Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК госп.право.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Семінарське заняття №2 Основні напрями та форми участі держави і місцевого самоврядування у сфері господарювання. (2 год.) План:

  1. Державна підтримка господарської діяльності. Роль держави в організації та забезпеченні функціонування державного сектору економіки.

  2. Державна реєстрація суб’єктів господарської діяльності.

  3. Ліцензування деяких видів господарської діяльності.

  4. Засоби державного регулювання господарської діяльності.

  5. Державний контроль та нагляд за господарською діяльністю.

  6. Облік господарської діяльності і звітність перед уповноваженими державними органами.

Теми рефератів:

  1. Правовий режим патентування певних видів підприємницької діяльності за законодавством України.

  2. Проблеми удосконалення системи заходів регулюючого впливу держави на суб’єктів підприємницької діяльності.

  3. Система органів виконавчої влади, що беруть участь у регулюванні господарської діяльності.

  4. Порядок державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності.

  5. Ліцензування господарської діяльності.

Термінологічний словник: дайте визначення термінів:

державна реєстрація, ліцензування, патентування, квота, стандартизація, сертифікація. державне керівництво економікою, програмування, управління, контроль, нормативне регулювання механізм правового регулювання, економічна стратегія, економічна тактика, ліцензування, ліцензія, патентування, торговий патент.

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Опрацьовуючи дану тему, Вам слід звернути увагу на причини, які зумовлюють необхідність здійснення державного керівництва у сфері господарювання (наявність державного сектору економіки, необхідність впливу на макроекономічні показники, потреба досягнення сталого розвитку, уникнення циклічності розвитку економіки тощо). Це допоможе зрозуміти цілі, які повинна переслідувати держава, здійснюючи таке регулювання. Його принципи закріплено в Господарському кодексі. З ними необхідно ознайомитися, розкрити їх сутність та значення. Держава реалізовує свій вплив на сферу господарювання шляхом здійснення економічної політики, яка втілюється у стратегії та тактиці. Вам слід знати значення цих термінів, основні напрямки економічної політики держави.

Економічна політика держави втілюється у певні правові форми – прогнозування і програмування, контроль, управління, нормативне регулювання, здійснюється з допомогою специфічних методів – адміністративних та економічних. Потрібно ознайомитися зі змістом цих форм та методів. З-поміж правових форм здійснення державного керівництва економікою слід найбільшу увагу приділити нормативному (правовому) регулюванню економіки та розкрити механізм цього правового регулювання (його структуру, стадії).

Для безпосереднього впливу на сферу господарювання держава має спеціальні засоби. Це державне замовлення і завдання, ліцензування, патентування, квотування, стандартизація, сертифікація, застосування нормативів і лімітів, регулювання цін і тарифів, пільги, дотації, компенсації, цільові інновації та субсидії. Потрібно знати ці засоби, умови та можливі наслідки їх застосування. Особливо детально необхідно розкрити поняття і значення ліцензування та патентування, спільні та відмінні риси між ними. Які види господарської діяльності підлягають ліцензуванню, які патентуванню. Слід зазначити, що зазначеним проблемам присвячені окремі нормативно-правові акти, з якими варто ознайомитися.