Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomicheskaya_teoria_-_metodichka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Мiнiстерство освiти і науки, молоді та спорту України

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Кафедра економічної теорії

ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ

Навчально-методичні матеріали з дисципліни

для студентів неекономічних факультетів

Обговорено і затверджено

на засіданні кафедри

економічної теорії

факультету МЕВ та ТБ

31 березня 2011 р.

протокол № 9

Харків 2011

Методичні поради до вивчення дисципліни

Запропоновані навчально-методичні матеріали з дисципліни “Економічна теорія” призначаються для студентів неекономічних факультетів Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна і відповідають кваліфікаційним вимогам підготовки бакалаврів.

Економічна теорія – суспільна наука, яка досліджує проблеми ефективного використання обмежених ресурсів з метою задоволення індивідуальних і суспільних потреб, а також економічні відносини між людьми в процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ в умовах обмеженості ресурсів і можливості їх альтернативного використання.

Метою курсу є виховання у студентів економічного мислення і формування сучасного світогляду, що є необхідним для практичної діяльності майбутніх спеціалістів.

Завдання курсу полягає в наступному:

опануванні загальних понять економічної теорії, принципових положень про функціонування різних соціально-економічних систем;

усвідомленні сутності ринкового механізму;

осмисленні ролі підприємництва;

набутті знань про економічний розвиток України і глобальних тенденцій світового господарства.

В результаті вивчення курсу студенти повинні знати:

сутність економічних явищ та процесів;

економічний зміст відносин власності, виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних і духовних благ в суспільстві;

механізм дії і використання економічних законів на макро- і мікрорівнях;

зміст основних понять і законів ринкової економіки;

механізм становлення різних форм господарювання;

основи маркетингу і менеджменту, розвитку комерційних структур;

особливості розподілу і отримання доходів, системи оподаткування.

Студенти повинні вміти:

аналізувати економічні процеси і явища;

осмислювати і давати характеристику основних економічних змін у сучасному суспільстві;

розробляти пропозиції щодо практичного використання економічних знань в економічній трансформації суспільства.

Студенти повинні мати навички:

аналізу проблем функціонування й розвитку економіки; — вивчення впливу економічних процесів на хід соціально-економічних перетворень у суспільстві;

оцінки можливих позитивних і негативних наслідків реалізації прийнятих у економічній сфері рішень.

Науковими та методологичними основами сучасної економічної теорії як науки та учбової дисципліни є теоретичні розробки всесвітньо-відомих вчених різних часів та сучасних іноземних та вітчизняних вчених-економістів; нормативно-правові документи, які регламентують економічні процеси; підручники та посібники з економічної теорії.

Студенти вивчають матеріал курсу економічної теорії на лекціях, в процесі самостійної підготовки, проведення семінарських занять, написання рефератів та виступів, на консультаціях.

Формами контролю знань є опитування на семінарських заняттях, підготовка рефератів, проведення контрольних робіт (в тому числі і ректорських), модульного контролю, заліків та іспитів, які проводяться в письмовій формі.

Оцінювання успішності студентів проводиться за внутрішньою бальною шкалою, національною шкалою та шкалою оцінювання ECTS. Співвідношення наведено в таблиці.

За шкалою ECTS

За шкалою начального закладу

За національною шкалою

Визначення

А

90-100

ВІДМІННО

Відмінно (відмінна робота за мінімальними помилками)

В

80-89

ДОБРЕ

Дуже добре (вище за середнє, але з деякими поширеними незначними помилками)

С

70-79

Добре (звичайна робота з декількома суттєвими помилками)

D

60-69

ЗАДОВІЛЬНО

Задовільно (посередньо, зі значними недоліками)

Е

50-59

Достатньо (виконання задовольняє мінімуму критеріїв оцінки)

FX

0-49

НЕЗАДОВІЛЬНО

Незадовільно

Іспит/залік оцінюється до 40 балів, кожна з двох модульних оцінок - до 30 балів.

