Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
paş.ecol.Chiş.2010.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
698.88 Кб
Скачать

Diagrama 5. Dinamica controlului unităţilor de transport

  1. Prezenţa autorizaţiilor de emisie a noxelor în atmosferă de la sursele fixe de poluare

Autorizaţia pentru emisia poluanţilor în atmosferă se eliberează în conformitate cu prevederile art.12 din Legea privind protecţia aerului atmosferic nr.1422-XIII din 17.12.97. În anul 2004 de către Agenţia Ecologică şi IES au fost autorizate emisiile de substanţe nocive de la 296 întreprinderi, în anul 2005 – de la 220 întreprinderi, în anul 2006 – de la 240 întreprinderi, în anul 2008 au fost eliberate 215 autorizaţii.

  1. Volumul emisiilor de la sursele fixe de poluare

Conform rapoartelor statistice forma nr.1-aer “Protecţia aerului atmosferic” cantitatea totală a substanţelor poluante evacuate în aerul atmosferic în anul 2005 constituie - 9578.348 tone, prezentând o majorare a emisiilor cu 625,037 tone faţă de anul precedent.

Creşterea esenţială a fost înregistrată la următorii indici: oxidului de carbon cu 373,07 tone oxidului de azot cu 252,70 tone, oxid de sulf cu 126,953 tone (vezi diagrama.6).Volumul total al emisiilor nocive de la sursele fixe de poluare în mun. Chişinău constituie 2518,471 tone pe an.

Diagrama nr.6 Evacuarea substanţelor poluante în atmosferă de la sursele fixe, t/an (conform rapoartelor statistice nr.1-aer)

  1. Prezenţa starea şi utilizarea surselor termo-energetice şi a cazangeriilor.

Un poluator de bază din mun. Chişinău sunt cazangeriile SA „Termocom” – 22 unităţi după cum urmează:

sectorul Buiucani - 4,sectorul Centu – 1,sectorul Rîşcani -5,sectorul Ciocana -6,sectorul Botanica-6;

În diagrama nr.7 sunt afişate emisiile de substanţe nocive sumare, conform raportului statistic forma 1-aer, înregistrate în anul 2006 de la cazangeriile SA „Termocom”. (Diagrama 7)

  1. Gestionarea deşeurilor (prezenţa depozitelot, autorizate, neautorizate, volumul dms depozitate, suprafaţa) situaţia privind modul de contractare a transportării deşeurilor, costul serviciilor.

Evacuarea deşeurilor menajere solide în mun.Chişinău are loc conform contractelor cu Regia „Autosalubritate” la Poligonul de depozitare a deşeurilor menajere solide din com.Ţînţăreni, raionul Anenii Noi. Pînă la momentul actual volumul deşeurilor menajere solide evacuate la poligonul municipal constituie 14 mln. m3.

Regia „Autosalubritate” efectuează transportarea deşeurilor menajere solide la poligonul din s. Creţoaia cu autocamioane speciale şi înhumarea lor se efectuiază conform tehnologiei, în straturi: 2,5m deşeuri şi 0,5 pămînt. De către Regie se efectuează lucrări de amenajare şi înverzire a teritoriului poligonului şi cel adiacent.

Regia „Autosalubritate” asigură colectarea filtratului, acumulat în fintînile de drenaj, transportarea şi pulverizarea lui pe suprafaţa poligonului.

Evacuarea deşeurilor se efectuează prin contracte, încheiate cu persoane fizice, agenţi economici, CCL, CCG, ÎMGFL. Plata pentru transportarea deşeurilor pentru locatarii de la bloc – 5,60 lei de persoană, pentru case particulare – 5,60 lei de persoană, pentru agenţii economici – 90 lei pentru 1 m3 de deşeuri.

Suprafaţa rampelor de depozitare a deşeurilor menajere în municipiu (fără poligonul din com.Ţînţăreni)constituie 33,54 ha. Volumul deşeurilor acumulate în prezent constituie aproximativ 573,98 mii m.c. În majoritatea localităţilor nu sunt amenajate depozite specializate pentru deşeuri menajere, iar cele existente nu corespund standardelor, nu sunt îndiguite şi nu dispun de sisteme de drenaj pentru evacuarea scurgerilor nocive. Nu se efectuează lucrări de înhumare a deşeurilor, o parte din ele sunt depozitate în afara perimetrelor admise. Impactul deşeurilor asupra mediului a crescut, administrarea necorespunzătoare a acestora generează contaminări ale solului şi ale pânzei freatice cu efecte directe asupra sănătăţii populaţiei şi stării mediului.

Gestionarea deşeurilor, amenajarea şi întreţinerea gunoiştilor selectate în stare satisfăcătoare ţine de competenţa organelor administraţiei publice locale. La platourile de acumulare a deşeurilor menajere solide din localităţile suburbane ale mun. Chişinău situaţia este următoarea:

s. Coloniţa. Deşeiurile menajere solide sunt evacuate la gunoiştea cu suprafaţa de 2,5 ha situată în apropierea s. Dolinoe. Selectarea terenului a fost coordonată cu organele de mediu. Plata pentru transportarea deşeurilor – 10 lei pe lună de fiecare gospodărie individuală.

com. Cruzeşti. Evacuarea deşeurilor menajere solide este organizată la gunoiştea neautorizată cu suprafaţa de 1 ha amplasată la hotar cu comuna Budeşti în mod particular de către locuitori.

