Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЗВ Лаб практ ч1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
723.46 Кб
Скачать

Протокол повірки

Тахометр, який повіряється типу__________, клас точності________, рік виготовлення_________, нормоване значення _________.

Зразковий тахометр типу__________,

клас точності________, рік виготовлення_________, нормоване значення _________.

Таблиця 3.2

Покази приладу, що повіряється об/хв

Середнє арифметичне значення групи спостережень

об/хв

СКВ,

об/хв

Довірлива межа випадкової похибки

Похибка приладу, який повіряється

Абсолютна похибка,

об/хв

Відносна похибка,

%

Приведена похибка,

%

3.7 Запитання для самоперевірки.

3.7.1 Які бувають типи тахометрів?

3.7.2 В чому полягає принцип дії магнітоіндукційного тахометра?

3.7.3 Які переваги та недоліки тахометрів даного типу?

3.7.4 Які умови вибору зразкових приладів для повірки тахометрів?

Лабораторна робота №4

4.1 Назва роботи: Вивчення будови, принципу дії та повірка інклінометра

4.2 Мета: Ознайомитись з будовою, принципом дії, конструктивними особливостями інклінометрів; вивчити принципову схему приладу. Ознайомитись з порядком проведення вимірювань за допомогою інклінометра і виконати повірочні роботи на установочному столі.

Тривалість: 2 аудиторні години

4.3 Порядок виконання роботи: Перед виконанням роботи необхідно ознайомитись з методичними вказівками до цієї лабораторної роботи, порядком її виконання, принципом дії приладу, рекомендованою літературою та приготувати бланки звіту і відповіді на контрольні запитання.

4.4 Основні теоретичні положення

Свердловини, які проектуються для розвідки і експлуатації нафтогазових пластів, можна розділити на вертикальні і похило-направлені та з горизонтальними ділянками. Внаслідок нерівномірного розбурювання вибою, який виникає внаслідок геологічного, технічного і технологічного факторів, в процесі буріння простежується відхилення напрямку свердловини від заданого, яке називають викривленням.

Дані про викривлення свердловини потрібні при бурінні, оскільки значні відхилення напрямку свердловини від вертикалі або заданого іншого напрямку і різкі його зміни в просторі викликають певні труднощі при спуску бурильних і обсадних колон, а також підвищення спрацювання бурового обладнання.

Достовірність геологічної структури, одержаної за даними пробурених свердловин, теж в значній мірі визначається даними про викривлення напрямку свердловини. Без введення поправок на викривлення свердловин не можна одержати правильної уяви про геологічну будову району.

Просторове положення любої будь-якої точки траєкторії свердловини хара­ктеризується двома кутами: так званим кутом її викривлення а (відхилення осі свердловини від вертикалі), та дирекційним кутом b - між горизонтальною проекцією осі дотику приладу до траєкторії свердловини, взятого в сторону збільшення глибини і напрямом на географічну північ. Замість дирекційного кута часто використовують отриманий безпосередньо в процесі вимірювань магнітний азимут викривлення - відрахунок по ходу годинникової стрілки кута між напрямом на магнітну північ і горизонтальною проекцією осі дотику приладу до траєкторії свердловини.

Прилади, які використовують для вимірювання викривлення свердловини, називають інклінометрами. В практиці найбільше поширення одержали електричні інклінометри, в яких здійснюється перетворення кута і азимута викривлення в пропорційні електричні сигнали з передачею їх на поверхню по жилах кабелю, а також фотоінклінометри, які фіксують параметри викривлення свердловини на фотоплівку.