  12. Які є види виправних колоній? Які категорії засуджених відбувають у них покарання?

  13. Який вид покарання і щодо якої категорії засуджених виконують виховні колонії? Які особливості організації діяльності виховних колоній?

  14. Які особливості статусу персоналу органів і установ виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби?

  15. Яка загальна чисельність персоналу, який забезпечує діяльність установ виконання покарань, персоналу кримінально-виконавчої інспекції передбачена чинним законодавством?

  16. Які органи і установи, що не входять до Державної кримінально-виконавчої служби, здійснюють виконання кримінальних покарань і виконання яких покарань на них покладено?

  17. Яка організаційна структура і функції дисциплінарного батальйону у Збройних Силах України? Якими нормативно-правовими актами визначено його правовий статус?

  18. Які покарання і щодо яких категорій засуджених виконують гауптвахти? Які особливості організації і діяльності цих установ?

  19. Які завдання, функції, структура Державної виконавчої служби? Якими нормативно-правовими актами визначено її правовий статус?

Задачі і завдання

1. Громадянин М. засуджений вироком суду до покарання у виді штрафу. У встановлений законом місячний строк після набрання вироком законної сили, для добровільного виконання покарання, М. штраф не сплатив.

В який орган (установу) суд повинен направити передбачені законодавством документи для примусового стягнення штрафу?

2. Громадянин А. за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дитини (аліментів) (ч.1 ст. 164 КК України) засуджений за вироком суду до покарання у виді громадських робіт на строк 100 годин.

В який орган суд повинен направити копію вироку і розпорядження про його виконання?

3. Громадянин Р. за заподіяння умисних середньої тяжкості тілесних ушкоджень (ч. 1 ст. 122 КК України) був засуджений вироком суду до покарання у виді виправних робіт строком на два роки.

В який орган суд повинен направити копію вироку і розпорядження про його виконання?

4. Громадянин В. за вчинення хуліганських дій (ч.1 ст. 296 КК України) засуджений вироком суду до покарання у виді арешту на строк три місяці.

В якій установі він повинен відбувати покарання?

Варіант: громадянин В. є військовослужбовцем Збройних Сил України.

5. Громадянка О. за незаконний збут наркотичних засобів (ч.1 ст. 307 КК України) вперше була засуджена вироком суду до покарання у виді позбавлення волі на строк чотири роки. Після відбуття нею двох років покарання адміністрація кримінально-виконавчої установи, спостережна комісія звернулися до суду зі спільним поданням про заміну невідбутої частини покарання у виді позбавлення волі більш м’яким. Суд у порядку заміни, відповідно до статті 82 Кримінального кодексу України, призначив О. покарання у виді обмеження волі на строк два роки.

Назвіть вид установ, в яких О. відбувала і повинна відбувати зазначені вище види покарань?

6. Громадянин К., повнолітній, вироком суду за злочин, передбачений ч.1 ст. 307 КК України, засуджений до покарання у виді позбавлення волі на строк чотири роки і звільнений від відбування покарання з випробуванням, з покладенням на нього обов’язків повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання; періодично з’являтися для реєстрації, пройти курс лікування від наркоманії.

У який орган суд повинен направити копію вироку з розпорядженням про його виконання?

7. Громадянин Р., неповнолітній, засуджений вперше до покарання у виді позбавлення волі на строк три роки за вбивство через необережність (ч.1 ст. 119 КК України).

Який вид установи виконання покарань повинен бути визначений засудженому для відбування покарання?

8. Громадянин Л. під час відбування покарання у виді позбавлення волі у виправній колонії мінімального рівня безпеки з загальними умовами тримання вчинив новий злочин - умисне тяжке тілесне ушкодження (ч. 1 ст. 121 КК України). За сукупністю вироків суд призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 9 років.

Визначте вид кримінально-виконавчої установи, де Л. повинен далі відбувати покарання.

Навчальне видання

Палюх Лідія Михайлівна

кандидат юридичних наук, асистент кафедри кримінального права і кримінології