Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інсп.-мет. практика 4ДО І сем..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
250.88 Кб
Скачать

СЛОВ`ЯНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

ЗАТВЕРДЖУЮ:

Проректор з навчальної роботи

_______________________

“____”_____________2011 р.

П Р О Г Р А М А

ІНСПЕКТОРСЬКО-МЕТОДИЧНОЇ ПРАКТИКИ

студентів ІV курсу відділення «Дошкільна освіта»

(7 семестр)

2011 р.

Згідно учбового плану студенти IV курсу факультету дошкільної освіти та практичної психології проходять інcпекторсько-методичну практику протягом 3-х тижнів.

Для цього студенти розподіляються відносно відділів освіти. Практика здійснюється під керівництвом викладачів ведучої кафедри, інспекторів, методистів відділів освіти.

Вибираючи базу для проходження практики, слід користуватися певними факторами: наявність відділу освіти, стаж, досвід інспектора, методиста, наявність науково-методичних розробок, посібників, узагальнення досвіду роботи; творчого підходу до організації різноманітних форм підвищення кваліфікації дошкільних працівників, педпропаганди та інше.

Заздалегідь з відділами освіти укладається договір про надання можливості студентам проходити інспекторсько-методичну практику під керівництвом інспектора або методиста по дошкільному вихованню.

Під час організації інспекторсько-методичної практики студенти зобов’язані:

  • своєчасно ознайомитися з наказом про місце проходження практики;

  • підготувати відповідну медичну документацію про допущення в дошкільні заклади;

  • вивчити основні інструктивні документи з техніки безпеки, правила протипожежної безпеки, правила охорони життя і здоров’я в дошкільних закладах;

  • знати основні положення організації і керівництва дошкільним вихованням в Україні, нормативно-правові документи дошкільного закладу;

  • приступити до виконання завдань в строки, вказані в наказі по факультету, приймати активну участь в усіх заходах, консультуватися у керівників педагогічної практики, своєчасно скласти звітну документацію про закінчення практики.

Поради студенту-практиканту при проходженні інспекторсько-методичної практики

1. Пам’ятайте, що Ви готуєтесь стати новим керівником дошкільного сектора відділу освіти, дошкільного закладу. Будьте зразком в усіх відношенням: ввічливими, тактовними в бесідах з дошкільними працівниками, батьками в дитячому садку.

2. Завдання інспектування – не тільки і навіть не стільки викривати, - стільки вміти поправляти, вчити, допомагати, підказувати, як краще працювати.

3. При перевірках проявляйте вимогливість і повагу до людей.

4. Старанно готуйтеся до кожної перевірки, щоб потім дати кваліфікаційний аналіз переглянутого і дати ділові поради, щоб ліквідувати виявлені недоліки.

5. Суспільну оцінку роботи дошкільного закладу та його працівників, тісно зв’язуйте з вираженням довір’я та чуйності до кожного працівника і готовністю завжди їм допомагати.

Обов’язки керівника педагічної практики

  1. Підготувати базу для проходження практики.

2. Провести консультації для працівників дошкільного сектора відділу освіти про завдання, строки, зміст практики.

3. Розділити студентів за відділами освіти відносно наказу.

4. Проводити консультації для студентів-практикантів з проблемних питань, що виникли в процесі практики.

5. Вимагати обов’язкового виконання змісту практики, своєчасного складання звітної документації, та ін.

МЕТА ПРАКТИКИ: Формування професійних основ педагога з спеціалізації “інспектор-методист по дошкільному вихованню”.

Завдання інспекторсько-методичної практики

1. Закріплення і поглиблення, практичне застосування знань з курсу “Організація і керівництво дошкільними закладами” дошкільної педагогіки, приватним методиками.

2. Практичне визначення організації і засобів керівництва дошкільними закладами, сектором дошкільного виховання при відділі освіти.

3. Озброєння студентів вміннями і навичками:

а) проводити різноманітні форми контролю і керівництва навчально-виховної та методичної роботи в дошкільних закладах, відділі освіти, підвищення ділової кваліфікації дошкільних працівників, організації педпропаганди серед населення і т. інше;

б) узагальнювати матеріли обслідування у формі актів або довідок з чіткими висновками, пропозиціями, доповідати про підсумки перевірок колективу дитячого садка на педнараді;

в) вивчити і узагальнювати досвід роботи інспектора, методиста з дошкільного виховання, завідуючого дитячим садком.

4. Формувати у студентів інтерес і повагу до професії педагога, прагнення поповнювати педагогічні знання, готуватися бути ініціативними та творчими спеціалістами, здатними розвивати дошкільне виховання в Україні.

Зміст практики

В програму інспекторсько-методичної практики включається виконання 3-х завдань:

  • робота на посаді завідуючої дошкільного закладу;

  • робота в дошкільному секторі відділу освіти; проведення різноманітних форм педпропаганди у відділі освіти і дитячому садку;

  • інспектування дошкільних закладів і організація методичної роботи.

При виконанні першого завдання програмою практики передбачено: в 1-й день практики студенти знайомляться з річним планом роботи дитячого садка, робочим планом завідуючої дошкільним закладом, складають план самостійної роботи на 2-а дні.

В план може буди включено: складання меню, присутність при видачі і закладці продуктів харчування; перевірка зберігання продуктів та матеріалів у завгоспа; відвідування всіх робочих точок дошкільного закладу; бесіда зі співробітниками на предмет з’ясування готовності ділянок до роботи; відвідування групових кімнат; слід передбачити запобігливий, епізодичний чи тематичний контроль з чітким визначенням мети. В другів половині дня передбачається відвідування розваг, прогулянок, вечері, вивчення особливостей організації роботи з родиною.

