Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пономарьова поля по 2 см.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
535.55 Кб
Скачать

4.2. Порядок захисту магістерських робіт

Магістрант отримає дозвіл до захисту магістерської роботи в установлений деканатом термін передзахисту (протокол засідання кафедри, затвердження теми в остаточному вигляді, затвердження тем на рівні інституту та університету).

Попередня апробація магістерських робіт відбувається на науково-практичних конференціях різного рівня (університетських, регіональних, Всеукраїнських), на засіданнях кафедри дизайну ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Захист магістерської роботи проводиться на засіданні Державної екзаменаційної комісії в присутності магістрантів. Він не повинен перевищувати 20 хвилин.

На захисті повинні бути присутніми науковий керівник, який у своєму виступі відзначає особливості, значущість, наукову цінність виконаної роботи, і рецензент. Якщо науковий керівник або рецензент відсутні, відзив або рецензія зачитуються головою або одним з членів ДЕК.

На захист магістерської роботи магістрант готує доповідь (до 10–12 хвилин), а також наочний матеріал: планшети, плакати, таблиці, схеми, графіки, діаграми тощо. Указані матеріали обов’язково узгоджуються з науковим керівником. Надійною передумовою для гарної доповіді є ґрунтовно опрацьовані висновки з роботи. У доповіді головну увагу необхідно приділити власним дослідженням і розробкам та отриманим результатам (див. додаток 14).

Під час захисту магістерської роботи магістрант повинен:

  • стисло обґрунтувати вибір теми, її актуальність, мету й завдання; розкрити теоретичну та практичну значущість дослідження;

  • чітко сформулювати основні висновки та рекомендації;

  • показати ґрунтовні знання першоджерел та наукової літератури з обраної проблеми, усебічне володіння матеріалом дослідження;

  • продемонструвати здатність самостійно аналізувати й узагальнювати результати дослідження;

  • викласти свої міркування з приводу зроблених критичних зауважень з боку рецензента, голови та членів ДЕК.

Магістрант зобов’язаний відповісти на запитання голови, членів ДЕК, науковців та магістрантів, присутніх на захисті.

Після виступу магістранта заслуховуються відзив наукового керівника, оцінка роботи рецензентом, надається слово бажаючим висловити свою думку щодо рівня дослідження магістранта.

Хід захисту фіксується в протоколі ДЕК. Оцінка обговорюється на закритому засіданні ДЕК та оголошується головою ДЕК на відкритому засіданні в присутності членів ДЕК, усієї групи магістрантів.

4.3. Оцінювання магістерської роботи

При оцінюванні магістерської роботи державна екзаменаційна комісія бере до уваги такі чинники:

якість магістерської роботи в цілому – її творчий характер, уміння автора аналізувати теоретичний матеріал, аргументованість позиції автора та його висновків, наявність власних досліджень, нестандартних підходів та елементів новизни, рівень представленого на захист наочного матеріалу (об’єктів графічного дизайну), обґрунтованість сформульованих практичних та навчально-методичних рекомендацій;

  • самостійність у розробці проблеми;

  • якість оформлення теоретичної частини магістерської роботи – структура й логічність побудови, коректність викладу матеріалу, науковий стиль викладу, грамотність, правильність цитування, використання літературних та інформаційних джерел, дотримання вимог щодо оформлення списку використаних джерел, ілюстративного матеріалу, додатків тощо;

  • якість оформлення практичної частини магістерської роботи – дотримання вимог щодо оформлення практичного завдання, заданий формат наочно представленої частини роботи, повнота та змістовність виконаного проектного завдання, наукова зумовленість і творчий характер виконаного проектного завдання;

  • рівень виступу магістранта (побудова доповіді, чіткість у формулюванні актуальності, мети й завдань роботи, логічне, чітке пояснення наочного матеріалу, уміння зробити правильні висновки, культура мовлення, відповіді на питання, уміння зосередитися в процесі встановленого на захист часу);

  • відзив керівника: оцінка наукового рівня дослідження, якість роботи магістранта;

  • відгук рецензента: оцінка наукового рівня дослідження;

  • наукова стаття, надрукована у виданні ЛНУ, є необхідним критерієм позитивної оцінки на захисті магістерської роботи.