Or. Vadul lui Vodă dispune de gunoişte autorizată pentru depozitarea DMS. Gunoiştea este amplasată la circa 5 km de oraş, drumul de acces este pavat cu pietriş. Suprafaţa gunoiştii conform proiectului – 13,85 ha, la moment ea ocupă aproximativ 7 ha. În anul 2002 din FEN s-au alocat 85400 lei pentru amenajarea platoului. A fost ridicat barajul protector, s-a săpat un şanţ de scurgere pe terasa de la intrare, a fost salubrizat teritoriul în jurul poligonului. Plata pentru transportarea deşeurilor - 10 lei pe lună de fiecare gospodărie individuală, 5 lei – pentru invalizi.

Com. Tohatin. În conformitate cu proiectul „Gestionarea adecvată a deşeurilor„ din FEL au fost alocaţi 70000 lei pentru amenajarea platoului de transbordare a deşeurilor menajere solide acumulate în comună. Amplasarea platoului cu suprafaţa de 1,5 ha se preconizează în apropierea s. Cheltuitor la distanţa de circa 1 km de la sat, lângă cariera de nisip. Până la moment gunoiştea nu a fost amenajată. Evacuarea deşeurilor se efectuează în mod particular de către locatari.

Com. Bubuieci - gunoiştea, unde se acumulează deşeurile menajere şi de alt tip este neautorizată, se află în partea de sud la distanţa de circa 0,4 km de la comună. Drumul spre gunoişte nu este pavat, lipseşte pază. Periodic, de 3-4 ori pe an teritoriul gunoiştii se nivelează. Scurgerile reziduale din teritoriul gunoiştii se deversează (îndeosebi în timpul ploilor şi topirii zăpezii) în aval, poluând în aşa mod solurile şi apa râuleţului, ce se revarsă în r. Bîc. Plata pentru transportarea deşeurilor – 2,80 lei la bloc, 30 lei-gospodării individuale şi 80 lei 1 container(1m3) pentru agenţii economici.

com. Băcioi - aşezarea geografică a comunei Băcioi nu permite amplasarea poligoanelor pentru depozitarea deşeurilor menajere solide, deoarece nu se încadrează în cerinţele Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, conform cărora amplasarea poligoanelor menţionate este admisă la distanţa nu mai mică de 15 km de aeroport. Pornind de la cele expuse, întru soluţionarea problemei, Primăriei comunei Băcioi în anul 2006 i-au fost alocate mijloace financiare din Fondul ecologic local în sumă de 443470 lei pentru lichidarea gunoiştii din preajma Aeroportului Internaţional Chişinău. Aceste mijloace financiare au fost utilizate de către primărie la procurarea automobilului specializat pentru transportarea deşeurilor, a 70 containere metalice precum şi efectuarea măsurilor de stopare a extinderii gunoiştii (asigurarea pazei şi nivelarea unor porţiuni de teren). Plata pentru transportarea deşeurilor – 80 lei pentru 1 m3 deşeuri.

or. Sîngera. Locuitorii comunei or. Sîngera depozitează deşeurile manajere solide la fostul poligon pentru depozitarea deşeurilor al mun. Chişinău din or. Sîngera, care este amplasat la distanţa de 10 km de localitate. Plata pentru transportarea deşeurilor – 2,80 lei de persoană.

or. Durleşti. Regia locativ - comunală a oraşului, a încheiat un contract cu Regia “Autosalubritate” privind transportarea deşeurilor menajere la platoul municipal din com. Ţînţăreni, r-nul Anenii Noi. Totuşi din lipsa cantităţii necesare de tehnică pentru acumularea, transportarea deşeurilor cît şi alte motive în oraş există câteva gunoişti neautorizate. Pentru lichidarea acestor gunoişti şi evacuarea la timp a deşeurilor la gunoiştea municipală primăria or. Durleşti a primit suport financiar de la Fondul Ecologic Naţional, dar până la moment nu au fost lichidate toate neajunsurile referitoare la lichidarea gunoiştilor stihiinice, formate în teritoriul primăriei. Plata pentru transportarea deşeurilor – 20 lei pentru 1 familie.

s. Condriţa. Nu dispune de gunoişte autorizată. Pentru amenajarea şi autorizarea platoului de depozitare a deşeurilor menajere solide a satului Condriţa Fondul Ecologic Local a alocat 44090 lei dar pînă cînd gunoiştea nu a fost amenajată. Evacuarea deşeurilor se efectuează în mod particular de către locatari.

or. Codru. Nu dispune de gunoişte autorizată, deşeurile menajere solide sunt acumulate în afara perimetrelor admise şi special amenajate. Evacuarea centralizată a deşeurilor are loc prin intermediul serviciului ÎS „Regia Autosalubritate Chişinău”, plata conform tarifelor indicate mai sus.

