Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота № 2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Створення і редагування документа

Вікно програми Frontpage Express (мал.8) являє собою комбінацію вікна редактора і вікна броузера. Документ HTML відображається редактором, як специфічним броузером, що відображає навіть звичайно невидимі елементи (такі як якоря). У той же час, цей текст можна редагувати засобами, аналогічними наявним в текстовому процесорі.

Як основний засіб форматування використовується Панель інструментів форматування. Вона містить:

  • список Зміна стилю, що розкривається, який дозволяє вибрати стиль оформлення абзацу (відповідний стандартним функціональним елементам HTML);

  • список Зміна шрифту, що розкривається, який дозволяє вибрати гарнітуру шрифту (наявність такого ж шрифту в ході перегляду документа через Інтернет не гарантується);

  • кнопки збільшення і зменшення розміру тексту (у відносних одиницях HTML);

  • кнопки вибору накреслення;

  • кнопки вибору вирівнювання тексту (за допомогою атрибута АLIGN= у тезі абзацу < Р>);

  • кнопки створення маркірованих (неупорядкованих) і нумерованих (упорядкованих) списків;

  • кнопки завдання відступу тексту (на основі некоректного використання елементів HTML).

Створене гіперпосилання відображається у вікні програми Frontpage Express так само, як і у вікні броузера: синім кольором і з підкресленням. Щоб перевірити працездатність посилання, варто клацнути на ній правою кнопкою миші і вибрати в контекстному меню команду Перейти по посиланню.

Таблиці і форми неможливо створити лише форматуванням. Щоб створити таблицю, використовують команду Таблиця > Уставити таблицю. У діалоговому вікні, що відкрилося, указують розмір таблиці (в комірках), а також додаткові параметри, реалізовані як атрибути відповідних тегів. Щоб занести інформацію в таблицю, варто установити курсор у потрібну комірку і почати введення. При роботі з комірками таблиці можна застосовувати будь-які команди форматування.

Спеціальної команди створення форми редактор Frontpage Express не має. Однак при додаванні поля форми (через меню Вставка > Поле форми) створюється і форма, що включає це поле. При додаванні наступних полів варто стежити за тим, щоб вони включалися в ту ж саму форму.

У мові HTML властивості елемента задаються атрибутами тега. Редактор Frontpage Express забезпечує їхнє завдання за допомогою спеціальних діалогових вікон. Щоб відкрити таке діалогове вікно, варто клацнути на елементі, що редагується, правою кнопкою миші. У нижній частині контекстного меню розташовуються команди, що відносяться до елементів документа, розглянутим редактором як відкриті. Порядок проходження команд відповідає порядкові вкладення елементів. Вибір однієї з цих команд приводить до відкриття діалогового вікна властивостей відповідного елемента. Елементи керування в цьому діалоговому вікні відповідають атрибутам відкриваючого тега для обраного елемента.

Додаткові об'єкти вставляються в документ, що редагується, за допомогою меню Вставка. Наприклад, для вставки зображення використовується команда Вставка > Зображення. Якщо в діалоговому вікні Зображення клацнути на кнопці Огляд, можна вибрати файл із зображенням. У ході створення документа різні графічні формати автоматично перетворяться у формати GIF і JPEG. Збереження перетвореного файлу здійснюється при збереженні документа.

Інші елементи, які можна розмістити на сторінці, — це:

• горизонтальна лінійка (Вставка ^ Горизонтальна лінія);

• відеозапис (Вставка > Відеозапис);

• фоновий звуковий супровід (Вставка > Фоновий звук);

• «рядок, що біжить,» (Вставка > рядок, Що Біжить, цей елемент відтворюється тільки оглядачем Internet Explorer).

Обмеженість можливостей редагування за допомогою Frontpage Express іноді приводить до необхідності втручання безпосередньо в створюваний код HTML. Це можна здійснити двома способами. По-перше, можна дати команду Вставка > Розмітка HTML У цьому випадку відкривається діалогове вікно Розмітка HTML у якому можна вводити довільний текст із розміткою. Редактор Frontpage Express маркірує його особливим способом і відображає у виді невеликого значка. Щоб побачити результат застосування цієї розмітки, треба відкрити документ за допомогою броузера.

Другий спосіб полягає у відкритті вікна перегляду коду, що генерується за допомогою команди Вид > HTML При цьому відкривається діалогове вікно Перегляд або виправлення HTML, у якому відображається код HTML, згенерований програмою Frontpage Express (мал.9). Кольорове маркірування дозволяє негайно побачити ключові слова тегів (зображені фіолетовим кольором), атрибути (червоним) і значення атрибутів (синім). Цей код можна редагувати вручну, однак після клацання на кнопці ОК редактор проаналізує внесені зміни і відкоригує отриманий документ відповідно до власного внутрішнього стандарту.

ПАНЕЛЬ ІНСТРУМ.ФОРМАТУВАННЯ

ПАНЕЛЬ ІНСТР. СТАНДАРТ РОБОЧА ОБЛ.

РЯДОК МЕНЮ

Рис. 8. Вікно Web-редактора FrontPage Express