Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21 Осмотр (Лускатов).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
697.86 Кб
Скачать

18. Тактика і методика огляду місця події в залежності від обставин здійснення злочину виробляється з дотриманням наступних положень:

— повсеместности;

— конкретної послідовності;

— планомірності.

18.1. Повсеместность вимагає, щоб слідчий, намітивши границі місця події, місцевості або приміщення, піддав оглядові усі без винятку ділянки території і наявні там об'єкти. Якщо в ході огляду границі місця події розширюються, то нові ділянки й об'єкти також піддаються суцільному оглядові, усі без винятку. У сумнівних випадках краще оглянути і вилучити «зайвий» об'єкт, чим залишити його без вивчення. Необмеженість меж огляду потрібно розуміти так:

а) повно охоплювати оглядом місцевість або приміщення. де малася подія;

б) цілком і докладно оглядати всі об'єкти огляду (у т.ч. труп), зв'язані з подією;

в) уважно вивчати все помітн, малозначн, непомітн, велик і дрібне.

18.2. Конкретну послідовність огляду розглядають у двох аспектах:

а) послідовність і планомірність дій по огляду простору визначених ділянок;

б) розподіл дій за часом огляду. Рекомендується два основних прийоми просторової послідовності огляду: від периферії до центра місця події і, навпаки, від центра до периферії. Доцільно застосовувати і прийоми лінійного і вузлового огляду, коли послідовно оглядається місце по прямих лініях від краю до краю, не пропускаючи жодного ділянки, і один вузол за іншим малого приміщення (підступи до нього, сходова клітка, вхід, прихожая, кімната, де відбулося событие і т.д.).

18.3. План огляду намічається слідчим ескізно (у голові) після консультації з учасниками огляду, фахівцями. оперработниками, прокурором. Намічаються конкретні задачі огляду, об'єкти його, необхідні науково-технічні засоби, завдання оперработникам. Намічається крапка, відкіля починається огляд, розбивка місця, що оглядається, на вузли. сектори або інші ділянки, порядок чергування прийомів огляду по вузлах або об'єктам, міри запобігання слідів від ушкоджень, застосування науково-технічних засобів для фіксації обстановки і слідів.

18.4. Планомірність огляду вимагає:

а) піддавати детальному і послідовному оглядові усе, що мається на місці і відноситься до розслідуваної події;

б) більш ретельно оглядати об'єкти, щодо яких передбачається, що вони були принесені преступником. або піддалися впливові знарядь і засобів, що маються в нього;

в) переходити від одного об'єкта (вузла) до наступному тільки послу повного огляду попереднього.

19. Працівники карного розшуку, на місці знайомлячи з обставинами убивства збирають відомості:

19.1. чи зроблене убивство там, де виявлене труп, або в іншому місці. Тут необхідно звертати увагу на виявлення слідів волочіння, слідів транспортних засобів і т.п. Встановлюються обставини, що суперечать природному ходові подій (т.п. на трупі різані рані, а на місцевості немає крові і т. п.). Оперработник ретельно обстежує територію і всілякі будівлі, де можуть бути виявлені сліди перебування злочинців і потерпілі, які-небудь речі, їм приналежні і заховані або випадково загублені.

19.2. Час здійснення убивства. Оперработник враховує попередню думку судмедэксперта (лікаря), обставини, установлені при огляді (стан продуктів харчування, електроприладів і т.д.).

19.3. Обставини, що передували убивству, і мотиви його здійснення. Глибоко вивчається поводження потерпілого в попередній період убивства, визначається коло осіб, з якими він зустрічався, простежується весь його шлях до моменту настання смерті. Мотив убивства встановлюється з результатів огляду місця події, способу його здійснення, інформації, отриманої з опитування громадян.

Виявляються сліди боротьби жертви зі злочинцем (відірвані ґудзики, шматки тканини, волосся, що не належать убитому). Це дозволяє зробити обґрунтоване припущення про те, що на тілі й одязі злочинця збереглися сліди злочину й організувати його розшук.

Особлива увага звертається на виявлення і вилучення слідів взуття, рук і мікрочастинок, що надалі використовуються для проведення досліджень.

По характері і розташуванню тілесних ушкоджень на трупі, можна висунути обґрунтовану версію про кількість злочинців.

Для розкриття убивства важливе значення має своєчасне виявлення очевидців і лиц. обізнаних про обставини злочину. Якщо убивство зроблене в квартирі, то опитують сусідів і осіб, що постійно знаходяться в дворі (домогосподарки, пенсіонери й ін.) і могли бачити потерпілого в колі інших осіб. Якщо на улице-опрашиваются перехожі, жителі прилеглих будинків. У першу чергу постійно користуються в Передбачуваний час убивства цією дорогою і з чиїх вікон квартир видне місце події. Якщо труп виявлений за межами населеного пункту, опрашиваются працівники транспорту, що проїжджали поблизу місця події, жителі прилеглих населених пунктів, особи. працюючі на польових станах, бригадири і т.п.

Для виявлення обізнаних про злочин осіб, необхідно широко використовувати допомога місцевого населення, можливості радіо і телебачення, місцевої печатки.

Серед громадян, тих, що зібралися біля місця убивства, проводить разведопрос оперработник і фіксує розмови. За допомогою громадськості встановлюються особи. які за якимись причинами не бажають давати показання слідчому і виступати в справі як свідка.

