Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
04_1.4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

6. Відносні і абсолютні координати. Автозаповнення для формул

В Excel можна використовувати операції автоповторення та автозаповнення. Причому, операція автозаповнення виконується і над формулами.

Якщо користувачу потрібно за однаковою формулою обчислити значення відразу для кількох різних комірок, то можна скористатись операцією автозаповнення. Для цього потрібно ввести формулу, за якою буде обчислюватись значення першої із відповідних комірок. Тоді одним із способів автозаповнення, наприклад, за допомогою мітчика автозаповнення, потрібно розмножити формулу на решту комірок. При цьому у формулах, що з'являться в наступних комірках в ролі змінних використовуються адреси сусідніх комірок до введених в початковій формулі. Причому, адреси змінюються в тому напрямку в якому виконується автозаповнення, тобто при автозаповненні вздовж рядка в адресах комірок змінюється назва колонки, а вздовж колонки - назва рядка.

Крім цього, адреси комірок в формулі змінюються при звичайному копіюванні комірки із формулою, що дозволяє використовувати копіювання комірок в якості операції автозаповнення.

У формулі в ролі змінних може бути відразу кілька різних адресів комірок. При цьому, у випадку виконання автозаповнення даною формулою наступних комірок інколи потрібно, щоб адреси одних комірок у формулі змінювались, а інших - ні. Тому в Excel існують поняття абсолютної та відносної адреси комірки.

Абсолютна адреса - це адреса комірки в формулі, що не змінюється при копіюванні формули в інше місце, або при виконанні операції автозаповнення.

Відносна адреса - це адреса комірки, що змінюється при копіюванні, перенесенні формули в інше місце або виконанні операції автозаповнення.

Для того, щоб вказати абсолютні координати комірки, необхідно перед назвою рядка або колонки поставити знак $ ("знак долара"). Причому, якщо встановити цей знак перед назвою рядка, то не змінюється лише координата рядка даної комірки, а назва колонки міняється, і навпаки.

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]