Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcija_2.3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать
  1. Технічні засоби машинної графіки

Результати обробки даних, покидаючи свою цифрову оболонку, повинні неминуче трансформуватися у «людино-читабельний документ». Програмні засоби ГІС містять досить широкий вибір засобів генерації вихідних даних, засобів виведення даних взагалі, включно з їх картографічною візуалізацією як найбільш технологічно складним видом підсумкової або проміжної документації. До останньої належать табличні, графічні і картографічні матеріали. Два останні типи вимагають достатньо розвинутих технічних засобів реалізації функцій документування і програмних засобів, що обслуговують ці функції. До технічних пристроїв належать: засоби машинної графіки загального призначення; засоби програмної підтримки їх роботи включно із драйверами (спеціалізованими програмами) цих пристроїв. При необхідності генерації підсумкових вихідних даних у цифровому вигляді (наприклад, для введення даних в інше програмне середовище чи обміну ними) використовуються так звані конвертери даних, що дозволяють перетворювати дані з одних форматів в інші без втрати їх геометричних і семантичних атрибутів.

Для візуалізації даних, насамперед – у картографічній формі, використовують спеціальні технічні засоби: графопобудовники для пасивної машинної графіки і дисплеї для інтерактивної графіки. Графопобудовник (анг. Plotter) - це пристрій для цифроаналогового перетворення даних, тобто переведення цифрової моделі, закладеної в ЕОМ, у графічну форму. До картографічних приладів, що використовуються для графічного відтворення цифрових даних, відносять автоматичні координатографи, робочим інструментом яких слугують спеціальні головки, що встановлюються на одній із кареток приладу. Застосовуються головки рисувальні (креслярські), гравірувальні і фотопроектувальні. Один із перших автоматичних координатографів CARTIMAT ІІІ мав практичну точність викреслювання ліній ± 0,1 - 0,2 мм, точність нанесення окремих точок ± 0,05 мм, швидкість креслення 13 мм/с. До цього ж класу приладів належать радянські координатографи КПА - 1200, Ітекан - 2, Атлас. Серед графопобудовників виділяють два основних класи: 1) планшетного і 2) барабанного типів. Часто для побудови карт застосовують барабанні й планшетні графопобудовники фірми «СALIFORNIA COMPUTER PRODUKTS» (CALCOM). Система CALCOM 7000 складається із планшетного графопобудовника CALCOMР 748, програмованого контролера CALCOMР 925 і математичного забезпечення. Графопобудовник має робочу площу 1516 x 2540 мм, по якій на каретці рухаються чотири пера із системою примусової подачі чорнила, яка забезпечує ідеально рівний потік чорнила при будь-якій швидкості креслення. Креслення виконуються зі швидкістю до 1065 мм/с, при роздільній здатності 0,005 мм. Параметри рисунка легко змінюються шляхом зміни програмних касет. До каретки графопобудовника може бути прикріплений тангенціальний утримувач приладів, що забезпечує або високоточне викреслювання жирних ліній, або прецезійне різання фольги і фотоплівки. Креслення можливе в межах товщини від 0,15 до 1,27 мм і зміни напряму лінії до 1 градуса. Серед планшетних графопобудовників виділяється сімейство графопобудовників компанії «The gerber scienТific instrument. co». Модель gerber 63 має найбільшу у світі робочу площу 45720 х 914 мм зі швидкістю побудови 847 мм/сек. Планшетні графопобудовники benson виконують точне викреслювання на всіх видах носіїв (папір, калька, поліефірний лист або попередньо віддрукований документ за допомогою головки із 4-ма перами), що вибираються згідно із програмою. Серед інших марок планшетного типу можна назвати систему Q – draft (Великобританія) фірми «quЕst automation sistems, ltd»; Дp – 56 mk 11фірми «tokyo computer control co ldt» (Японія), які мають ряд оригінальних функцій. Зокрема, останній прилад має функцію зміни масштабу, функцію викреслювання кола заданого діаметра відносно певних координатних значень, а головка із 2-х пер дозволяє викреслювати лінії різної товщини і кольору. Прецезійний графопобудовник ДР-1703, окрім авторучок, ручок для туші, гравірувальних інструментів, оснащений ще й мікроскопом з автоматичним позиціюванням.

Барабанні графопобудовники рідше використовуються в автоматизації картоскладання. Зокрема, рулонний графопобудовник benson 1342 використовують для викреслювання на папері врулонах у неперервному режимі зі швидкістю 800 мм/с по осях та 1120 мм/с по діагоналі та роздільною здатністю 6,25 мікрона. Дедалі більшого поширення набувають мікрофільм-плоттери - високошвидкісні графопобудовники на базі електронно-променевих трубок (кінескопів). Екран таких приладів дозволяє будувати складні види картозображень із високою роздільною здатністю, достатньою точністю і високою якістю. Окрім звичайних графопобудовників, для викреслювання зображень на карті існує створений у Великобританії графопобудовник для глобусів – globe plottep, який забезпечує переміщення креслярської або гравірувальної головки у 3-х взаємоперпендикулярних напрямках із кроком до 0,0750. Ця система дуже зручна для викреслювання сітки координат, берегової лінії тощо.

Більшість технічних засобів, що використовуються для візуалізації даних, є складовою частиною більш комплексних систем у складі РС, процесорів і кольорових відеоекранів.

У галузі картографії використовуються автоматизовані картографічні системи (АКС) - організована сукупність технічного, математичного й інформаційного забезпечення, що призначена для автоматизації робіт у сфері «створення – використання карт». Особливої уваги заслуговує функціональне стикування технічних засобів з елементами процесів геінформатики і картографії. Більша частина технічних засобів універсальна, тобто можливе довільне поєднання ЕОМ, цифрувачів і графопобудовників у єдину АКС. Саме цим шляхом йдуть сьогодні більшість організацій.

Основою технічного забезпечення АКС у колишньому Союзі було автоматизоване робоче місце картографа (АРМ–К) – аналоговий стереофотограмметричний прилад зі скануючим пристроєм і «відеокартою», комп‘ютером, сканером, дигитайзером, плотером та пристроєм для запису і зберігання інформації. АКС може складатися з одного або багатьох АРМ різної конфігурації, з’єднаних за допомогою ЕОМ і засобів зв’язку у структурні мережі (зіркоподібні, кільцеві, лінійні, кореневі, меандрові тощо). Крім ЕОМ, до них можна підключати телефонні або телексні апарати, системи обробки друку, інформаційно-пошукові та інші системи. У підсумку, картографи мають постійний і незалежний від віддалі зв'язок один з одниму режимі електронної пошти та постійний доступ до БД і обчислювальних центрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]