Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФЕУП програма.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
75.97 Кб
Скачать

3.Зміст дисципліни за темами

Тема 1. Теоретичні засади права інтелектуальної власності

Поняття права інтелектуальної власності. Функції права інтелектуальної власності. Співвідношення власності та інтелектуальної власності.

Класифікація об’єктів права інтелектуальної власності. Об’єкти промислової власності. Нетрадиційні об’єкти інтелектуальної власності. Об’єкти авторського права і суміжних прав.

Суб’єкти права інтелектуальної власності. Творець (автор) як суб’єкт права. Грома­дяни, юридичні особи та держава як суб’єкти права інтелектуальної власності. Об’єкти та суб’єкти права інтелектуальної власності у готельно-ресторанній та курортній справі.

Джерела правового регулювання права інтелектуальної власності. Міжнародні договори про інтелектуальну власність. Членство України в міжнародних договорах про інтелектуальну власність. Всесвітня організація інтелектуальної власності, її структура та основні функції.

Тема 2. Правова охорона об’єктів авторського права та суміжних прав.

Поняття і джерела авторського права. Основні завдання та функції авторського права. Принципи авторського права.

Виникнення та розвиток авторського права. Система правової охорони авторського права і суміжних прав в Україні, її становлення та розвиток.

Суб'єкти авторського права. Особисті немайнові та майнові права автора. Вільне використання твору. Термін дії авторського права. Авторське право на службові твори.

Поняття та ознаки об’єкта авторського права.

Сфера дії суміжних прав. Суб'єкти й об'єкти суміжних прав.

Колективне управління авторським правом і суміжними правами. Механізм створення організацій колективного управління правами. Повноваження організацій колективного управління правами.

Тема 3. Поняття зміст та види авторського договору

Поняття авторського договору. Види авторського договору. Зміст авторського договору. Розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності об’єкти права інтелектуальної власності.

Тема 4. Правове регулювання відносин в сфері патентного права

Поняття, принципи та джерела патентного права. Критерії патентоспроможності винаходу. Оформлення патентних прав на винахід. Поняття та ознаки корисної моделі. Розмежування винаходу, корисної моделі та промислового зразка. Порядок отримання патенту на корисні моделі та промисловий зразок. Службовий винахід та особливості його патентування. Строк і територія дії охоронних документів. Поняття ліцензійного договору.

Тема 5. Правове регулювання засобів індивідуалізації товарів і послуг

Поняття та види засобів індивідуалізації товарів, робіт і послуг. Поняття комерційного (фірмового) найменування. Вимоги до комерційного найменування. Відзнаки фірмового найменування від інших засобів індивідуалізації юридичних осіб. Виникнення виключного права на фірмове найменування.

Знаки для товарів та послуг як об'єкти правової охорони. Види знаків для товарів та послуг. Суб'єкти права на знак для товарів та послуг. Реєстрація знаків для товарів та послуг: порядок проведення, термін дії. Розпорядження виключним правом на знак для товарів та послуг. Поняття географічного зазначення та його ознаки. Види географічних зазначень. Порядок реєстрації географічного зазначення.

Охорона прав на комерційні таємниці, наукові відкриття.