Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичкс укр заочна новий варіант.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
51.77 Mб
Скачать
  1. Вибір гальма.

У електрореверсивних лебідках встановлюються нормальнозамкнуті колодочні гальма, що замикаються пружиною і розмикаються електромагнітом (мал. 4) або гідроштовхальником (мал. 5).

У гальмі, показаному на мал. 4, гальмівні колодки притискаються до шківа пружиною 1, що впливає через тягу 2 і шток 3 на стійки 4 і 5.

До стійок шарнірно кріпляться чавунні колодки, до яких прикріплені (заклепками або клеєм) фрикційні накладки. Зусилля, що створюється пружиною 1, передається через буртик 9 на шток 3 і зміщує його ліворуч, завдяки чому стійка 5, сполучена з штоком 3 гайкою 10, також переміщається ліворуч і притискає праву гальмівну колодку до шківа. Другим кінцем пружина 1 упирається у тягу 2 шарнірно сполучену з лівою стійкою 4, яка переміщається праворуч разом з гальмівною колодкою. При переміщенні ліворуч шток 3 давить на скобу 6 електромагніту і відводить її убік. Таке положення важелів відповідає замкнутому стану гальма. При цьому в результаті тиску колодок на шків виникають сили тертя, що перешкоджають обертанню шківа.

При включенні електродвигуна лебідки струм одночасно подається до електромагніту гальма, і якір скоби 6 притягується до котушки. При цьому скоба 6 давить на шток 3 і зміщує його праворуч, стискуючи пружину 1. Завдяки цьому стійки 4 і 5 переміщаються в різні боки і між гальмівними колодками і шківом утворюється проміжок, який забезпечує вільне обертання барабана лебідки.

Зусилля пружини 1 регулюється гайкою 9, а величина ходу колодок - гайкою 10. Стійка 5, звільнена від дії на неї тяги 3 відводиться праворуч допоміжною пружиною 11. Переміщення стійки 4 ліворуч здійснюється за рахунок ваги електромагніту і обмежується регулювальним болтом 8, що встановлений у кронштейні 7.

Мал. 4 Схема колодочного гальма з короткоходовым електромагнітом

Гальма цього типу, через недостатню динамічну стійкість важелів, виготовляються з гальмівним моментом не більше 500 Н·м

Основні параметри гальма з короткоходовим електромагнітом наведені у таблиці 6.

У колодочному гальмі з електрогідравлічним штовхачем (рис 5) замикання колодок здійснюється зусиллям двох стислих пружин 12, розташованих вертикально між тягою 4 і штоком 11. Шток 3 штовхальника 1 сполучен з гальмівною системою за допомогою фігурного важеля 5.

Мал. 5

При пуску лебідки електричний струм приводить в рух не лише електродвигун механізму підйому, але і паралельно включений в ланцюг злектродвигун 2 гідроштовхача 1. Вал електродвигуна 2 приводить в обертання крильчатку, яка, виконуючи роль насосного колеса, створює надлишковий тиск масла під поршнем гідроштовхача, переміщаючи поршень вгору. Разом з поршнем переміщаються вгору дві тяги 3, які обертають важіль 5. Разом з важелем 5 вгору переміщається тяга 4, стискуючи замикаючі пружини 12. Верхня частина важеля 5 відхиляється ліворуч і тягою 7 відводить стійку 8 з колодкою від гальмівного шківа. Коли регулювальний гвинт 9 упреться в підставку, переміщення стійки 8 припиниться, важіль 5 почне обертатися навколо верхнього шарніра і відведе стійку 6 з колодкою від гальмівного шківа. Первинна величина проміжку між колодкою і шківом встановлюється в межах 1-1,5 мм. Регулювання проміжку здійснюється зміною довжини тяги 7.

При виключенні електродвигуна лебідки, електродвигун гідроштовхача вимикається, пружина 12 розтискається, обертаючи усі важелі в зворотній послідовності, і колодки притискаються до гальмівного шківа.

Гальмо встановлюється співісного з валом електродвигуна на швидкохідному валу, якщо має найменший обертальний момент. Як шків гальма використовується пружна муфта, що сполучає вал електродвигуна з валом редуктора. Для цього зовнішня поверхня однієї з її частин (напівмуфта) є гальмівний шків (мал. 6).

Тип гальма і його основні параметри підбираються залежно від величини гальмівного моменту. За цим же моментом підбирається тип муфти і її розміри.

Гальмівний момент визначається за формулою:

Мтт = Мдвт · β, Н·м

де Мдвт - момент статичного опору приведений до валу, на якому встановлено гальмо, Н·м.

β - коефіцієнт запасу гальмування, що приймається рівним для легкого, середнього і важкого режимів роботи 1,15, 1,75, 2,0 відповідно.

Момент, що підлягає гальмуванню, визначається з такого вираження:

,

де Мр.о - момент статичного опору на робочому органі (барабані) визначається за формулою

За величиною Мтт , Н·м підбираємо гальмо (таблиця. 8; 9)

Вибір муфти. У електрореверсивних лебідках з'єднання валу електродвигуна з валом редуктора здійснюється пружною муфтою, одна з напівмуфт якої виконує роль гальмівного шківа. Найчастіше застосовують муфти типу МУВП (муфта пружна втулково-пальцьова) мал. 6.

Муфта підбирається за найбільшим передаваючим обертаючим моментом (таблиця .10).

При виборі типу муфти необхідно задовольнити такі умови:

а) Діаметр шківа муфти повинен дорівнювати діаметру шківа гальма.

Мал. 6

б) Номінальний момент, переданий муфтою повинен дорівнювати або бути більше гальмівного моменту МТТ, що створюється гальмом.

.

За даними таблиці. 10 для МТТ, Н · м і Dі , мм вибираємо муфту пружну типу МУВП з параметрами:

номінальний момент, переданий муфтою Мм Н · м;

діаметр шківа муфти Dт мм;

ширина гальмівного шківа Вт мм;

діаметр по центрах пальців D1 мм;

діаметр отворів під вал d наим. мм;

dнаиб . мм ;

Габаритна довжина муфти L мм;

Маса муфти Gм кг

Отримані розміри наносяться на схему муфти.

Перевірка працездатності гальма. Робота гальма буде довговічною, якщо питомий тиск фрикційних накладок буде менше допустимого.

Нормальний тиск колодки на шків

Площа фрикційної накладки

м2

βo - кут обхвату шківа колодкою.

Питомий тиск, що передається колодкою на шків

що повинно бути менше тиску, що допускається, прийняте для вальцьованої стрічки

[q] = 0.6 - 0.7 мПа.

Тоді фрикційні накладки гальма при номінальному тиску колодки на шків забезпечують задану довговічність.

Таблиця 2