20. Виявлення і дослідження слідів злочину:

20.1. Для виявлення, фіксації і вилучення слідів на місці події в розпорядженні слідчо-оперативної групи маються уніфікована валіза, у прокуратурі й УВС областей і великих міст — пересувні криміналістичні лабораторії. Цілком укомплектовані валізи, а тим більше лабораторії, дозволяють фіксувати і вилучати практично будь-які сліди і предмети на місці події.

20.2. Для виявлення слідів рук використовуються, крім візуальних методів, пари йоду. різні порошки і їхньої суміші. При цьому повинне дотримуватися правило: спочатку застосовуються методи виявлення слідів, що не порушують їхня цілісність.

Для виявлення слідів пальців рук, забруднених мінеральними і рослинними оліями, використовуються ультрафіолетові освітлювачі.

Фіксування виявлених слідів здійснюється шляхом:

— опису в протоколі (необхідно вказати, на якому предметі виявлені сліди, їхні розміри і кількість, взаиморасположение, спосіб виявлення і вилучення);

— фотографування (рекомендується фотографувати у всіх випадках, незалежно від того, чи буде вилучений Предмет з чи слідами ні).

Виявлені сліди по можливості вилучаються разом із предметом або частиною предмета, на якому вони залишені.

При неможливості вилучити предмет зі слідами, на якому вони виявлені, виробляється копіювання слідів.

20.3. Виявлення слідів ніг на снігу, ґрунті і курних поверхнях не являє собою складності. Найбільше точно визначити шляхи проникнення злочинця на місце події і відходу з його. Ця умова сприяє виявленню невидимих слідів взуття. Для їхнього виявлення застосовуються дрібнозернисті магнітні порошки «Малахіт». «Топаз» і т.п. На тканинах сліди стають видимими після переносу на дактилопленку.

Виявлені сліди ніг насамперед фотографуються за правилами масштабної фотографії. Якщо є доріжка слідів, застосовується метод лінійної панорами.

Результати огляду слідів заносяться до протоколу, де повинне бути зазначене місце, час і на якій поверхні виявлені сліди, повна характеристика сліду (размер. вид. індивідуальні особливості сліду), спосіб виявлення і фіксації сліду.

Для фіксації і вилучення слідів використовуються гіпс, дактилоскопічна плівка, зволожена фотопапір, силіконові компаунды, розчин перхлорвінілової смоли в ацетоні.

Аналогічний порядок роботи зі слідами знарядь злому.

20.4. Через «професіоналізацію» і криміналістичної поінформованості злочинців усе більшого значення набувають мікросліди й інші дрібні об'єкти, що практично завжди залишаються при контакті людини або його одягу з будь-якими предметами на місці події.

Пошук мікрочастинок здійснюється при гарному висвітленні як у прямому, так і косопадающем світлі з використанням освітлювальних приладів. Предмет, що оглядається, міститься на лист папера, для того, щоб, що відокремилися від предмета мікрочастинки не були втрачені. Варто приймати всі запобіжні заходи для збереження локалізації можливих накладень волокон або ґрунту на тілі й одязі трупа, якщо оглядається труп.

Для виявлення мікрочастинок використовуються ультрафіолетові освітлювачі, оскільки люмінесценція сторонніх речовин, що знаходяться на об'єктах, може відрізнятися від люмінесценції самого предмета.

Варто мати через, що робота на місці події повинна починатися з пошуку мікрочастинок і потім тільки переходити до пошуку більш великих слідів.

Мікрочастинки вилучаються з предмета, якщо він не може бути доставлений до місця дослідження або є побоювання, що при транспортуванні даного предмета.' а також під впливом яких-небудь інших факторів вони можуть бути втрачені.

Для зняття часток з об'єкта використовує пінцет, голку. м'яку кисть, магніт. Для їхнього вилучення також може бути використаний спеціальне пылеулавливающее пристрій. вхідне в комплект пересувної криміналістичної лабораторії. Можуть бути використані дактилоскопічна плівка і липкі стрічки.

20.5. У випадку огляду місця події, де застосовувалася вогнепальна зброя, необхідно дотримувати, крім всього іншого, запобіжного заходу.

Випливає, не беручи його в руки, і не змінюючи положення, сфотографувати разом з найближчими до нього об'єктами (труп, предмети обстановка і т.п.). Вилучення зброї робити в гумових рукавичках, щоб не залишати своїх відбитків пальців. Виключаються на місці події будь-які маніпуляції зі зброєю, у тому числі огляд його всіма учасниками слідчо-оперативної групи. При наявності слідів рук і побоюванні, що при транспортуванні вони можуть бути ушкоджені, обробити їх порошком і откопировать на дактилоскопічну плівку.

При розшуку куль і гільз на місці події варто враховувати вид зброї, що застосовувалося, даного зовнішнього огляду трупа. Для розшуку куль і гільз застосовуються магнітні підйомники і металлоискатели.

На місці події може бути проведене експертне дослідження слідів пострілу, що при сприятливих умовах дозволяє вирішити наступні питання:

— чи є виявлені ушкодження об'єкта результатом пострілу;

— скільки пострілів зроблено на місці події;

— у якому напрямку снаряд проходив перешкоду, утворити отвір;

— яка траєкторія польоту снаряда;

— відкіля зроблений постріл;

— яка послідовність пострілів на місці події;

— чи міг потерпілий вистрілити в себе сам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]