Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ЕА 2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Вибір теми курсової роботи

Вибір теми курсової роботи студенти здійснюють самостійно або за сприяння викладачів кафедри економіки підприємства. Перелік тем курсових робіт поданий у додатку А.

Коригування обраної теми може здійснюватися науковим керівни­ком з урахуванням особливостей обраного об’єкта дослідження, а за­міна обраної теми на іншу може проводитися тільки з дозволу завіду­вача кафедри з поважних причин.

Обираючи якусь певну тему, студентам слід враховувати прак­тич­не значення питання, що вивчається, його актуальність, ситуацію на конкретному ринку, учасником якого є підприємство, обране як об’єкт дослідження, очікуваний ступінь корисності для підприємства реко­мендацій, що будуть опрацьовані за результатами дослідження.

Закріплення обраних тем за студентами та призначення керівників оформлюється протоколом засідання ка­федри.

Надалі усі необхідні консультації та методичні рекомендації з під­го­­товки та написання курсової роботи студенти отримують у свого ке­рівника.

 

Підбір літератури та інших інформаційно-статистичних джерел

Після вибору теми курсової роботи студент опрацьовує літературні джерела за обраною темою. Необхідно розглянути закони, прийняті Верховною Радою України, укази Президента, постанови Кабінету Міністрів України та інші нормативні джерела, які стосуються обраної теми курсової роботи. Опрацьовуючи літературні джерела, слід звер­нути увагу на найновіші публікації у періодичних виданнях стосовно обраної теми.

З метою оформлення списку використаних джерел у процесі оз­найомлення з літературою за обраною темою необхідно вести по­значки про найбільш потрібні місця окремих пер­шоджерел; при цьому записують прізвище автора з ініціалами, точну назву статті чи книги, назву видавництва, місто, в якому здійснене видання, рік видання, номер сторінки. Такі позначки полегшують у подальшому пошук літератури при більш глибокому вивченні ма­теріалів для написання тексту курсової роботи.

Складання та затвердження плану

Складаючі план курсової роботи, слід керуватися зразком, що на­ведений у додатку Б.

На розсуд керівника перелік питань, що розглядаються, може змі­нюватися, але найбільш прийнятним є план, що складається зі «Всту­пу», трьох питань, «Висновків та пропозицій».

План складається у двох примірниках, що затверджуються керів­ником. Один примірник залишається у студента, другий – у керівника.

Складним і відповідальним етапом для студентів є збір ста­тис­тичних матеріалів щодо діяльності конкретного підприємства, об­ра­ного як об’єкт дослідження. Дані беруть безпосередньо на підпри­єм­стві зі статистичної та оперативної звітності. Уся статистична інфор­мація збирається з таким розрахунком, щоб вона могла слугувати для побудови різноманітних таблиць, діаграм, графіків тощо. Відбір ста­тистичних (звітних) даних слід проводити за 3 роки, щоб можна було простежити їх динаміку, встановити певні закономірності та тен­ден­ції.

Систематизація та узагальнення зібраної статистичної інформації та її економічний аналіз проводяться у формі різноманітних ана­лі­тичних таблиць, діаграм, графіків та ін.