Пропоновані навчально-методичні матеріали покликані зорієнтувати студентів у вивченні основ курсу економічної теорії, надати їм допомогу в самостійній роботі, в підготовці до семінарських занять та іспитів. Вони включають методичні поради до вивчення курсу, робочу навчальну програму (на 108 годин), плани семінарських занять, основну літературу по курсу, додаткову літературу та тематику рефератів до кожної теми курсу, питання для самоконтролю знань студентів.

Зміст робочої навчальної програми

Робоча навчальна програма з курсу “Економічної теорії” складена на основі програм провідних державних університетів України, програм освітньо-професійної підготовки бакалаврів із спеціальностей неекономічних факультетів Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

Розділ і. Вступ до економічної теорії

Тема 1. Економічна теорія: зміст і методи економічного аналізу.

Економічне життя суспільства. Зародження економічних знань. Буденний і науковий погляд на економічну діяльність. Історичні школи економічної теорії. Сучасні напрями економічної думки. Розвиток економічної думки в Україні.

Економічні явища і економічні відносини. Багаторівневість економічних відносин. Система економічних відносин і її структура.

Визначення предмету економічної теорії. Макро та мікроекономічний рівень аналізу. Політична економія та економікс. Функції економічної теорії.

Методи економічного аналізу. Єдність теорії і методу. Аналіз і синтез. Порівняння, абстрагування, узагальнення. Індукція і дедукція. Теоретичне відтворення конкретно-історичної системи економічних відношень. Єдність історичного і логічного. Сходження від абстрактного до конкретного. Математичні засоби в економіці. Єдність теорії та практики.

Тема 2. Суспільне виробництво.

Суспільне виробництво і його структура. Взаємозв’язок розвитку потреб і виробництва.

Фактори виробництва: труд, засоби і предмети праці, природні фактори, підприємницькі здібності. Вирішальна роль людини. Науково-технічний прогрес. Необхідність екологічного захисту суспільства.

Протиріччя між постійним зростанням людських потреб та обмеженістю виробничих ресурсів. Проблема вибору. Крива виробничих можливостей. Альтернативна вартість господарчих рішень.

Результати виробництва. Натурально-речова та суспільна форма результатів виробництва. Виробнича функція.

Сутність відтворення, його типи і фази. Економічне зростання та його типи.

Ефективність виробництва та її показники.

Тема 3. Власністьта її економічна роль.

Економічний зміст власності та її внутрішня структура. Юридичне розуміння власності. Теорія прав власності.

Суб’єкти та об’єкти власності. Економічні інтереси. Форми і засоби реалізації власності.

Еволюція відносин власності. Характеристика типів, видів, форм власності. Приватна власність та її форми. Сутність і форми спільної власності. Переваги та недоліки приватної та спільної власності. Інтеграційні форми власності.

Необхідність трансформації відносин власності при переході до ринкової економіки: роздержавлення і приватизація. Сучасні тенденції розвитку відносин власності в Україні.

Розділ іі. Загальні засади ринкової економіки

Тема 4. Ступені економічного розвитку суспільства. Сучасні економічні системи.

Економічний розвиток та основні показники його рівня. Джерела та рушійні сили економічного розвитку. Економічні протиріччя. Критерії суспільно-економічного прогресу.

Ступені економічного розвитку: критерії їх періодизації, формаційний та цивілізаційний підходи. Недоліки та напрями критики формаційного підходу.

Суть і структура економічних систем та принципи їх класифікації.

Характерні риси традиційної системи.

Ринкова економіка як система, її характеристика. Поняття ринку і його структури. Види ринків та їх взаємозв’язок. Інфраструктура ринку та її складові. Функції ринку та його роль у суспільному виробництві. Суб’єкти та об’єкти ринкових відносин. Конкуренція та її різновиди. Ринковий механізм і вирішення головних проблем економіці у ринковій системі. Кругообіг продуктів, ресурсів та доходів. Позитивні та негативні сторони ринкової економіки.

Адміністративно-командна система та механізм її функціонування. Позитивні та негативні сторони адміністративно-командної економіки.

Змішана економіка та її головні риси. Економічні уклади і різноманітність форм власності. Поєднання ринкового і державного регулювання економіки. Конкретно-історичні різновиди (моделі) змішаної економіки.

Формування і розвиток ринкової економіки в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]