Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-3,16,27,30.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать
  1. Вплив наявності (відсутності) коштів на успішність впровадження енергозберігаючих заходів в комунальному господарстві України.

На сьогоднiшнiй день надання послуг в сферi житлово-комунального господарства України залишається доволi енергоємним, так на виробництво одиницi продукцiї в житлово-комунальнiй сферi України в середньому витрачається в 2,5-2,7 рази бiльше енергоресурсiв, нiж в розвинутих країнах. Це пов’язано з тим, що у ЖКГ є чимало проблем, якi накопичувались десятилiттями.

Загальна протяжнiсть водопровiдних мереж становить 127,4 тис. км, з яких 37,6 тис. км (35%) перебувають в аварійному стані i потребують замiни. Із 37,6 тис. км каналiзацiйних мереж на сьогоднiшнiй день аварiйними є 11,6 тис. км, або 31%. Вiдомо, що значний відсоток підготовленої води втрається в мережах на шляху до осель громадян. Так, обсяги втрат перевищують 30%, а в окремих випадках можуть сягати 60%, вiд поданої в систему води. Проблемою залишаються значнi втрати електроенергiї, пов’язанi з дiяльнiстю пiдприємств водопровiдно-каналiзацiйного господарства у мiстах України. Із-за незадовiльного стану мереж та неоптимального режиму роботи насосних станцiй втрачається майже 25% споживаної пiдгалуззю електроенергiї.

Фiнансування робiт з реконструкцiї дiючих iнженерних споруд та мереж водоостачання i водовiдведення сьогоднi складає лише 8-10% вiд потреби. Не кращий стан i в теплопостачаннi. В теплотрасах втрачається третина енергії, призначена споживачам, а подекуди ця цифра сягає і до 70% (!!!). Що вже говорити про каналізаційні люки, на яких при -15 гр.С можна приготувати яєчню?

Із зазначеного вище випливає, що ЖКГ господарство України має значний потенцiал до енергозбереження в системах тепло-, водопостачання та водовiдведення.

Якщо раніше пiдприємства комунальної теплоенергетики та водопровiдно-каналiзацiйного господарства не мали обiгових коштiв для впровадження енергозберiгаючих заходiв, минулого року 31 млн євро бюджетної допомоги Європейського Союзу було надано на реалізацію програм з енергозбереження в Україні. Сьогодні ці кошти знаходяться на рахунку Державної казначейської служби, тому ефективне їх розподілення, а головне застосування по призначення (а не «осідання» в кишенях чиновників) в найближчі роки вже може помітно покращувати ситуацію не тільки в ЖКГ, а й інших галузях економіки.

  1. Геометричні і композиційні рішення будівель.

В 1973 році світ переживав першу пал.-енерг. кризу. Це була перша нафтова криза, яка фактично була викликаною військово-політичним конфліктом на Близькому Сході; вважається і дотепер найбільшою енергетичною кризою. Вже тоді на заході почали задумуватись про енергозбереження.

Дослідж. показують, що при експлуат. традиц. багато поверх. буд. через стіни втрач. до 40 % тепла, вікна – 18 %, підвал – 10 %, дах – 18 %, вентиляція – 14 %. Це необхідно звести до мінімуму.

Суттєве значення для підвищення теплової ефективності будівель має раціональний вибір її розмірів і форми.

Для цього використовують такі підходи:

  1. Відношення Sзок/V=min

Такими формами є куля =>куб =>паралелограм. Останні форми найпростіше реалізувати.

З розуміло, чим менша площа зовнішніх огороджуючи конструкцій (ЗОК), тим менше буде втрат в навколишнє середовище (НС).

К уб – найпростіший елемент, за аналогом якого можна проводити будівництво. В нього всі сторони рівні (а=b=c), V=abc, S=6a2. n-на кількість кубів дасть площу ЗОК S=6na2.

Два куби складені докупи дають S=10a2. Тобто, об’єднавши по горизонталі куби, отримаємо S=10a2(2n+1).

О тримаємо:

Звідси 2/3=0,67, тобто 1/3 – економії!

  1. Раціональне планування

В аріант планування будівлі який зображено на рис. 1, б) є на 16 % ефективніший з точки зору втрат енергії з будинку, ніж варіант а), тим більше таке планування є більш зручним з точки зору не лише тепловтрат, а й розміщення та ведення господарства, розміщення подвір’я тощо...

Д ля нашого регіону найоптимальнішою формою забудівель може бути варіант, зображений на рисунку 2, за умови, що внутрішня частина дому повернена на південь (в напрямку до сонця), що дозволяє протягом дня приблизно рівномірно розподілити сонячну енергію по будівлі.

Приватні будинки можна будувати з дахом, що виступає на 1 м і більше відносно стіни будівлі. Таким чином, взимку сонце низько і промені так чи інакше потраплятимуть через вікна, а влітку – навпаки буде затінювати вікна.

Вже на сьогодні в світі збудовано багато енергоефективних будівель, які досить успішно функціонують і навіть становлять високу архітектурну цінність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]