Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ВТБ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
411.14 Кб
Скачать

Практичне заняття №5

Тема заняття: Розробка генерального плану підприємства

Мета заняття: Вивчення методики розробки генерального плану і практична реалізація його на основі всіх попередніх розрахунків з практичних занять

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Генеральний план являє собою план вiдведеної пiд забудову земельної дiлянки (конфiгурацiя якої задана у завданнi на КП), орiентованої вiдносно сторiн свiту з вказаними на нiй будовами, спорудами, зонами зберiгання рухомого складу i шляхiв його руху по територiї дiлянки, проїздiв загального призначення i вiдомчої приналежностi сусiдніх дiлянок. Розрробку генерального плану БЦТО здiйснюють у вiдповiдностi до вимог СНiП IІ-89-80, СНiП IІ-60-75, СНiП IІ-93-74.

Попередньо, до прийняття планувального рiшення, визначають потрiбну площу (га) дiлянки пiд забудову

,

де – площа забудови виробничо-складськими примiщеннями, м2;

– площа забудови допомiжними будiвлями м2;

– площа стоянок для зберiгання рухомого складу м2;

– щiльнiсть забудови територiї, % (наводиться в завданнi на КП).

Далi визначають основнi розмiри земельної дiлянки пiд забудову, що задана певною конфiгурацiєю вiдповiдно до завдання i спiввiдношенням сторін , , .

Розробка генерального плану БЦТО тiсно пов'язана з об'ємнопланувальним рiшенням будiвлi виробничого корпусу i умовами земельної дiлянки, тому генеральний план i об'ємно-планувальне рiшення будiвель i споруд пропрацьовують одночасно.

В першу чергу вирiшують питання характеру забудови дiльницi – блокована (усi основнi функцiї пiдприємства виконують в однiй спiльнiй будовi) чи павiльйонна (основнi функцiї пiдприємства виконуються в окремих будiвлях). Перевагу слiд надавати блокованiй забудовi, однак мийку для рухомого склада дозволяється розмiщувати в окремих будiвлях.

На планi позначають границi земельної дiлянки, всi будiвлi i споруди. Особливу увагу звертають на вiдстанi мiж будiвлями, що враховують санiтарнi, будiвельнi i протипожежнi норми. Мінімальні вiдстанi мiж будiвлями всерединi пiдприємства становлять 12 метрiв. Якщо в однiй iз будiвель розмiщений склад пального i мастильних матерiалiв, то вiдстань збiльшують у 2 рази. Вiдстань від зони зберiгання автомобiлiв (вiдкритої) до зони ТО i ПР повинна бути 10 метрiв, мiж сусiднiми пiдприємствами промислового типу 20 метрiв, до огорожi (паркану) або глухої вогнестiйкої стiни – 2 метри.

Адмiнистративно-побутовi будiвлi слiд розташовувати поблизу головного входу на територiю БЦТО. Поряд необхiдно передбачати площадку для стоянки транспортних засобiв, що належать працівникам пiдприємства. Площу стоянок розраховують виходячи з нормативiв: 10 автомобiле-мiсць на 100 працюючих в двох сумiжних змiнах, питома площа на один легковий автомобiль 25м2. Адмiнистративно-побутовi примiщення, як правило, розташовують в прибудовi до виробничого корпусу. При їх розмiщеннi в окремих примiщеннях вони повиннi з'єднуватись з виробничим корпусом коридором (галереєю), що опалюється.

Важливим елементом генерального плану є проїзди. Вони повиннi мати тверде покриття i поздовжнi ухили не бiльше як 4%. Ширина проїздiв не менше 3 м при односторонньому i не менше 6 м при двосторонньому русi. Вiдстань мiж проїздом i будiвлею завдовжки понад 20 метрiв становить 3м, в iнших випадках – 1.5м. Рух автомобілів на територiї БЦТО звичайно органiзовують кiльцевим одностороннім способом. Якщо такий спосiб важко застосувати, то передбачають у тупиковому проїздi двостороннього руху майданчик для розвороту рухомого складу на 1800. В усіх випадках органiзацiї руху на територiї треба прагнути до скорочення шляху автомобiлiв, не допускаючи зустрiчного руху на однiй смузi i пересiчення потокiв.

У зонi зберiгання автомобiлi розмiщують групами (не бiльше як 200 одиниць в групi). Вiдстань мiж групами повинна бути не менше як 20м.

Пiдприємство, де передбачається бiльше 10 постiв обслуговування або зберiгання бiльше 50 автомобiлiв, повинно мати не менше двох в'їздiв (виїздiв) на територiю. Робочi ворота повиннi бути розташованi з вiдступом вiд червоної лiнiї забудови (внутрішня лiнiя тротуару) не менш як на довжину основної моделi автомобiля, що обслуговуєься. При вiддалi мiж воротами менше як 30м в'їзд на територiю повинен передувати виїзду за ходом дорожнього руху. Це забезпечує на територiї правостороннiй рух i виключає пересiчення шляхiв. Запаснi ворота допускається розташовувати без вiдступу від червоної лiнiї. Робочi ворота використовують, в основному, для постiйного виїзду рухомого складу, тому їх розмiщують зi сторони дороги з меншою iнтенсивнiстю руху. Бiля робочих ворiт розміщують контрольно-пропускний пункт (КПП). Мiнiмальний розмiр ворiт при одноповерховому зберiганнi автомобiлiв 3,5 х 3,5, а при багатоповерховому – 3.5х4.2 м. Необхiдно передбачати благоустрiй територiї, спорудження спортивних майданчикiв, облаштування місць вiдпочинку, озеленення. Площа озеленення повинна складати не менше 15% площi пiдприємства при щiльностi забудови менше 50% i не менше 10% при щiльностi бiльше 50%. Генплан виконують у масштабi 1:2000; 1:1000; 1:500 з обов'язковим нанесенням рози вiтрiв. Вiн повинен мати експлiкацiю будiвель i споруд, а також показники: площу дiлянки i забудови, коефiцiєнт використання територiї i озеленення. Коефiцiєнт використання територiї визначають як вiдношення площi, занятої будiвлями i спорудами всіх видiв, майданчикiв для зберiгання автомобiлiв, автомобiльними проїздами, тротуарами, вiдмосткою i озелененням до загальної площi пiдприємства по огорожi; коефiцiєнт озеленення – як вiдношення площi зелених насадженнь до загальної площi пiдприємства. На генпланi обов'язково наводяться умовнi позначення [11].