Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний елемент 2.3 Конституційно-правовий с...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
37.64 Кб
Скачать

7. Конституційно-правовий статус міністерств та інших органів центральної виконавчої влади в Україні.

Центральним органом виконавчої влади називають орган, який забезпечує проведення в життя державної політики у відповідній галузі чи сфері на всій території України, здійснює керівництво дорученою йому сферою управління, несе відповідальність за стан її розвитку і безпосередньо підвідомчий Кабінету Міністрів України або іншому центральному органу виконавчої влади. Відповідно до Закону України “Про центральні органи виконавчої влади” від 17 березня 2011 року в Україні існують такі види центральних органів виконавчої влади:

міністерства,

служби,

агентства,

інспекції

Міністерство – це родова назва найбільш важливих центральних органів виконавчої влади.

Іншими центральними органами виконавчої влади є:

служби,

агентства,

інспекції

основними завданнями яких є:

1* надання адміністративних послуг;

2* здійснення державного нагляду (контролю*;

3* управління об’єктами державної власності;

4* внесення пропозицій щодо забезпечення формування державної політики на розгляд міністрів, які спрямовують та координують їх діяльність;

5* здійснення інших завдань, визначених законами України та покладених на них Президентом України.

Центральні органи виконавчої влади можуть здійснювати одне або кілька вищевказаних завдань.

У разі якщо більшість функцій центрального органу виконавчої влади складають функції з надання адміністративних послуг фізичним і юридичним особам, центральний орган виконавчої влади утворюється як служба.

У разі якщо більшість функцій центрального органу виконавчої влади складають функції з управління об’єктами державної власності, що належать до сфери його управління, центральний орган виконавчої влади утворюється як агентство.

У разі якщо більшість функцій центрального органу виконавчої влади складають контрольно-наглядові функції за дотриманням державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, юридичними та фізичними особами актів законодавства, центральний орган виконавчої влади утворюється як інспекція.

8. Конституційно-правовий статус місцевих органів виконавчої влади в Україні

Місцевими органами виконавчої влади в Україні є 1. місцеві державні адміністрації – місцеві органи виконавчої влади загальної компетенції; 2. територіальні органи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади – місцеві органи виконавчої влади спеціальної компетенції.

Місцеві державні адміністрації здійснюють виконавчу владу в областях, районах, районах АРК, у містах Києві та Севастополі і відповідно представлені обласними, районними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

Місцеві державні адміністрації це державні органи виконавчої влади в регіонах, які наділені правом представляти інтереси держави і приймати від її імені розпорядження, що діють на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Вони працюють за принципом субординації

Місцеві державні адміністрації очолюють голови відповідних місцевих державних адміністрацій, які призначаються на посаду Президентом України за поданням Прем’єр-міністра України на строк повноважень Президента України.

Кандидатури на посади голів районних державних адміністрацій Прем’єр-міністру України вносяться головами відповідних обласних державних адміністрацій. На кожну посаду вноситься одна кандидатура.