Com. Budeşti. Nu dispune de poligon autorizat pentru depozitarea deşeurilor menajere solide. Evacuarea deşeurilor menajere solide este organizată la gunoiştea din or. Vadul lui Vodă conform contractului încheiat cu Regia Comunal Locativă Vadul lui Vodă. Plata pentru transportarea deşeurilor – 66 lei pentru 1 m3 deşeuri.

com. Stăuceni

Colectarea şi transportarea deşeurilor este efectuată de ÎM „Direcţia Gospodăririi Comunal Locative” Stăuceni. Întreprinderea dispune de 4 unitaţi de transport şi 1 tractor.

Evacuarea deşeurilor de la blocurile locative, instituţii de învăţămînt se efectuează zilnic, în afară de duminică, de la gospodăriile individuale de două ori pe săptămînă.

s.Goianul-Nou: evacuarea deşeurilor – săptămînal – miercuri. Evacuarea deşeurilor de la agenţii economici -conform contractului respectiv.

Gunoiştea este îngrădită, dispune de drum de acces, nu este autorizată, proiectul-tip lipseşte. Plata pentru transportarea deşeurilor – la bloc 5,90 lei pentru 1 persoană, pentru gospodării particulare 16 lei, agenţii economici – 29,30 lei pentru 1m3 deşeuri.

com. Ciorescu

Colectarea şi transportarea deşeurilor este efectuată de ÎM „Regia Comunal Locativă Ciorescu”. Întreprinderea dispune de 1 unitate de transport.

Evacuarea deşeurilor de la blocurile locative, instituţii de învăţămînt se efectuează zilnic, în afară de duminică. De la gospodăriile individuale - de două ori în săptămînă.

s.Făureşti şi s.Goianul-Vechi: evacuarea deşeurilor – o dată în săptămînă. Evacuarea deşeurilor de la agenţii economici -conform contractelor.

Gunoiştea dispune de drum de acces, dar nu este autorizată şi amenajată conform proiectului-tip. Plata pentru transportarea deşeurilor – la bloc 4,50 lei pentru 1 persoană, pentru gospodării particulare 36,25 lei-1m3, agenţii economici – 39,89 lei pentru 1m3 deşeuri.

com. Cricova

Colectarea şi transportarea deşeurilor este efectuată de ÎM „Regia Comunal Locativă Cricova”. Întreprinderea dispune de 1 unitate de transport.

Evacuarea deşeurilor de la blocurile locative, instituţii de învăţămînt se efectuează zilnic, în afară de duminică. De la gospodăriile individuale - de două ori în săptămînă. Evacuarea deşeurilor de la agenţii economici conform contractelor.

Gunoiştea este amenajată, dispune de drum de acces, nu este autorizată, proiectul-tip lipseşte. . Plata pentru transportarea deşeurilor – la bloc 2,20 lei pentru 1 persoană, pentru gospodării particulare 25 lei-1m3, agenţii economici – 32,30 lei pentru 1m3 deşeuri.

com. Grătieşti

Colectarea şi transportarea deşeurilor se efectuează din 01.10.07 de SRL „Manevla-Com”. Întreprinderea dispune de 3 tractoare şi un automobil.

Evacuarea deşeurilor de la blocurile locative, instituţii de învăţămînt se efectuează zilnic, în afară de duminică, de la gospodăriile individuale: s.Grătieşti – 3 zile pe săptămînă, s.Hulboaca – 2 zile. Evacuarea deşeurilor de la agenţii economici conform contractelor.

Gunoiştea este amenajată, dispune de drum de acces, proiectul-tip lipseşte. . Plata pentru transportarea deşeurilor – la bloc 4,50 lei pentru 1 persoană, pentru gospodării particulare 19,80 lei-1m3, agenţii economici – 33,25 lei pentru 1m3 deşeuri.

s. Truşeni

Colectarea şi transportarea deşeurilor este efectuată de Serviciul de salubrizare al primăriei.

Gunoiştea cu suprafaţa de 1,5 ha este amenajată de către Primărie şi GŢ „Stati”. Evacuarea deşeurilor se efectuează fără plată.

s. Ghidighici

Transportarea deşeurilor menajere solide de la agenţii economici şi sectorul particular din localitate este organizată de un serviciu format pe lîngă Primăria s.Ghidighici cu transportul Primăriei la gunoiştea din localitate. Au fost procurate şi instalate 167 containere pentru depozitarea temporară a deşeurilor menajere solide.

Gunoiştea din localitate cu suprafaţa de 1,1 ha nu este amenajată şi autorizată. Evacuarea deşeurilor se efectuează fără plată.

or. Vatra

Transportarea deşeurilor menajere solide de la agenţii economici şi sectorul particular din localitate este organizată de Regia Comunal Locativă or.Vatra conform contractelor respective la gunoiştea or. Străşeni.

Localitatea nu dispune de o gunoişte amenajată şi autorizată. Plata pentru transportarea deşeurilor – 36 lei pentru 1m3 deşeuri.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]