Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
paş.ecol.Chiş.2010.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
698.88 Кб
Скачать
  1. Clasificarea spaţiilor verzi (starea fiecărei categorii)

În raza mun. Chişinău sunt amplasate 23 parcuri cu o suprafaţă totală de 2363,4 ha dintre care:

  • 6 parcuri şi 13 pădure / parcuri sunt amplasate în or. Chişinău

  • 1 parc silvic în or. Vadul lui Vodă

  • 1 parc în or. Vatra

  • 2 parcuri în or. Codru

De asemenea există: - 4 grădini publice cu suprafaţa de 27,68 ha, - scuaruri cu o suprafaţă de 124,14 ha, - spaţii verzi din cuprinsul arterelor de circulaţie cu o suprafaţă de 66,03 ha, - spaţii verzi dea lungul căilor de acces şi comunicaţii cu o suprafaţă de 488,527 ha, - din interiorul cartierelor cu o suprafaţă de 615,15 ha, - alţi deţinători 46,13 ha şi din primăriile suburbane 491,01 ha.

Lucrările de conducere şi întreţinere a pădurilor-parcuri sunt efectuate în baza amenajamentului silvic elaborat de către Societatea “Progresul Silvic” Chişinău 1997 şi acordate cu organele pentru mediu.

În alte categorii de spaţii verzi, lucrările de îngrijire sunt autorizate de către agenţie în conformitate cu prevederile Cap. III p.22 b) al Regulamentului “Cu privire la autorizarea tăierilor în fondul forestier şi vegetaţia forestieră din afara fondului forestier” aprobat prin Hotărârea Guvernului R. Moldova nr. 27 din 19.01.04.

Starea spaţiilor verzi de folosinţă generală şi a spaţiilor verzi cu acces limitat este bună, cu excepţia spaţiilor verzi din incinta întreprinderilor şi din zonale de protecţie a acestora, deoarece la majoritatea întreprinderilor terenurile sunt divizate administrativ între diferiţi agenţi economici şi nu este asigurată administrarea şi gospodărirea acestor spaţii verzi.

  1. Structura fondului ariilor protejate de stat şi monumentelor naturii

În mun. Chişinău conform Legii nr.1538-XIII din 25.02.98 privind fondul ariilor naturale protejate de stat există 4 obiecte naturale protejate de stat şi 80 arbori seculari după cum urmează:

- Grădina Zoologică - 20 ha;

- Grădina Dendrologică - 83 ha;

- Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală - 0,075 ha;

- Parcul de cultură şi odihnă “Valea Morilor” – 113,9 ha;

- Arbori seculari – 80 unităţi.

Grădina Zoologică dispune de o suprafaţă de 20 ha şi este amplasată în bd. Dacia, 50/7 or. Chişinău. Este o Instituţie Ştiinţifică de culturalizare şi instruire şi îşi desfăşoară activitatea în baza Regulamentului aprobat prin Decizia Consiliului municipal Chişinău nr.3/10 din 25.03.2003 şi a Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat. Grădina Zoologică are ca obiectiv conservarea şi studierea faunei sălbatice, în condiţii de captivitate, în scopuri cognitive, culturale şi de cercetări ştiinţifice. Teritoriul Grădinii Zoologice se divizează în zonele funcţionale şi anume: expoziţională; de uz public; economică; ştiinţifică; administrativă.

Paza Grădinii Zoologice este asigurată de corpul special de pază care se subordonează administraţiei grădinii zoologice. Instituţia este finanţată din bugetul local, precum şi din granturi acordate de fondurile ecologice şi persoane juridice.

Grădina zoologică este unica instituţie de profil din ţară, în care poţi vedea animale rare şi valoroase, este un adevărat centru de studii şi cercetări, instruire şi educaţie, odihnă şi agrement, colaborează cu instituţiile similare din alte ţări în efectuarea schimbului de experienţă şi animale.

Parcul Dendrariu ocupă o suprafaţă de 83 ha şi este amplasat în str.G. Enescu, 5 or. Chişinău.

