Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011 Основи короткотривалої психотерапії роб п...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
327.68 Кб
Скачать

Змістовий модуль і загальні принципи та підходи у короткотривалій психотерапії

Лекція 1. ЕРІКСОНІВСЬКІЙ ПІДХІД ЯК ДЖЕРЕЛО РОЗВИТКУ МЕТОДІВ КОРОТКОТРИВАЛОЇ ПСИХОТЕРАПІЇ

Поняття про короткотривалу психотерапію. Важливість розвитку групи напрямків короткотривалої терапії в соціальному контексті. Поняття системності та стратегічності в контексті короткотривалої психотерапевтичної інтервенції. Людина як унікальна індивідуальність, пріоритет уваги до індивідуальності клієнта над шаблонами та догмами психотерапевтичних концептів. Принцип мінімального впливу з максимальним ефектом. Творчий професійних шлях Мілтона Еріксона та його внесок в розвиток короткотривалого підходу до психологічної допомоги. Використання трансового стану людини як ресурсного стану. Заохочення до активності та активного вибору клієнта в трансовому стані. Базові принципи та установки в еріксонівській психотерапії.

Основні поняття теми: Особистість та унікальність людини в контексті короткотривалої психотерапії. Трансовий стан людини як ресурсний стан. Системність, стратегічність. Мінімальний вплив психотерапевтичної інтервенції з максимальним ефектом.

Практичне заняття 1.

Лекція 2. Поведінкова короткотривала психотерапія

Базові принципи поведінкової терапії. Поширеність поведінково-терапевтичного підходу в медичній психології та дитячій психології. Тенденція до інтеграції поведінкової терапії з гуманістичними напрямками психологічної терапії. Мультимодальна поведінкова короткотривала терапія Арнольда Лазаруса. Первинне інтерв'ю в короткотривалій терапії за А.Лазарусом. Взаємовідносини "терапевт-клієнт". Стиль взаємовідносин. Захисні реакції. Метакомунікації. Опір клієнта з точки зору мультимодальної короткотривалої психотерапії.

Основні поняття теми: Поведінковий напрямок у короткотривалій психотерапії. Інтегративні процеси в короткотривалій психотерапії. Мультимодальність. Взаємовідносини психотерапевта з клієнтом.

Практичне заняття 2.

Лекція 3. Нейро-лінгвістичне програмування та короткотривала психотерпія

Базові принципи нейро-лінгвістичного програмування, моделювання з метою швидких змін. Мета-модель. Інтегративний та узагальнюючий підходи нейро-лінгвістичного програмування. Принцип "мапа не є територія". Принцип найкращого вибору. Принцип позитивної ролі симптому. Рефреймінг. Підсвідомість людини у модальнісному сприйманні. Ведуча модальність людини та її використання. Визначення смислу комунікації з конкретним клієнтом. Роль рухів очей в визначенні перцептивного стану людини. Метод десенсибілізації та репроцесінгу рухами очей (EMDR) Френсін Шапіро як інтегративний метод короткотривалої психотерапії.

Основні поняття теми: нейро-лінгвістичне моделювання, интегративність комунікації, позитивна роль симптому. прийомів в психотерапії та ефективній комунікації. Модальності сприймання. Метод десенсибілізації та репроцесінгу рухами очей.

Практичне заняття 3.

Лекція 4. Переваги та обмеження короткотривалої психотерапії з точки зору розвитку особистості

Поняття короткотривалої психотерапії в психоаналізі. З.Фройд, Ф.Александер як практики короткотривалої психотерапії. Роль особистості психолога, психотерапевта в визначенні тривалості психологічного супроводу.

Чи можлива короткотривала гуманістична психотерапія. Короткотривала гештальт-терапія. Зворотній зв’язок и тривалість психологічного супроводу.

Основні поняття теми: Динамічна короткотривала терапія. Розвиток особистості. Тривалість психологічного супроводу.

Практичне заняття 4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]