Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
04_1.4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

Тема. Робота з формулами в Excel

План.

1. Створення формул

2. Представлення в комірках формул та результатів

3. Використання формул масиву

4. Використання функцій. Робота з майстром функцій

5. Тригонометричні та математичні функції

6. Відносні і абсолютні координати. Автозаповнення для формул.

1. Створення формул

В комірки робочих таблиць можна вводити не лише дані, але й різноманітні формули, які використовуються для обчислення даних, що зберігаються в інших комірках. Причому, як аргументи в формулах, можна використовувати, як адреси комірок, в яких знаходяться потрібні числові значення, так і числа, тобто константи, введені безпосередньо в формулу. Адреси комірок в формулі виступають в як змінні. Отже формула складається із змінних, значень, функцій та знаків математичних та логічних операцій. Формулу можна вводити, як безпосередньо в активну комірку, так і в рядок набору формул (при цьому формула буде записуватись також в активну комірку). Перевага введення формули в рядок набору формул полягає в тому, що її можна без перешкод редагувати безпосередньо при введенні.

Формулою (Formula) вважається будь-яка інформація в комірці, яка починається із знаку рівності ("=") і записана за певними правилами. Отже, якщо введення інформації в комірку розпочати із знаку "=", то Excel це буде сприйматись як формула і автоматично відбувається перевірка правильності її введення.

Результатом обчислення формули може бути числове або логічне значення (True - істина, False -хибне значення). Логічний результат отримується при використанні в формулі операторів логічного порівняння. В формулах можна використовувати такі оператори математичних операцій:

(

відкрити дужку,

)

закрити дужку,

+

додавання аргументів,

-

віднімання аргументів,

*

множення,

/

ділення,

^

піднесення до ступеня (наприклад, АЗ^4 - значення комірки A3 піднести до 4-го ступеня),

%

визначення процента (наприклад, результатом формули " =30%" буде значення "0,3");

&

об'єднання текстових рядків (наприклад "=А4&А8").

Правила і порядок виконання математичних операцій такі ж як і в традиційній математиці. Тобто, якщо в одній формулі є кілька типів операцій, то в першу чергу виконується піднесення до ступеня, тоді множення та ділення і в останню чергу додавання та віднімання. Операції однакового типу виконуються по порядку слідування їх в формулі. Якщо потрібно змінити порядок виконання операцій, то операцію, яка повинна виконуватись першою слід виділити в дужки.

В ролі операторів логічного порівняння можна використати:

<

менше,

>

більше,

=

рівність виразів,

0

не дорівнює,

<=

менше дорівнює,

>=

більше дорівнює.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]