Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
120.32 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернігівський державний інститут економіки і управління

Кафедра водопостачання та водовідведення

Лабораторна робота № 1 «Створення карт за допомогою Arc View»

з дисципліни

«Комерційний гіс пакет»

Виконав: студент ІІІ курсу

групи ВР-091

Дубина В. В.

Перевірив: викладач

Городиський Г. О.

«____»_____________2012 р.

Чернігів 2012

Мета: Ви повинні дізнатися і навчитися:

  • Як створювати нову карту в Arc View.

  • Які формати просторових даних можуть бути використані в Arc View.

  • Які інші типи даних підтримуються Arc View.

  • Як створювати нові крапкові, лінійні і полігональні теми.

Кнопки для переміщення по карті

Кнопка Повний екстент. Масштабування зображення до повного про­стягання всіх тем у Виді. Наприклад, якщо ви двічі збільшували масштаб зоб­раження у Виді, ви можете, клацнувши на цій кнопці, знову побачити Вид пов­ністю.

Кнопка Экстент активної теми (тем). Масштабується зображення до простягання активної теми (або тем) у Виді. Теми у Виді часто мають різне простягання. Деякі теми відображають об'єкти, розміщені по всій карті, інші від­ображають об'єкти, що знаходяться у визначених місцях на карті. За допомо­гою цієї кнопки ви легко можете збільшувати масштаб зображення до розмірів території, на якій відображається цікавляча вас тема. Перш ніж клацнути на цій кнопці, клацніть на назві теми в Таблиці змісту у Виді, зображення якої ви хоче­те масштабувати. Тема стане активною. Якщо ви хочете масштабувати зоб­раження до розмірів території, на якій відображаються більш однієї теми, перш ніж ви клацнете по кнопці, тримайте, не відпускаючи, SHIFT і клацніть на наз­вах тем щоб зробити їх активними.

Кнопка Экстент обраного об'єкту. Масштабується зображення до простягання обраних об'єктів в активній темі (темах). Після того як ви вибрали визначені об'єкти в активній темі (наприклад, використовуючи Конструктор за­питу ArcView, вибрали об'єкти з відповідними атрибутами), клацніть на цій кнопці, щоб масштабувати зображення до розмірів території, на якій відобра­жаються обрані об'єкти.

Кнопка Збільшити. Наближає до центра зображення.

Кнопка Зменшити. Відсуває від центра зображення.

Кнопка Попередній экстент. Повертає назад до попереднього прос­тягання зображення, що ви розглядали. Клацніть на цій кнопці, щоб повернути­ся назад до того зображення, відкіля ви масштабували чи панорамували. Ви можете використовувати цю опцію, щоб повернутися на п'ять кроків назад.

Інструменти для переміщення по карті

Коли ви вибираєте інструмент і переміщаєте курсор у Виді, курсор приймає форму обраного інструмента. Інструмент залишається обраним доти, поки ви не виберете інший.

Інструмент Збільшити. Для того, щоб збільшити зображення, розміс­тіть інструмент у визначеному місці у Виді і клацніть один раз, а потім розтяг­ніть рамку за допомогою інструмента до розміру території, яку потрібно збільшити.

Інструмент Зменшити. Те ж що і Збільшити, тільки зменшує зобра­ження від крапки, де ви клацнете або від розміру розтягнутого вами прямокут­ника.

Інструмент Пересунути. Дозволяє панорамувати Вид шляхом перемі­щення екрана в будь-якому напрямку за допомогою миші. Для того, щоб пано­рамувати, клацніть на цьому інструменті, перемістіть курсор у будь-яке місце у Виді, натисніть, не відпускаючи ліву кнопку миші і пересувайте курсор у будьякому напрямку. Відпустіть кнопку миші, щоб залишити Вид у положенні, яке ви вибрали.

Кнопка Редактор легенди. Викликає вікно Редактора легенди для ак­тивної Теми.

Чи зберігаються в проекті просторові дані, додані в карту?

Ні. Файл проекту ArcView не містить просторові і табличні дані, що ви дода­єте в карту у вашому проекті. У проекті зберігаються посилання на розташу­вання джерела цих даних на диску. Наприклад, шейп-файл за назвою world94.shp із приведеного вище приклада не зберігається в самому проекті, проект містить лише посилання на розташування цього шейп-файла на диску. Таким чином, ті самі дані можуть використовуватися в будь-якому числі проек­тів без дублювання інформації, а якщо в дані вносяться зміни, то вони відобра­жаються у всіх проектах, у яких вони приводяться.

