Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomicheskaya_teoria_-_metodichka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Тема 13. Макроекономічна нестабільність та її форми.

Економічний розвиток та причини порушення макроекономічної рівноваги. Економічні цикли та їх види. Фази циклу. Теорії циклів.

Безробіття, його форми, показники рівня. Теорії “повної зайнятості” і “природного рівня безробіття”. Соціально-економічні наслідки безробіття. Закон Оукена.

Інфляція, її форми, причини. Інфляція попиту та інфляція витрат. Соціально-економічні наслідки інфляції. Теорії взаємозв’язку безробіття та інфляції. Стагфляція.

Особливості макроекономічної нестабільності в Україні в сучасних умовах.

Тема 14. Грошово-кредитна система та ринок капіталу.

Ринок грошей. Пропозиція грошей. Попит на гроші і його складові елементи. Грошова маса та її агрегати. Процентні ставки як ціна грошей.

Кредитна система, її функції і структура. Банківська система. Спеціальні кредитні установи.

Національний банк, його функції та інструменти регулювання грошового обігу. Облікова ставка, операції на відкритому ринку, норма обов’язкових резервів, валютна інтервенція. Політика дорогих і дешевих грошей.

Комерційні банки, їх види і основні операції. Банківські депозити і їх форми. Мультиплікатор банківських депозитів і його межі.

Кредит і його форми. Роль кредиту в підвищенні ефективності ринкової економіки.

Ринок цінних паперів (облігації, акції, векселі, закладні сертифікати). Первинний і вторинний ринок цінних паперів. Фондова біржа і механізм її діяльності. Курс цінних паперів. Процентні ставки і дивіденд.

Грошово-кредитна політика в макроекономічних моделях кейнсіанців і неокласиків.

Формування кредитної системи ринкового типу в Україні.

Тема 15. Фінанси та фінансова система.

Суть і функції фінансів. Суб’єкти фінансових відносин. Фінансова система: поняття і структура. Ланки фінансової системи.

Державний бюджет. Особливості його формування і використання в умовах ринкової та аідміністративно-командної економіки. Бюджетний федералізм.

Податки як основне джерело формування доходів державного бюджету. Принципи оподаткування у ринковій економіці.Види податків. Розподіл податкового тягаря. Крива Лаффера. Податкова система України та необхідність її удосконалення.

Державні видатки, їх структура у ринковій та адміністративно-командній економіці. Мультиплікаційний ефект державних видатків.

Бюджетний дефіцит: поняття, причини виникнення, рівень, джерела покриття і шляхи подолання. Державний борг. Управління державним боргом. Бюджетний дефіцит й інфляція.

Тема 16. Державне регулювання ринкової економіки. Соціальна політика держави.

Еволюція поглядів на економічну роль держави в ринковій економіці. Наукова полеміка про масштаби та форми державного втручання в економічні процеси в сучасний період. Цілі державного регулювання. Основні напрямки і інструменти державного регулювання.

Кейнсіанська модель державного регулювання економіки методом стимулювання ефективного попиту. Її пріоритетні цілі: зайнятість, економічне зростання, пом’якшення циклічності. Криза кейнсіанської моделі регулювання в 70-і роки.

Неокласична модель державного регулювання, її пріоритетні цілі і інструменти. Різновидності неокласичної моделі: монетаризм, економіка пропозиції та раціональних очікувань. Державне регулювання економіки України в перехідний період.

Соціальна політика держави та диференціація її напрямків для різних категорій населення. Стимулювання зайнятості працездатних. Система соціального страхування від вимушеного безробіття. Соціальний захист непрацездатних. Регулювання рівня доступності охорони здоров’я, освіти, забезпеченості житлом.

Взаємозв’язок ефективності суспільного виробництва та рівня і структури соціальних гарантій. Забезпечення нижньої межі національного стандарту життя. Показники рівня та якості життя. Мінімальний та раціональний рівень споживання. Межа бідності.

Доходи населення та їх джерела. Співвідношення доходів від праці, власності та трансфертних виплат по різним групам населення.

Нерівномірність розподілу доходів і її фактори. Крива Лоренца. Індекс Джині. Оптимальні і критичні кордони диференціації доходів, їх державні відмінності.

Соціальна політика в економіці України. Соціальні сподівання населення та економічні можливості суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]