Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб2 -інструкція.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

14

Практична робота № 2 Проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці. Розробка інструкції з охорони праці на підприємстві

Мета роботи: Ознайомлення з порядком проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та положенням про розробку інструкцій з охорони праці. Опрацювання прикладів таких інструкцій. Складання інструкції з охорони праці для запропонованої викладачем професійної посади або виду робіт.

Порядок роботи

1. Ознайомлення з теоретичними основами.

2. Ознайомлення з Положенням про розробку інструкцій з охорони праці.

3. Розробка інструкції для проведення первинного інструктажу для працівників, які приймаються на постійну роботу на певну посаду

І. Теоретичні основи

Працівники підприємств, установ, організацій при прийомі на роботу і періодично в процесі роботи повинні проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці відповідно до Типового положення про навчання з питань охорони праці та згідно з відповідним положенням, затвердженим керівником підприємства.

Підготовка працівників для виконання робіт з підвищеною небезпекою може здійснюватись тільки у закладах освіти, які одержали в установленому порядку ліцензію Міністерства освіти і науки та дозвіл Держгірпромнагляду на провадження такого навчання.

Треба мати на увазі, що навчання правил безпеки повинно здійснюватись як під час вивчення теми з охорони праці, так і при виконанні робіт по професіях. На підприємстві формуються плани-графіки проведення навчання та перевірки знань, з якими повинні бути ознайомлені працівники.

Особи, які входять до складу комплексних бригад, повинні бути ознайомлені з безпечними методами праці у повному обсязі за їхньою основною професією та з тих, які вони виконують за сумісництвом. Формою перевірки знань є іспит, результати якого оформляються протоколом.

Під час перевірки знань працівників, які безпосередньо організують чи виконують роботи підвищеної небезпеки або роботи, що потребують професійного добору, необхідність участі в роботі комісії представника органу Держнаглядохоронпраці визначається нормативно-правовими актами з охорони праці. Наприклад, обов'язковою є участь інспектора Держгірпромнагляду під час атестації машиністів (операторів) парових котлів та автономних пароперегрівачів і економайзерів з тиском понад 0,07 МПа та водогрійних котлів, автономних економайзерів з температурою води, вищою ніж 115 °С; працівників, які обслуговують посудини із швидкознімними кришками, що працюють під тиском, а також посудини, що працюють під тиском шкідливих речовин 1, 2, 3, 4 класу небезпеки, машиністів кранів, електромеханіків ліфтів тощо.

Посадові особи підприємства – керівник, заступники керівника, виконання службових обов'язків яких пов'язано з організацією безпечного ведення робіт, керівники основних виробничо-технічних служб, члени комісії з перевірки знань з питань охорони праці, спеціалісти служб охорони праці проходять навчання та перевірку знань у навчальних закладах, які одержали дозвіл Держнаглядохоронпраці на проведення цієї роботи. Участь у перевірці знань представника Держнаглядохоронпраці є обов'язковою.

Інші посадові особи і спеціалісти підприємства проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці стосовно робіт, що входять до їх функціональних обов'язків, до початку роботи і періодично один раз на три роки безпосередньо на підприємстві.

Повторне навчання та перевірка знань працівників, зайнятих роботою з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, проводяться щороку.

Особам, які при перевірці знань виявили задовільні результати, видаються посвідчення. Працівникам, які проходять навчання та перевірку знань безпосередньо на своєму підприємстві, видача посвідчень про перевірку знань є обов'язковою лише тим, хто виконує роботи підвищеної небезпеки.

За незадовільних результатів перевірки знань з питань охорони праці працівник впродовж одного місяця повинен пройти повторне навчання та повторну перевірку знань.

За незадовільних результатів і повторної перевірки знань питання щодо працевлаштування працівника вирішується згідно з чинним законодавством.

Позачергове навчання та перевірка знань проводяться: при введенні в дію нових або переглянутих нормативно-правових актів з охорони праці; при введенні в експлуатацію нового устаткування або впровадженні нових технологічних процесів; при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду; на вимогу працівників органу державного нагляду за охороною праці, вищої господарської організації або місцевого органу виконавчої влади.

Керівники підприємств, виробничих та науково-виробничих об'єднань, а також посадові особи цехів, дільниць, виробництв, де сталася техногенна аварія чи катастрофа, повинні протягом місяця пройти позачергове навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

У разі безпосереднього виконання робіт підвищеної небезпеки посадовими особами або спеціалістами вони проходять навчання та перевірку знань на загальних підставах, передбачених для працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки.

Ознайомлення працівників, що приймаються на роботу, з умовами праці та правилами безпеки на виробництві

1. Під час укладання трудового договору працівник у відділі кадрів повинен бути проінформований під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, можливі наслідки їх впливу на здоров'я та про його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах (лікувально-профілактичне харчування, молоко або рівноцінні харчові продукти, оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочена тривалість робочого часу, додаткова оплачувана відпустка, пільгова пенсія, оплата праці у підвищеному розмірі тощо).

2. У службі охорони праці з працівником повинен бути проведений вступний інструктаж, у ході якого працівника ознайомлюють із загальними відомостями про підприємство, характерними особливостями виробництва, з об'єктами підвищеної небезпеки, загальними правилами поведінки на території підприємства, у виробничих та допоміжних приміщеннях, з методами і засобами запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням, засобами колективного та індивідуального захисту, знаками безпеки та сигналізації, обставинами та причинами нещасних випадків, порядком їх розслідування та оформлення, правилами надання першої допомоги потерпілим та діями у разі нещасного випадку, аварії, пожежі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]