Що відбувається, якщо ArcView не може знайти дані, викорис- товані в проекті?

Коли ви відкриваєте існуючий проект, ArcView перевіряє всі існуючі поси­лання на просторові і табличні дані, які він містить. Якщо ArcView не знаходить яких-небудь даних, з'являється діалогове вікно, у якому вам надається можли­вість знайти незнайдені дані. Цей процес називається відновленням проекту. Вам доведеться відновлювати проект, якщо які-небудь дані, на які мається по­силання, були вилучені, перейменовані, переміщені в інший каталог або недоступні по мережі.

Визначення масштабу відображення теми на карті

За замовчуванням, коли тема включена в Таблицю змісту Виду, вона буде відображатися ArcView безвідносно масштабу, у якому зображується Вид. Як­що деякі теми перевантажують Вид при зменшенні зображення (тобто мас­штаб зображення виду стає менше), ви можете виключити ці теми за допомо­гою прапорця-перемикача в Таблиці змісту. Однак, для деяких карт це може виявитися незручним, особливо, якщо Вид містить багато тем, і ви під час ро­боти часто змінюєте масштаб зображення. У подібному випадку ви можете установити параметри зображення для цих тем.

Параметри зображення теми визначають діапазон масштабів, у яких ArcVi­ew відображає теми у Виді. Як тільки масштаб зображення виявиться за межа­ми цього діапазону, тема автоматично не буде відображатися. Таким чином, ви можете контролювати зображення Виду в різних масштабах, необхідних для роботи. Наприклад, ви можете автоматично сховати детальну тему, що може перевантажити ваш Вид при зменшенні масштабу зображення. Ви також можете організувати Вид таким чином, що більш докладні теми будуть відоб­ражатися поступово в міру збільшення масштабу зображення території (тобто в міру збільшення масштабу Виду). Установка параметрів зображення особли­во корисна, якщо ви створюєте Вид для інших користувачів, оскільки Вид лег­шає і простіше в звертанні.

Формати просторових даних, що можуть використовуватися в Arc View

Просторові дані являють собою ядро будь-якого додатка ArcView. Основни­ми форматами просторових даних, використовуваних у ArcView, є:

Шейп-файли ArcView. Як ви бачили на прикладі, приведеному на почат­ку даної глави, це формат даних, що поставляються з ArcView. Коли ви ство­рюєте ваші власні просторові дані в ArcView, вони також зберігаються у фор­маті шейп-файла.

Покриття ARC/INFO. ARC/INFO є програмним забезпеченням ГІС, роз­робленим у ESRI і широко використовуваним у тисячах різних організацій для роботи з географічною інформацією, її аналізу і керування. От чому формат покриття ARC/INFO є найбільш популярним і широко використовуваним фор­матом просторових даних у цифровій картографії і додатках ГІС. ArcView до­ступні майже всі просторові дані формату ARC/INFO, включаючи дані, створені на PC ARC/INFO. Повний перелік і опис типів даних ARC/INFO, підтримуваних ArcView, див. у розділі інтерактивної довідки за назвою "Типи даних, що мо­жуть бути використані в ArcView" або по індексу довідки 'ARC/INFO'.

Покриття ARC/INFO можуть містити більш одного класу географічних об'єк­тів. Наприклад, у полігональних покриттях, таких як земельні ділянки, маються також дуги (тобто лінійні об'єкти), що містять інформацію про границі між ді­лянками. При додаванні у Вид покриття ARC/INFO, що містить більш одного класу об'єктів, ви вибираєте, який клас об'єктів буде представлений у темі, оскільки в темі може бути представлений тільки один клас об'єктів з покриття. Однак, ви можете додати у Вид декілька тем, кожна з яких ґрунтується на різ­них класах об'єктів з одного покриття ARC/INFO.

Шари даних у бібліотеці карт ARC/INFO або бази даних ArcStorm.

