Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ек.ан._теми_1-3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Метод аналізу має певні специфічні особливості. До них належать:

- використання системи показників, що характеризують діяльність підприємства;

- вивчення причин зміни показників;

- визначення та вимірювання взаємозв'язків та взаємозалежностей між ними з допомогою спеціальних прийомів.

Найважливішим елементом методики економічного аналізу є технічні прийоми та способи аналізу, які можна назвати інструментарієм аналізу, тобто сукупність загальнонаукових та специфічних способів і прийомів дослідження фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання. Який методичний прийом застосовувати залежить від мети аналізу і джерел інформації, від технічних можливостей використання розрахунків і т.д.

Вони використовуються на різних етапах дослідження для:

  • первинної обробки зібраної інформації;

  • вивчення стану та закономірностей розвитку об’єктів, що досліджуються;

  • визначення впливу факторів на результати діяльності підприємств;

  • підрахунку невикористаних резервів збільшення ефективності виробництва;

  • узагальнення результатів аналізу та комплексної оцінки діяльності підприємств;

  • обґрунтування планів економічного та соціального розвитку, управлінських рішень, різних заходів.

3.

Результативність економічного налізу великою мірою залежить від того, на скільки при його проведені використовують достовірну, достатню і своєчасну інформацію.

Основними джерелами аналізу є: закони і законодавчі акти, різна нормативно-довідкова інформація, прогнозно-планові дані, дані контрактів, договорів, угод, дані оперативно-технічного обліку, аналітичного і синтетичного обліку, статистична, бухгалтерська і фінансова звітність, різна поза облікова інформація - матеріали попередніх аналізів, акти ревізій і аудиторських обстежень, матеріали нарад, зборів, статті у пресі, особисті спостереження автора та інше.

Органічною складовою аналітичної роботи є перевірка вірогідності джерел інформації. Достовірність аналітичних висновків за результатами проведеного економічного аналізу залежить передусім від якості звітних матеріалів. Об'єктивність інформації забезпечується її періодичним контролюванням (ревізіями), а також установленням відповідальності за перекручування (фальсифікацію) звітності.

Уся сукупність інформаційних джерел підлягає ретельній перевірці за формою і змістом: з'ясовують точність арифметичних підрахунків та обчислень, відповідність правилам заповнення звітності, наявність необхідних підписів, узгодження даних у різних формах звітності, дотримання термінів її подання, повноту, якість і техніку проведення інвентаризацій; встановлюють відповідність звітних даних чинному стану підприємства, діяльність якого аналізується, доброякісність інформаційних джерел.

4.

Значне місце в організації аналітичної роботи належить визначенню змісту і послідовності окремих її етапів. Визначення методу економічного аналізу дає змогу сформулювати ті головні елементи, які характеризують етапи аналітичної роботи:

- вивчення і попередня оцінка досягнутого підприємством рівня (проти запланованого);

- вимірювання взаємозв'язку показників і факторів та визначення на цій основі причин розбіжностей планових і фактичних показників;

- підсумкова оцінка, підрахунок резервів підвищення ефективності господарювання.

Ці головні елементи визначають організацію аналітичної роботи за трьома етапами: підготовчим, основним і завершальним.