Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Политекономия 2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
820.74 Кб
Скачать

5.3. Сутність і види інфляції.

Інфляція (від лат. inflatio — здуття) – це переповнення сфери грошового обігу масою зайвих паперових грошей, не забезпечених матеріальними цінностями, що прозводить до їхнього знецінювання, до стійкого росту загального рівня цін на товари й послуги (переповнення сфери обігу грошовими знаками понад дійсну потребу національного господарства).

Види інфляції:

1) по темпах рівня росту цін розрізняють:

помірна інфляція (ріст цін не перевищує 5-10% у рік) Помірна інфляція може бути позитивним фактором розвитку суспільного виробництва в умовах ринкової економіки;

галопуюча інфляція (темп росту цін - 20-200%). Супроводжується стрибкоподібним ростом цін, різким знеціненням грошей, стагнацією й падінням виробництва, масовим зубожінням народу.

гіперінфляція (темпи росту цін - 500-1000%). Приводить до економічного паралічу та гострих соціальних конфліктів.

2) по передбачуваності:

очікувана;

неочікувана;

3) по просторових границях:

локальна (у границях однієї країни);

світова.

Тема 6. Ринок і механізм його функціонування

6.1. Сутність ринку і його функції.

6.2. Кругообіг ресурсів, товарів і доходу в ринковій економіці

6.3. Структура та інфраструктура ринку

6.4. Сутність попиту й особливості його формування.

6.5. Сутність пропозиції та фактори, що її визначають.

6.6. Ринкова рівновага.

6.7. Еластичність попиту та пропозиції.

6.8. Формування цін у ринковій економіці.

6.9. Сутність і види конкуренції.

6.1. Сутність ринку і його функції.

Ринок - це система організаційно-економічних відносин, що здійснюється через купівлю-продаж у всіх ланках відтворення: у сфері виробництва, розподілу, обміну й споживання.

Сучасний високорозвинений ринок виконує шість основних функцій.

1. Посередницька функція полягає в тому, що ринок прямо з'єднує виробників (продавців) і споживачів товарів, надаючи їм можливість спілкуватися один з одним економічною мовою цін, попиту та пропозиції.

2. Регулююча функція. Ринок встановлює пропорції між виробництвом і споживанням в асортиментній структурі, підтримує збалансованість між попитом та пропозицією.

3. Інформаційна функція. Сложившиеся ціни "повідомляють" суб'єктів господарювання про стан економіки. Зокрема, через конкретний розкид цін (наприклад, на чай, каву й какао), через їхнє падіння й ріст, ділові люди довідуються про розміри виробництва продукції, про насиченість ринку товарами, про запити споживачів і т.д.

4. Ціноутворююча функція сприяє встановленню рухливого зв'язку між вартістю та ціною, що реагує на зміни у виробництві, у потребах, у кон'юнктурі.

5. Стимулююча функція. Ціни "винагороджують" додатковим прибутком тих, хто робить товари, найбільш потрібні споживачам, хто вдосконалює виробництво, збільшує продуктивність і знижує витрати.

6. Сануюча функція (жорстока, але економічно виправдана). Ринок за допомогою конкуренції «очищає» суспільне виробництво від економічно неефективних і нежиттєздатних суб'єктів господарювання й відкриває нові можливості перспективним і більш ефективним товаровиробникам.

7. Інтегруюча функція. Ринок поєднує економіку в єдине ціле, розбудовуючи систему вертикальних і горизонтальних зв'язків (між підприємствами, галузями, регіонами), у тому числі зовнішньоекономічних.

Товарне виробництво функціонує в результаті дії об'єктивних економічних законів:

1. Закон вартості вимагає, щоб обмін товару здійснювався відповідно до якості та кількісті праці, витраченого на їхнє виробництво.

2. Закон попиту та пропозиції - це об'єктивний закон, який визначає співвідношення між продавцями й покупцями.

3. Закон грошового обігу регулює кількість грошей, яка необхідно суспільству в подальший історичний період.

Усі ці закони сприяють створенню ринкового механізму.

Ринковий механізм - це механізм формування цін і розподілу ресурсів, механізм взаємодії продавців і покупців товару.