Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб роб 0.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
169.98 Кб
Скачать

Консольний вивід

Існують два методи для виводу на консоль: метод Console.Write(), який виводить вказане значення у вікно консолі, і Console.WriteLine(), який робить те ж саме, але додає символ нового рядка в кінець вихідного рядка. Пропонуються різні форми цих функцій для всіх зумовлених типів (включаючи object), тому в більшості випадків для відображення значень не доведеться заздалегідь перетворювати їх в рядки.

Метод Console.WriteLine() може відображати форматований текст приблизно так, як це робить функція printf в С. Для цього необхідно передати WriteLine() ряд параметрів. Перший з них є рядком, що містить маркери у фігурних дужках, замість яких будуть підставлені відповідні параметри. Кожен маркер — це індекс параметра, що починається з нуля, в подальшому списку. Наприклад, {0} є перший параметр в списку, тому код:

int i = 10;

int j = 20;

Console.WriteUine("{0} плюс {1} рівне {2}", i, j, i + j);

відобразить на екрані:

10 Плюс 20 рівне 30

Також можна вказати ширину для виведення значення і вирівняти текст в межах цієї ширини, використовуючи додатні значення для вирівнювання по правому краю і від’ємні – для вирівнювання по лівому краю. Для цього застосовується формат {n, w}, де n – індекс параметра, w – значення ширини:

int i = 940;

int j = 73;

Console.WriteLine(" {0,4}\n+{1,4}\n -----\n {2,4}", i, j, i + j);

В результаті на екран буде виведено:

940

+73

-----

1013

Нарешті, можна додати рядок форматування, що складається з одного символу, з необов'язковим значенням точності. Для форматування застосовуються наступні символи:

Рядок

Опис

C

Формат національної валюти

D

Десятковий формат. Перетворить ціле в число по основі 10 і додає бракуючі нулі на початку, якщо вказано значення точності.

Е

Науковий (експоненціальний) формат. Специфікатор точності встановлює число десяткових позицій (за умовчанням 6). Регістр рядка форматування ("е" або "Е") визначає регістр експоненціального символу.

F

Формат з фіксованою крапкою. Специфікатор точності управляє числом десяткових позицій. Можна указувати нуль

G

Загальний формат. Використовує або форматування Е, або F залежно від того, яке з них є компактнішим.

N

Числовий формат. Форматує число з використанням ком як роздільники тисяч, наприклад 32.767.44.

Р

Процентний формат.

X

Шістнадцятковий формат. Специфікатор точності може указуватися для додавання нулів перед числом.