Parcul Dendrariu este în subordinea Administraţiei Publice Locale şi îşi desfăşoară activitatea conform Regulamentului –cadru cu privire la grădinile dendrologice aprobat prin Hotărârea Guvernului RM nr.785 din 03.08.2000 şi a Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat. Instituţia reprezintă suprafeţe terestre şi acvatice în limitele cărora sunt create în mod artificial colecţii de arbori şi arbuşti şi alte specii vegetale autohtone şi exotice, ce prezintă interes ştiinţific aplicativ, semnificativ din punct de vedere naţional prin valoarea ecologică, ştiinţifică şi estetică deosebită.

Elemente care caracterizează obiectul – expoziţional, ştiinţific, administrativ

Paza este asigurată de corpul special de pază care se subordonează administraţiei. Activitatea Grădinii Dendrologice este finanţată din bugetul local. În acest scop sunt folosite mijloace extrabugetare, donaţiile persoanelor fizice şi juridice, alte surse financiare, mijloacele băneşti obţinute din realizarea surplusului de plante decorative sunt folosite în necesităţile obiectivului.

Lucrările de îngrijire a vegetaţiei forestiere aflate în stare fitosanitară nesatisfăcătoare din obiectivele naturale protejate de stat sunt efectuate în conformitate cu legislaţia în vigoare şi coordonate de autoritatea centrală pentru mediu.

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală – ocupă o suprafaţă de 0,075 ha, amplasat în str. M. Kogâlniceanu, 82.

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală este o instituţie de stat şi se subordonează Ministerului Culturii şi Turismului al Republicii Moldova. Instituţia reprezintă un spaţiu pe care vegetează peste 35 specii de plante cu grad diferit de periclitare, reprezentând “Cartea Roşie Vie”. Importanţa sa este prin faptul prezenţei biocenoze silvice şi de silvostepă la scară mică. Pe teritoriul Grădinii cresc 4 arbori protejaţi de stat şi specii de plante rare. Tot aici s-au păstrat un havuz şi un foişor din lemn construite în anul 1889 de arhitectorul A. Bernardazzi, care sunt monumente de arhitectură de importanţă naţională. Obiectul serveşte o importantă bază didactică pentru elevi, studenţi şi tineri specialişti din domeniu.

Parcul de cultură şi odihnă “Valea Morilor” - conform Legii nr.230-XVI din 13.10.05 pentru modificarea şi completarea anexei nr.11 la Legea nr.1538-XIII din 25.02.98 privind fondul ariilor naturale protejate de stat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.151-153 din 11.11.05, art.720), Parcului de cultură şi odihnă “Valea Morilor” cu suprafaţa de 113,9 ha situat în or. Chişinău i-a fost atribuit statut de monument de arhitectură şi peisagistică. Deţinător fiind Primăria mun. Chişinău.

Pe teritoriul parcului este amplasat un lac care are o suprafaţă de 32 ha şi la moment este în proces de curăţare

În scopul realizării prevederilor Hotărârii Guvernului nr.755 din 22.07.2005 pentru aprobarea Planului de acţiuni privind dezvoltarea generală a teritoriului parcului "Valea Morilor" şi în baza Procesului - Verbal din 08.10.06 “al întrunirii în teren a Primarului general interimar al mun. Chişinău cu conducătorii instituţiilor specializate şi experţi, întru aprecierea măsurilor de curăţare a lacului din parcul “Valea Morilor” din or. Chişinău s-a decis iniţierea

efectuării lucrărilor de curăţare a lacului, şi este într-o stare deplorabilă, fiind înnămolit cu calitatea apei scăzute ceea ce a condiţionat dezvoltarea planctonului şi pieirea în masă a peştelui.

Arborii seculari – din cei 87 arbori seculari luaţi sub protecţia statului prin lege, în teren există 80 arbori. Toate monumentele naturii sunt îngrădite şi dispun de plăcile explicative, inclusiv sunt paşaportizate.

Ariile naturale protejate funcţionează în conformitate cu regulamentele – cadru, elaborate pentru fiecare categorie a lor. Regimul de administrare a fondului ariilor protejate reprezintă un ansamblu unitar de măsuri de protecţie, ecologice şi tehnico-organizatorice care reglementează activitatea desfăşurată în cadrul obiectivelor naturale. În baza dispoziţiei Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale au fost elaborate şi prezentate către organele pentru mediu, Paşapoartele obiectivelor / complexelor din fondul ariilor naturale protejate de stat, în scopul organizării monitoringului fondului ariilor protejate.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]