Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filoz metodKa.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
630.27 Кб
Скачать

2. Поняття “культура” та основні ознаки культури.

Розглядаючи поняття “культура”, насамперед зауважимо, що термін “культура” латинського походження. Cultura першопочатково означала – обробіток землі, культивація. Зверталася увагу на зміну природного об’єкта під дією людини. У цьому сенсі культура протиставляється природі. Пізніше слово культура отримало більш загальне значення. Словом “культура” почали окреслювати все створене людиною. В цьому сенсі культуру поділяють на духовну та матеріальну.

Відзначимо, що поняття культури важко піддається однозначному визначенню. На сьогодні існує величезна кількість визначень поняття “культура”.

Важливо відзначити, що існує три основних аспекти поняття культура:

  1. культура – це сфера вільної самореалізації особистості. Тут визначається, що культура є особливою сферою суспільного життя, в якій найбільш повно реалізується творчий потенціал людини.

  2. культура – це ціннісне відношення до реальності. Означає, що в культурі завжди присутнє те, що визнається безумовною цінністю. З ціннісним відношенням тісно пов’язане поняття ідеалу, зокрема морального і естетичного.

  3. культура – це штучний, створений думкою, духом та руками людини світ, що відрізняється від “натури” (природи). Акцентує протилежність “культури” і “натури”, вказує на те, що буття людини і суспільства принципово відрізняється від чисто природного існування і представляє собою особливий світ, в якому визначальним є духовний бік.

Загалом занотуємо, що культура – це завжди творчість, діяльність, ціннісне відношення до себе та інших за законами краси, істини та добра.

3. Культура і цивілізація.

Обидва слова латинського походження. Якщо говорити про цивілізацію (civilis - громадянин), то найпростіше, що можемо зустріти, це прикметник “цивілізований” – той, що належить до цивілізації. Прикметник “культурний” означає вихований, освічений.

Цивілізація – це людство в усьому його багатстві. Культура – це досягнення цивілізації, найдосконаліше в ній.

Що розуміється під поняттям “культура” ми з’ясували у попередньому питанні. З’ясуємо тепер, що розуміємо під поняттям “цивілізація”.

Дамо декілька визначень поняттю “цивілізація”

  1. цивілізація – це ідеальний стан людської культури, що характеризується повною відсутністю варварства і нераціональної поведінки, оптимальним використанням фізичних, культурних, духовних і людських ресурсів.

  2. цивілізація – це сукупність способів буття і способів діяльності групи людей, що виражаються в (а) матеріальному житті, (б) інтелектуальному житті, (в) моральному житті, (г) політичній та соціальній організації.

  3. цивілізація – це рівень розвитку суспільства, для якого характерні: наявність розвинутої технології, господарської спеціалізації, виробництво предметів розкоші, торгівля на далекі відстані, централізоване управління економікою, великі міста, розвинуті правові інститути, державна форма правління, монументальна архітектура і мистецтво.

Якщо говорити про співвідношення понять культура і цивілізація, то можемо зустріти різні думки з цього приводу. Найпоширеніші два погляди – за одним поняття культура і цивілізація є у певному сенсі синонімами; за другим – антонімами.

В XVIII ст.. слово цивілізація в французькій і англійській мовах позначало поступовий прогрес людського розвитку, рух направлений від варварства і дикунства до порядку. На початку ХІХ ст.. слово “культура” використовувалось як синонім слова “цивілізація” – це відображало віру, що ХІХ ст.. – це передова епоха в розвитку людства

Негативний відтінок слово “цивілізація” отримало в Німеччині кінця ХІХ – початку ХХ ст. Цивілізація позначала штучність, нівелювання особистісних рис. Культура ж позначала продукт інтелектуального, духовного, мистецького життя.

Прикладом негативного розуміння цивілізації може бути концепція О. Шпеглера. В праці “Захід Європи” він зокрема твердив, що коли культура починає гинути – вона перетворюється на цивілізацію. Цивілізація є неминучою долею будь-якої культури. Цивілізація – це сукупність гранично зовнішніх і гранично штучних станів, до яких здатні люди, що досягли останніх стадій розвитку. Цивілізація – це передусім завершення культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]