Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

2. Зміст навчальної дисципліни «Облік у банках» Вступ

Комерційні банки здійснюють довірчі операції за дорученням клієнтів, надають широку низку консультаційних послуг. Значно активізувалися лізингові, факторингові та ф'ючерсні операції. Здійснюючи посередницькі функції, банки активізують свою діяльність у сфері розвитку ринкових відносин. Водночас господарська діяльність підприємств, установ, організацій дедалі більше зазнає банківського впливу.

Найважливішою особливістю обліку у банках є його об'єкти об­ліку. Це, зокрема, власні та залучені кошти і операції з їх розміщення в активах кредитного і інвестиційного портфелів, основних засобах і нематеріальних активах, рахунки грошових коштів у касі та банках.

Всі банки України, крім Національного банку України, ведуть гос­подарську діяльність з метою отримання прибутку і вони є суб'єктами господарської, підприємницької діяльності. Законом України «Про банки і банківську діяльність» встановлені такі засади ведення бухгалтерсько­го обліку: банки організовують бухгалтерський облік відповідно до внутрішньої облікової політики, розробленої на підставі правил, вста­новлених Національним банком України відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та положень (стандартів) України. Бухгалтерський облік має забезпечити своєчасне та повне відобра­ження всіх банківських операцій та надання користувачам достовір­ної інформації про стан активів і зобов'язань, результати його діяль­ності та їх зміни.

За цих умов великого значення набувають питання суто практичні, насамперед здійснення бухгалтерського обліку в банках. У найширшому розумінні, облік – це мова бізнесу. Саме тому організація обліку має враховувати принципи діяльності банківських установ, зокрема такі найзагальніші, як принцип прибутковості, принцип ризиковості банківських операцій, принцип платності банківських ресурсів.

Програмні теоретичні питання дисципліни охоплюють усі аспекти діяльності комерційних банків як суб'єктів господарювання.

Програма передбачає засвоєння студентами методичних прийомів, які дають можливість вивчити банківські операції, набути знання, навички та певний досвіт у сфері діяльності банку, організації облікової праці, орієнтуватися у складних питаннях на сучасному фондовому ринку та ринку капіталів, а також оволодіння навичками розробки обґрунтованих пропорцій.

Тема 1 Загальні теоретичні основи і принципи бухгалтерського обліку в банках

Характеристика банківської системи України. Види банківських операцій. Активні і пасивні операції комерційних банків.

Предмет і метод бухгалтерського обліку. Характеристика елементів методу. Передумови та необхідність поділу бухгалтерського обліку на фінансовий і управлінський. Значення та методика податкового обліку в системі комерційних банків.

Бухгалтерські документи (клієнтські, внутрішньобанківські) та регістри бухгалтерського обліку. Їх характеристика, документообіг.

Особливості побудови Плану рахунків: мультивалютність, подвійний запис операцій за позабалансовими рахунками, нові вимоги до аналітичних рахунків, наявність управлінського обліку. Принципи побудови Плану рахунків: безперервність діяльності; стабільність правил бухгалтерського обліку; обачливість; нарахування доходів та видатків; дата операції; окреме відображення активів та пасивів; прийнятність вхідного балансу; перевага змісту над формою; оцінка; відкритість; консолідація, суттєвість.

Класифікація рахунків у Плані рахунків за видами контрагентів, характером операцій і ступенем зниження ліквідності.

Ведення синтетичного обліку за балансовими рахунками. Формування інформації про операції, що їх виконує банк за цими рахунками, та відображення результатів операцій за залишками на синтетичних балансових рахунках у фінансовій звітності.

Структура класів Плану рахунків: рахунки 1 – 1V порядку. Логічні схеми взаємозв’язку між рахунками груп окремих розділів.

Поняття контррахунків та їх характеристика.

Характеристика позабалансових рахунків класу 9; особливості обліку операцій за системою подвійного запису за цими рахунками. Порядок визначення позабалансових рахунків (активний або пасивний).

Характеристика аналітичного обліку як підсистеми бухгалтерського обліку, що деталізує інформацію про кожного контрагента та кожну операцію. Значення параметрів аналітичного обліку для фор­мування фінансової та статистичної звітності. Обов’язкові та необо­в’язкові параметри. Поділ параметрів аналітичного обліку залежно від сфери застосування на такі види: контрагентів (клієнтів), доку­ментів, договорів та безпосередньо аналітичних рахунків. Поділ обов’язкових параметрів на загальні та спеціальні. Формування номера аналітичного рахунка та нумерація рахунків доходу бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]