Деякі бази даних ARC/INFO організовані в бібліотеки, у яких дані зберіга­ються або у форматі бібліотеки ARC/INFO, або у форматі баз даних ArcStorm (Arc Storage Manager). У цих бібліотеках дані покриття організовані по шарах. У приведеному прикладі дані додаються у Вид з бази даних ArcStorm, що нази­вається our_data. Ця база даних складається з двох бібліотек: city_data і sta- te_data. Обрана бібліотека city_data складається із шарів, що включають Pro­perty (Власність), Streets (Вулиці) і Utilities (Комунальні спорудження). Були об­рані полігональні дані із шару Property.

Грід ARC/INFO. Грід-покриття ARC/INFO - це растровий формат просто­рових даних на основі регулярної сітки, використовуваний в основному для пе­редачі безперервних полів значень просторових явищ, таких як рельєф місце­вості. Щоб додати грід-покриття у вид як грід-тему і працювати з цими даними, використовуйте додатковий модуль Spatial Analyst, що здобувається окремо. Якщо ви не маєте у своєму розпорядженні розширення Spatial Analyst, ви мо­жете додати грід у вид як однозональне зображення.

Дані, керовані за допомогою Spatial Database Engine (SDE™). Щоб до­дати дані за допомогою SDE у Вид, використовуйте модуль Database Themes, що включений у ArcView. Цей модуль перетворює ArcView у клієнта баз даних SDE і дозволяє здійснювати перегляд і запити до даних.

Як визначити, у яких одиницях зберігаються просторові дані?

Важливо знати, у яких одиницях зберігаються просторові дані, щоб ви мог­ли бачити масштаб зображення карт у Агс\/іew.

Усі дані, що поставляються з ArcView, зберігаються в десяткових градусе також як і більшість комерційних просторових даних, використовуваних у ArcVi­ew. Таким чином, ви можете відобразити ці дані, використовуючи будь-яку про­екцію, легко зв'язати їх з даними в растровому форматі, такими як знімки і грід- покриття, що, у свою чергу, не можуть бути спроектовані в ArcView. Просторові дані, такі як покриття ARC/INFO, одержувані в міських або державних агентст­вах ГІС, звичайно зберігаються в десяткових градусах, футах або метрах у за­лежності від організації самих ГІС. Наприклад, дані регіональних ГІС у США як правило зберігаються у футах і використовують Державну Планову систему ко­ординат (та ж система координат використовується Американською геологіч­ною службою (USGS) в аркушах із сіткою координат 7,5 х 15 хвилин) замість десяткових градусів. Агентства, що поширюють дані ГІС, також повинні нада­вати метаданні щодо одиниць збереження цих даних.

Щоб установити, чи у десяткових градусах зберігаються просторові дані, додайте ці дані як тему в новий, порожній Вид і дивіться на рядок координат, що біжить, праворуч від панелі інструментів ArcView, пересуваючи курсор по Виду. Якщо Х-координати змінюються в діапазоні від -180 до 180 градусів, a Y- координати - від - 90 до 90 градусів, то ваші дані імовірніше усього зберігають­ся в десяткових градусах, як і в приведеному прикладі.

Якщо ваші дані - покриття ARC/INFO або грід, ви можете визначити одиниці збереження, переглянувши рг] або prj.adf файл, що звичайно супроводжує ці дані. Цей файл створюється, коли покриття або грід-покриття проходить через команду ARC/INFO PROJECT, тому не всі покриття або грід-покриття мають цей файл. Шукайте цей файл у каталозі, де утримуються різні файли даних, що складають покриття або грід.

Інші дані, які можна додавати в карту в ArcView

Дані зображень. Ви можете додавати супутникові зображення й аэрофо- тознімки до карт у ArcView.

Креслення Системи Автоматизованого Проектування (САПР). Щоб додати у вид креслення САПР, використовуйте модуль CAD Reader.

Табличні дані. ArcView працює з табличними даними у форматі dBASE, з текстовими даними з роздільниками і з форматом INFO (INFO - формат бази даних, використовуваний у ARC/INFO для табличних даних). Використовуючи можливості ArcView SQL зв'язку, ви можете звертатися до серверних баз да­них, таким як Oracle і Sybase, для одержання табличних даних.

Обмінний Формат Mapinfo* (MIF). Утіліти ArcView MIF to Shape дозволя­ють переводити дані з формату MIF у формат шейп-файлів. Для одержання додаткової інформації звертайтеся до довідки ArcView на індекс 'MIFSHAPE'.

Інші формати. Для ArcView розробляються додаткові засоби перекладу з формату у формат і читання даних.

