Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани практичних занять МПП (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
60.12 Кб
Скачать

1.Задачі

  1. Військовий конфлікт, що відбувався на території постюгославської республіки Боснія та Герцеговина впродовж 1992-1995 рр. було припинено укладенням Дейтонських угод 1995 р., підписаних не тільки представниками сторін-учасниць конфлікту, але й 5 держав-гарантів Угод. Однією зі складових Угод стала Конституція Боснії та Герцеговини, яка встановлює складний державний устрій Республіки. Враховуючи, що на її території у великій кількості проживало населення кожного з 3 народів (сербського, боснійського та хорватського), принцип рівноправності та права народів на самовизначення було забезпечено механізмом формування державних органів влади.

Поясніть, яким чином було дотримано принцип на прикладі обрання глави держави, формування законодавчої та виконавчої влади? Чому Угоди називають Дейтонськими? За яких умов групу населення можна вважати народом? Чи існують відмінності між поняттями народу та нації?

  1. У 1970 р. президентом Чилі було обрано Сальвадора Альєнде. Перед виборами Альєнде заявляв про свій намір націоналізувати промисловість, зокрема мідну, що викликало стурбованість серед впливових американських бізнесменів, компанії яких здійснювали виробництво понад 80% міді у Чилі. Транснаціональні корпорації Anaconda, ITT та PepsiCo пропонували керівництву США величезні суми за те, щоб CIA (ЦРУ) протидіяло вступу Альєнде на пост. Представники ТНК намагались передати хабарі членам парламенту Чилі з метою переконати їх не затверджувати президентом Альєнду (законодавство Чилі вимагало абсолютної більшості для обрання, інакше – існувала необхідність підтримки парламентом лідера виборів).

Відомо, що працівники ЦРУ надавали фінансову допомогу опозиційним до Альєнди кандидатам, а також забезпечували пропаганду проти Альєнди (понад 8 мільйонів доларів витрат) та переконували конгресменів не схвалювати його кандидатури. Крім того, ЦРУ було організовано невдалий замах на Альєнду у 1970 р. 11 вересня 1973 р. у Чилі відбувся військовий переворот. Альєнду виявили мертвим у президентському палаці. Сьогодні найбільш достовірним поясненням його загибелі вважають самогубство.

Чи було порушено США основні принципи міжнародного права щодо Чилі на початку 70-их? Поясніть свою думку. Яку роль в описаній ситуації відігравали транснаціональні корпорації? Що Вам відомо про порушення міжнародного права режимом наступного президента Чилі Піночета?

  1. На початку 80-их у Нікарагуа спалахнув конфлікт між сандіністським фронтом національного визволення та опозиційними силами “контрас”. Під час конфлікту виявилось, що антисандіністську пропаганду на території Нікарагуа здійснювали США. Крім того, США оголосили економічну блокаду та дипломатичну ізоляцію Нікарагуа. США надавали допомогу у мінуванні портів Нікарагуа.

Чи мало місце у цій ситуації порушення США основних принципів міжнародного права? Якщо – так, то яких? Чи повинен Міжнародний Суд ООН, встановлюючи правомірність або неправомірність дій США, обґрунтовувати власне рішення такими принципами? Що Ви розумієте під поняттями «економічна блокада» та «дипломатична ізоляція»?