Планується також аналіз перегляду учбово-виховних та режимних моментів, перевірка планів та конспектів вихователів, проведення консультацій для працівників дошкільних закладів. В послідуючі 2-а дні студенти можуть вивчати і такі розділи роботи завідуючої як: підготовка дошкільного закладу до оздоровчого сезону (інструктажі, суботники); підготовка до проведення педради, батьківських зборів та ін.

Крім того, студенти можуть планувати і самостійне проведення заходів по підвищенню педагогічної кваліфікації згідно плану роботи дошкільного закладу.

В кінці практики студенти здають звіт про роботу завідуючої дошкільним закладом (див. додаток № 2).

Робота у відділі освіти складається з 3-х завдань:

  • робота у відділі під керівництвом інспектора дошкільних закладів;

  • інспектування роботи дошкільних закладів;

- організація різноманітних форм методичної роботи з дошкільного виховання.

У відділі студенти вивчають:

1. План сектора дошкільного виховання за рік і квартал з послідуючим аналізом виконання заходів плану і вияснення причини невиконання їх.

2. Сітка дошкільних закладів у місті чи районі, охоплення дітей дитячими дошкільними закладами, виконання плану відносно будівництва закладів, черговість в дитячі дошкільні заклади, склад кадрів (стаж, освіта).

3. Принципи здійснення шефської допомоги дошкільним закладам.

4. Заходи по підвищення педагогічної майстерності серед дошкільних працівників, форми методичної роботи та керівництво нею.

Особиста участь студента в проведенні методичних об’єднань, семінарів, нарад, складання анкет, вивчення і аналіз анкет з різноманітних питань дошкільного виховання. При необхідності студент проводить консультації для вихователів, завідуючих, методистів дошкільного закладу як методичного, так і організаційного характеру.

5. Роботу інспектора з молодими вихователями (організація клубів молодого вихователя, наставництво, консультації і т.д.).

6. Контроль за роботою дошкільних закладів і всією методичною роботою, вивчення, узагальнення і поширення передового педагогічного досвіду.

7. Допомога відділу освіти завідуючим по поліпшенню роботи в дошкільному закладі (створення сприятливого психологічного мікроклімату в дитячому садку, вирішення господарських питань, методична консультація) і форми роботи з завідуючими дошкільних закладів з боку відділів освіти, працівників виконкому, головного бухгалтера централізованої бухгалтерії.

8. Заходи по педагогічній пропаганді серед населення: форми, зміст, організація.

На всі питання студент одержує відповідь в процесі бесіди з інспектором, методистом дошкільного сектора, приймаючи участь в різноманітних заходах відділу, а також шляхом вивчення документації дошкільного сектора.

Крім того, студенти вивчають, як інспектор організує роботу під час прийому населення, в щоденнику студенти фіксують прізвище, ім’я по-батькові відвідувача, з якими питаннями звертався і яку відповідь одержав.

Слід звернути увагу на відношення інспектора до прохань відвідувачів, оперативність в рішенні питань.

Під час роботи у відділі студенти вивчають документацію дошкільного сектора, вимоги до оформлення актів відносно результатів перевірок, з числа студентів створюють комісії для інспектування дошкільних закладів, вивчають теми перевірки і приблизні строки, складають план. Відповідно наміченого плану вивчають всі необхідні матеріали для певного ознайомлення про дошкільний заклад (див. додаток № 5).

В послідуючі дні практики студенти проводять фронтальну і тематичну перевірки.

Результати перевірки насамперед обговорюють з завідуючою дитячим садком, виясняють окремі деталі, причини недоліків, потім складають акт або довідку обстеження; котрі повинні буди підписані головою комісії, членами комісії і керівником дошкільного закладу (див. додаток № 4).

Виходячи з результатів перевірки, студенти роблять повідомлення на педраді або виробничої наради дошкільного закладу, обмірковуючи загальні зауваження по перевірці.

Кожний студент веде докладні записи в щоденнику про результати щоденних спостережень, аналіз занять, на яких були присутні, крім того може робити потрібні зарисовки. В щоденнику записується думка студента, його роздуми та інше.

Дані записи є основою для складання звіту про роботу завідуючої дитячим садком, інспектора відділу освіти, для складення довідок, актів обстеження, для виступів на підсумковій конференції.

Крім того, студенти приймають участь в організації та проведенні різноманітних форм методичної роботи в дошкільному секторі на базі дошкільних закладів за планом інспектора, методиста, а також в організації педагогічної пропаганди серед населення, батьків дітей дошкільного закладу.

При цьому слід звернути увагу на обов’язкове виконання студентами правил охорони праці, протипожежної безпеки, основних нормативних документів по охороні життя і здоров’я дітей в дошкільному закладі (“Інструкція по організації охорони житті і здоров’я дітей в дитячих садках і на дитячих майданчиках”, “Про підвищення ролі дошкільних закладів і шкіл в проведенні виховної роботи по запобіганню дитячого дорожньо-транспортного травматизму”, “Про запобігання отруєнь дітей отруйними рослинами та грибами”, “Санітарні правила упорядкування і утримання дитячих дошкільних закладів”, “Типові правила пожежної безпеки для шкіл, шкіл-інтернатів, дитячих будинків, дошкільних та інших учбово-вихованих закладів”, “про дотримання вимог техніки безпеки при організації трудової діяльності дітей в дитячих садках”, “Про організацію виховної роботи з дітьми на прогулянці” та ін).