Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа экзамена ОТМК 2012-13.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
128 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України

Горлівський державний педагогічний інститут іноземних мов

Кафедра МОВОЗНАВСТВА ТА РОСІЙСЬКОЇ мови

Затверджую”

Проректор з науково-педагогічної

і методичної роботи

_________________ Л.Я.Зєня

“______” ______________20___р.

ПРОГРАМА

підсумкового контролю

Дисципліна Основи теорії мовленнєвої комунікації

Галузь знань 0203 Гуманітарні науки

Освітньо-кваліфікаційний рівень “спеціаліст”

Спеціальність 7.02030302 Мова і література (англійська мова, російська мова)*, 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова та література; 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Історія; 7.010107 Практична психологія

Дисципліна

Курс

Семестр

ФОРМА НАВЧАННЯ

Денна

Заочна

Всього (годин)

ECTS

Аудиторні години

СРС

Форма підсумкового контролю

Всього (годин)

Аудиторні години

СРС

Форма підсумкового контролю

Лекції

Семінари

Практичні

Лабораторні.

Лекції

Семінари

Практичні

Лабораторні.

1

ОТМК

V

I –

I I

108

3

18

18

72

іспит

Програма підсумкового контролю з дисципліни “Основи теорії мовленнєвої комунікації” (для студентів V курсу денної форми навчання за спеціальностями 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Мова і література (англійська, французька, німецька, іспанська); 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Мова і література (англійська, французька, німецька, іспанська); 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Мова і література (англійська, французька, німецька, іспанська); 7.030507 Переклад (англійська, французька, німецька); 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова та література; 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Історія; 7.010107 Практична психологія

укладена відповідно до навчальних планів та на основі Робочих навчальних програм дисципліни “Основи теорії мовленнєвої комунікації” для спеціальностей 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Мова і література (англійська, французька, німецька, іспанська); 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Мова і література (англійська, французька, німецька, іспанська); 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Мова і література (англійська, французька, німецька, іспанська); 7.030507 Переклад (англійська, французька, німецька); 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова та література; 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Історія; 7.010107 Практична психологія, затверджених на засіданні кафедри мовознавства та російської мови, протокол №3 від 19 жовтня 2011 р.

Укладач: к. філол. н., доцент кафедри мовознавства та російської мови М. В. Жарикова.

Програму підсумкового контролю затверджено на засіданні кафедри мовознавства та російської мови; протокол № 3 від 19 жовтня 2011 р.

Завідувач кафедри _____________ к.ф.н., доцент Герасименко І. А. 

(підпис)

Пояснювальна записка

Дисципліна “Основи теорії мовленнєвої комунікації” для студентів V курсу денної форми навчання спеціальностей 7.02030302 Мова і література (англійська мова, російська мова)*, 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова та література; 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. Історія; 7.010107 Практична психологія розрахована на вивчення упродовж семестру обсягом 108 годин, з яких: аудиторні – 36 години (лекційні – 18 годин, практичні – 18 годин); самостійні – 72 годин. Після закінчення курсу студенти відповідно до навчального плану складають іспит.

Дисципліна “Основи теорії мовленнєвої комунікації” входить до нормативних дисциплін циклу професійної та практичної підготовки названого напряму. В основі навчальної дисципліни лежить прагматика як найважливіший напрямок у функціональній лінгвістиці.

Іспит покликаний узагальнити й перевірити знання та уміння студентів про основні напрямки наукових досліджень в області вивчення мовленнєвого спілкування, бо мовлення кожного конкретного індивіда яскраво характеризує його суспільну свідомість і ту концептуальну систему, у межах якої він мислить.

До складання іспиту з дисципліни “Основи теорії мовленнєвої комунікації” допускаються студенти V курсу, які повністю виконали всі вимоги навчальної програми з курсу (контрольні точки й контрольні роботи, самостійні роботи) й набрали не менше 36 балів за I навчальний семестр.

1. Вимоги до знань і умінь, що мають продемонструвати студенти на іспиті

Іспит з дисципліни має на меті перевірити загальне уявлення про основні напрямки наукових досліджень в області вивчення мовленнєвого спілкування, розвиток комунікативної компетентності для успішного функціонування в професійному середовищі та механізмів, за допомогою яких інформація розповсюджується у суспільстві, між індивідами, націями, культурами.

Студенти повинні знати:

  • Явна та прихована мета висловлення («ілокутивні сили» по Дж. Остину);

  • Мовленнєва тактика і типи мовленнєвої поведінки;

  • Правила розмови, підпорядковані так званому принципу співробітництва (П. Грайс), згідно з яким мовленнєве спілкування будується відповідно до прийнятої мети і напрямку розмови, а також принципу ввічливості (Дж. Лич, П. Браун, С. Левинсон та ін.);

  • Установка мовця, або прагматичне значення висловлювання: непрямі смисли висловлювання, натяки, іносказання і т. і.;

  • Референція мовця, тобто віднесення мовних виразів до предметів дійсності, що витікає з наміру мовця;

  • прагматичні пресуппозиції: оцінка мовцем загального фонду знань, конкретної інформативності, інтересів, думок і поглядів, психологічного стану, особливостей характеру і здібності розуміння адресата;

  • відношення мовця до того, що він повідомляє;

  • правила виводу непрямих і прихованих смислів із прямого значення висловлювання;

  • специфіка впливу мовленнєвої ситуації на тематику і форми комунікації (порівн.: типові теми і форми розмов у гостях, на бенкетах, у лікарнях та інше).

Студенти повинні уміти:

  • Інтепретація мовлення, у тому числі правила виводу непрямих і прихованих смислів із прямого значення висловлення;

  • Вплив висловлення на адресата (перлокутивний ефект, по Дж. Остину);

  • Типи мовленнєвого реагування на стимул (прямі і непрямі реакції, наприклад, засоби відхилення від прямої відповіді на питання);

  • комунікативні й мовні завдання в конкретній ситуації спілкування;

  • досвід аналізу й створення професійно значимих типів висловлень;

У зв’язку з відносинами між учасниками комунікації контролюються:

  • Форми мовного спілкування (інформативний діалог, приятельська бесіда, суперечка, сварка інше);

  • Соціально-етикетна сторона мовлення (форми звертання, стиль спілкування).

У зв’язку із ситуацією спілкування контролюються:

  • Інтепретація дейктичних знаків («тут», «зараз», «цей» та інше);

  • Вплив мовленнєвої ситуації на тематику і форми комунікації (порівн.: типові теми і форми розмов у гостях, на банкетах, у лікарнях та інше);

Програма припускає контроль засвоєння студентами деяких понять соціо- і етнолінгвістики, зокрема типів вербальної і невербальної комунікації, системи настанов, або орієнтацій мовця (міжособових та позаособових), соціальних і психологічних рольових позицій комунікантів та ін. Особлива увага надана “етнографії мовлення”.