Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика лисюк.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
526.84 Кб
Скачать

2.3. Значення дережспецлісгоспу в агропромисловому комплексі і навколишньому природному середовищі

Ліси держспецлісгоспу відіграють велику природоохоронну і рекреаційну роль. Вони виконують полезахисні, протиерозійні, водоохоронні, санітарно - гігієнічні і естетичні функції. Ліси сприяють підвищенню врожайності сільськогосподарських культур, а також є джерелом одержання деревини для задоволення потреб держспецлісгоспу і інших землекористувачів та населення.

В підприємстві немає цехів по виготовленню товарів народного і промислового споживання, відповідно переробкою деревини господарство не займається.

Екологічний стан насаджень держспецлісгоспу в цілому задовільний, промислових підприємств, які могли б забруднити навколишнє середовище в районі немає, але район відноситься до радіаційно забруднених районів і знаходиться в 3 зоні радіоактивного забруднення

.Розподіл загальної площі підприємства за класами

пожежної безпеки

Загальна площа - 8592.2 га


Розподіл вкритих лісовою рослинністю земель за групами порід Загальна площа вкритих лісовою рослинністю земель - 7702.2 га


Розділ 3. Моніторинг екологічного стану району розташування ОГД

3.1. Рівень інтенсивності ведення лісового господарства і виробнича потужність держлісгоспу.

Господарська діяльність підприємства спрямована на раціональне невиснажливе використання лісових ресурсів згідно запроектованих лісовпорядкуванням обсягів лісозаготівлі.

Показники - річний розмір лісокористування та річний обсяг лісовідновлення вказують на невисоку інтенсивність ведення лісового господарства.

Технічне і транспортне забезпечення не достатнє для виконання всього комплексу запроектованих лісогосподарських заходів.

Ступінь забезпечення транспортними засобами становить 20%. Виробничим і житловим фондом лісгосп незабезпечений. Кадрами постійних робітників забезпечений на 100%. Нестача поповнюється за рахунок сезонних і тимчасових робітників.

3.2. Санітарний стан лісів та вплив їх на район розташування огд

Санітарний стан лісів в даний час слід вважати задовільним. Це підтверджується тим, що загальний запас сухостійного і пошкодженого лісу складає 0,10 тис.м куб. Осередки шкідників і хвороб і інших технічних пошкоджень лісу визначені на площі 174,8 га, на всій площі запроектовані санітарно-оздоровчі заходи для покращення стану цих насаджень і всього району ОГД.

3.3. Аналіз ведення лісового господарства держспецлісгоспом

1. Позитивні сторони ведення лісового господарства:

  • поліпшення структури лісового фонду шляхом виконання лісогосподарських заходів;

  • організація охорони від самовільних рубок;

  • утримання лісового фонду в задовільному санітарному стані.

2. Негативні сторони ведення лісового господарства:

  • наявність поодиноких випадків самовільних рубок;

  • незначні обсяги створення лісових культур на не вкритих лісовою рослинністю землях;

  • не вчасне заліснення зрубів;

відсутність достатнього спеціального технічного і транспортного оснащення для виконання лісогосподарських і лісовідновлювальних заходів.2. Негативні сторони ведення лісового господарства:

  • наявність поодиноких випадків самовільних рубок;

  • незначні обсяги створення лісових культур на не вкритих лісовою рослинністю землях;

  • не вчасне заліснення зрубів;

відсутність достатнього спеціального технічного і транспортного оснащення для виконання лісогосподарських і лісовідновлювальних заходів

.3.1. Рівень інтенсивності ведення лісового господарства

Рис.3.1.


Найменування показників

Одиниця

Обсяги на рік проведення

/

вимірювання

лісовпорядкування

1 .Річний розмір лісокористування (ліквід)

тис.м

5.40

-усього

ТИС.М3

0.08

в т.ч. від рубок головного користування

2.Середній розмір

лісокористування на 1 га

вкритих лісовою

м3

0.64

рослинністю земель

3.Річний обсяг робіт з лісовідновлення:

га

8.9

-створення лісових культур

га

-сприяння природному поновленню

4.Процент використання лісосічних

%

відходів

висновок

Господарська діяльність ДП СЛАП «Дубровицький держспецлісгосп» була направлена на ефективне використання комплексу лісогосподарських та лісовідновлювальних заходів, раціональне використання і відтворення лісових ресурсів. Підприємству необхідно придбати достатню кількість спеціальної техніки і знарядь, для виконання комплексу робіт по лісокористуванню, лісовідновленню і захисту лісу від пожеж. В зв'язку з значним збільшенням обсягів лісовідновлення необхідно розширити площі розсадників і вирішити питання по заготівлі насіння, для задоволення потреб в садивному матеріалі.

Враховуючи всі негативні і позитивні сторони у веденні лісового господарства роботу ДП СЛАП « Дубровицьки держспецлісгосп» за минулий ревізійний період рахувати - задовільно.

ЛІТЕРАТУРНІ ДЖЕРЕЛА

ПЕРСПЕКТИВНИЙ ПЛАН організації і ведення лісового господарства ДП Слап «Дубровицький держспецлісгосп» Рівненської області