Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управление финансовой санацией.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

Глава 4. Збільшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства за рахунок спрямування прибутку до статутного капіталу

1. Збільшувати статутний капітал акціонерного товариства за рахунок спрямування прибутку товариства до статутного капіталу має право акціонерне товариство, прибуток якого відповідно до закону не підлягає розподілу між засновниками (учасниками, акціонерами).

2. Збільшення розміру статутного капіталу товариства за рахунок спрямування прибутку до статутного капіталу здійснюється шляхом збільшення номінальної вартості акцій, що належать акціонерам.

Збільшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства за рахунок спрямування прибутку до статутного капіталу здійснюється пропорційно частці кожного з акціонерів (засновників, учасників) у статутному капіталі без розподілу цього прибутку між акціонерами (засновниками, учасниками) у вигляді дивідендів.

3. Збільшення розміру статутного капіталу товариства за рахунок спрямування прибутку до статутного капіталу можливо за умови попереднього прийняття загальними зборами акціонерів товариства рішень про затвердження річних результатів діяльності товариства та порядку розподілу прибутку.

4. Порядок збільшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства за рахунок спрямування прибутку до статутного капіталу шляхом збільшення номінальної вартості акцій включає таку послідовність дій:

4.1. Прийняття загальними зборами акціонерів товариства рішень про:

а) затвердження річних результатів діяльності товариства та спрямування прибутку на збільшення розміру статутного капіталу пропорційно частці кожного з акціонерів (засновників, учасників) у статутному капіталі без розподілу цього прибутку між акціонерами (засновниками, учасниками) у вигляді дивідендів;

б) збільшення розміру статутного капіталу товариства за рахунок спрямування прибутку до статутного капіталу шляхом збільшення номінальної вартості акцій;

в) випуск акцій шляхом збільшення номінальної вартості акцій та обміну акцій старої номінальної вартості на акції нової номінальної вартості;

г) затвердження змін до статуту товариства, пов'язаних зі збільшенням статутного капіталу шляхом збільшення номінальної вартості акцій.

Загальні збори акціонерів можуть визначити уповноважених осіб (прізвище, ім'я, по батькові та посада) емітента, яким надаються повноваження:

здійснення персонального повідомлення акціонерів про прийняті загальними зборами акціонерів товариства рішення;

проводити дії щодо випуску акцій шляхом збільшення номінальної вартості акцій та обміну акцій старої номінальної вартості на акції нової номінальної вартості.

4.2. Персональне повідомлення емітентом всіх акціонерів товариства про прийняті рішення та опублікування відповідного повідомлення в офіційному друкованому виданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

4.3. Реєстрація змін до статуту товариства, пов'язаних зі збільшенням статутного капіталу акціонерного товариства, в органах державної реєстрації.

4.4. Подання до реєструвального органу заяви та всіх необхідних документів для реєстрації випуску акцій.

4.5. Реєстрація в реєструвальному органі випуску акцій та видача товариству свідоцтва про реєстрацію випуску акцій.

4.6. Присвоєння акціям міжнародного ідентифікаційного номера.

4.7. Укладення з депозитарієм договору про обслуговування емісії та розміщення акцій або з реєстратором - договору про ведення реєстру власників іменних цінних паперів, крім випадків, коли облік прав за акціями веде емітент відповідно до законодавства України та за наявності попередньо укладених договорів.

4.8. Виготовлення сертифікатів цінних паперів (у разі розміщення акцій у документарній формі) або розміщення глобального сертифіката (у разі розміщення акцій у бездокументарній формі).

4.9. Обмін акцій старої номінальної вартості на акції нової номінальної вартості.