Укажемо на типові помилки в написанні та оформленні магістерської роботи:

  1. Зміст роботи не відповідає плану магістерської роботи або не розкриває тему повністю в її основній частині.

  2. Сформульовані розділи та підрозділи не відбивають реальну проблемну ситуацію, стан об’єкта та предмета дослідження.

  3. Мета дослідження не пов’язана з проблемою, сформульована абстрактно чи відірвана від завдань дослідження, не відбиває специфіки об’єкта й предмета дослідження.

  1. Автор не виявив самостійності, робота становить компіляцію або плагіат.

  2. Відсутній глибокий і всебічний аналіз сучасних офіційних і нормативних документів, нової наукової спеціальної літератури (останні 5–10 років) за темою дослідження.

6. Поверховий, анотований характер аналітичного огляду вітчизняних і зарубіжних публікацій за темою роботи, що не відбиває рівня досліджуваної проблеми.

7. Не розкрито концепцію дослідження, поверхово висвітлено стан практичної роботи.

  1. Кінцевий результат не відповідає меті дослідження, висновки не відповідають поставленим завданням та не підтверджується гіпотеза дослідження.

  2. У роботі немає посилань на першоджерела або вказані не ті, з яких запозичено матеріал.

  3. Неприпустимим є використання матеріалів з Internet-ресурсів та інших джерел без посилань чи цитування.

  4. Бібліографічний опис джерел у списку використаної літератури подається без дотримання вимог державного стандарту.

  5. Ілюстративний матеріал запозичено не з першоджерел, а з підручників, навчальних посібників, монографій або наукових статей.

  6. Обсяг та оформлення роботи не відповідають вимогам, вона виконана неохайно, з помилками, має фрагментарний характер.

Наведемо загальноприйняту систему оцінювання.

Кількість балів

Національна оцінка

Позначка про залік

Оцінка за ЕСТS

90 – 100

відмінно

зараховано

А

83 – 89

добре

В

75 – 82

добре

С

63 – 74

задовільно

D

50 – 62

задовільно

Е

21 – 49

незадовільно

не зараховано

0 – 20

незадовільно

F

Отже, оцінка „відмінно” виставляється, коли:

обґрунтовано актуальність теми, тему розкрито повністю, об’єкти графічного дизайну виконано на високому художньому рівні, магістерську працю виконано на високому науково-теоретичному та методичному рівні; одержані результати систематизовано, висновки й рекомендації є переконливими; продемонстровано вільне володіння матеріалом дослідження; оформлення текстової та практичної частин роботи відповідає вимогам.

Оцінка «добре» виставляється, коли:

обґрунтовано актуальність теми, тему розкрито повністю, об’єкти графічного дизайну виконано на достатньо високому художньому рівні, дослідження виконано на достатньо високому науково-теоретичному та методичному рівні; одержані результати систематизовано, але висновки не є переконливими, або відсутні рекомендації, або є незначні зауваження до оформлення роботи.

Оцінка «задовільно» виставляється, коли:

тему розкрито повністю, але науково-теоретичний, художньо-проектний та методичний рівень її виконання не дуже високий; одержані результати систематизовано недостатньо; висновки зроблено непереконливо; під час захисту продемонстровано середній рівень володіння матеріалом дослідження; не повністю дотримано вимоги щодо оформлення роботи.

Оцінка «незадовільно» виставляється, коли:

тему розкрито неповністю, науково-методичний рівень роботи низький; висновки непереконливі; наочні ілюстрації та проектна робота виконані на низькому рівні, магістрант погано володіє матеріалом свого дослідження, неспроможний відповісти на запитання; є суттєві зауваження щодо оформлення роботи, знайдено плагіат.

Державна екзаменаційна комісія може прийняти рішення про відзнаку магістерської роботи та рекомендацію магістранта до вступу до аспірантури.

Державна екзаменаційна комісія може рекомендувати найбільш вагомі результати магістерських робіт до публікації у збірниках наукових праць молодих учених, збірниках наукових праць, вісниках, журналах, інших наукових виданнях, а також рекомендувати для застосування в лекційних курсах та на семінарсько-практичних заняттях з педагогічних дисциплін.

Захищені магістерські роботи зберігаються три роки на кафедрі.