Коли я створюю в ArcView нову тему, у яких одиницях вона буде зберігатися?

Якщо ви створюєте нову тему у Виді, у якому немає інших тем і не визначе­на проекція для Виду, створений шейп-файл збережеться в тих картографіч­них одиницях, що були визначені для Виду. Для перегляду або визначення картографічних одиниць Виду, виберіть Властивості (Properties) з меню Вид.

Якщо ви створюєте нову тему у Виді, для якого проекція визначена, шейп- файл буде зберігатися в десяткових градусах. Створювані вами просторові да­ні будуть правильно сполучені з іншими темами, заснованими на джерелах да­них, що зберігаються також у десяткових градусах, і у вас буде можливість від­ображати ці дані в будь-якій зазначеній вами для Виду проекції.

Якщо ви створюєте нову тему у Виді, що містить теми, засновані на джере­лах даних не в десяткових градусах (тобто ці дані зберігаються в одиницях проекції), створюваний шейп-файл буде зберігатися в тих же самих одиницях, що й існуючі джерела даних. Наприклад, допустимо, у вас є Вид, що містить теми, джерела даних яких представлені в метрах UTM. Якщо ви створюєте но­ву тему у Виді, новий щейп-файл буде також збережений у метрах UTM. Ство­рювані вами просторові дані будуть правильно сполучені тільки з темами, за­снованими на джерелах даних, що зберігаються в метрах UTM. Ви не зможете показати ці дані, користуючись іншою проекцією в ArcView тому, що визначити проекцію для Виду можна тільки, якщо теми, що утримуються в ньому, засно­вані на даних, що зберігаються в десяткових градусах.

Хід виконання роботи

1. Створення нової карти за допомогою ArcView

1.1. Створення нової карти

1. Запускаю ArcView.

2. У вікні Проекту "Без імені" (Untitled) клацаю на кнопці Новий (New), щоб створити новий, порожній Вид (Views).

3. Клацаю на кнопці Додати тему . За допомогою цієї кнопки додаю просторові дані на карту. У діалоговому вікні, що з'явилося на екрані, пере­ходимо у каталог c:\esri\av_gis30\avtutor\arcview\qstart.

4. Двічі клацаю на каталозі, де зберігаються просторові дані, які хочу додати на карту. Усі файли просторових даних у цьому каталозі перераховані в діалоговому вікні в списку ліворуч. Усі ці файли мають формат шейп-файла ArcView і мають розширення *.shp. Клацаю на шейп-файлі, який хочу до­дати. Для того, щоб вибрати кілька шейп-файлів, натискаю, не відпускаючи SHIFT, і клацаю на них. У даному прикладі вибираю файл c:\esri\av_gis30\ avtutor\arcview\qstart\world94.shp, що містить просторові дані по країнах світу.

5. Клацаю на OK. Обраний мною шейп-файл додасться у Вид як тема. Arc View саме запропонує колір для зображення теми.

6. Клацаю на прапорці-перемикачі поруч з темою, щоб уключити її. Об'єкти теми відобразяться на карті.

7. З меню Вид (View) вибираю Властивості (Properties). З'явиться діалогове вікно Властивості виду (View Properties).

8. У діалоговому вікні вибираю десяткові градуси зі спадаючого списку Картографічні одиниці (Мар Units).

9. Новий Вид називаю V_I_D_1 набравши нову назву в полі Ім'я. Клацаю на ОК у діалоговому вікні Властивості Виду.

10. Зберігаю карту, зберігши проект. Клацаю на кнопці Зберегти Проект . Оскільки проект ще не зберігався, ArcView відобра­зить діалогове вікно, у якому я вибераю ім'я і місце розташування для проекту. Ім'я вже збереженого проекту відобразиться в рядку назв вікна Про­екту.

1.2. Встановлення параметрів зображення теми

1. Клацаю на назві теми в Таблиці змісту, щоб зробити її активною.

2. Клацаю на кнопці Властивості теми .

3. У діалоговому вікні, що з'явилося на екрані, клацаю на кнопці Зображен­ня (Display). На екрані з'являється панель властивостей Зображення.

4. Вводжу значення Мінімального масштабу для нашої те­ми, заповнивши відповідне поле масштабу.

5. Клацаю на ОК.

2. Створення і редагування просторових даних